Valmistautumisohjeet yo-kirjoituksiin

Tutustu yo-kokeisiin valmistautumisohjeisiin sekä ohjeeseen digitaalisen yo-kokeen päätelaitteen käytöstä.

Yo-kokeiden esittelyvideoita

Tutustu ylioppilaskokeiden esittelyvideoilla kokeen rakenteeseen, tehtäviin ja niiden valinnaisuuteen sekä hyvän vastauksen piirteisiin. 

Koepäivän ohjeita

Olet itse vastuussa, että olet selvillä ylioppilastutkinnon määräyksistä ja ylioppilastutkintokokeiden suoritusohjeista. Noudata seuraavia ohjeita:

 1. Ole koepaikalla 40 min. ennen kirjoitusten alkua. Kokeet alkavat klo 9 ja päättyvät klo 15.
 2. Kirjoitussalissa voi olla kylmä tai kuuma, sen vuoksi varaudu siihen sopivalla vaatetuksella. Kielten kokeessa ei saa olla vaatteita, joissa on koekielen tekstiä. Päällysvaatteet ja laukut jätetään koulun osoittamaan paikkaan.
 3. Muista ottaa kokeisiin oma kannettava päätelaitteineen ja henkilöllisyystodistus!
 4. Kannattaa ottaa mukaan myös kirjoitusvälineet vastausten luonnostelua varten. Omia papereita ei saa tuoda kokeeseen. Luonnospaperit saat siis koululta.
 5. Digitaaliseen matematiikan, fysiikan ja kemian ylioppilaskokeeseen ei saa ottaa mukaan laskinta ja paperista MAOL-taulukkokirjaa. 
 6. Sulje kännykkä ja muut älylaitteet, älä tuo niitä kirjoitustilaan. Koulu ei vastaa kadonneista tavaroista, joten jätä muutkin arvoesineet kotiin.
 7. Ota mukaan mahdollisesti tarvitsemasi lääkkeet sekä eväät, jotka eivät tahraa koepapereita. Pakkaa evääsi siten, että ne on helppo syödä: kuori hedelmät valmiiksi, poista suklaasta käärepaperit ja laita kaikki läpinäkyvään muovipussiin. Peitä tai poista eväiden ja juomapullojen tekstit ja tuoteselostukset.
 8. Kirjoitussalin istumapaikat arvotaan. Tarkista istumapaikkasi numero kirjoitustilaan menevän oven viereiseltä seinältä. Kirjoitussalissa ei saa liikkua muualle kuin wc:hen valvojan kanssa. Pyydä siihen lupa nostamalla käsi ylös. WC:hen pääsee yksi kokelas kerrallaan. Salissa ei saa puhua kenellekään.
 9. Jos sinulle tulee ongelmia, nosta käsi ylös. Lähin valvoja tulee paikalle selvittämään asiaa. Kutsu valvoja paikalle esimerkiksi, jos pudotat jotain lattialle.
 10. Ennen jokaisen kokeen alkua kerrataan kyseisen kokeen ohjeet. Kuuntele tarkasti.
 11. Saat aloittaa kirjoittamisen vasta silloin, kun koe julistetaan avatuksi. Koeaika on kuusi tuntia ja, et saa poistua ennen klo 12. Jos kirjoitat samalla kerralla kaksi ylimääräistä vierasta kieltä, saat kahdeksan tuntia kirjoitusaikaa.
 12. Nouse seisomaan, kun olet valmis. Kun saat päävalvojalta luvan, palauta valvojalle kaikki paperit sekä USB-tikku.

Jos sairastut, ota koeaamuna välittömästi yhteys koulutuspäällikköön tai opintotoimistoon. Muista hankkia lääkärintodistus samana päivänä. Hanki silloinkin lääkärintodistus, jos tulet sairaana kirjoittamaan. Todistus lähetään ylioppilastutkintolautakunnalle. Jos jäät kokeesta pois ilman syytä, menetät sen kirjoituskerran.

Lue lisää ylioppilaskirjoituksista.

Ohjeita digitaaliseen ylioppilaskokeeseen

Lue YTL:n toimintaohjeet ja PDF iconOhje sähköisen ylioppilaskokeen päätelaitteesta

Lisätietoja antaa
Kari Pekkarinen
Koulutuspäällikkö
0468771264
Kari.Pekkarinen@omnia.fi
Aikuislukion toimisto
040 126 7401
espoon.aikuislukio@omnia.fi