Valmistautumisohjeet yo-kirjoituksiin

Tutustu yo-kokeisiin valmistautumisohjeisiin sekä ohjeeseen sähköisen yo-kokeen päätelaitteen käytöstä.

Käytännön ohjeita

1. Koepaikalla pitää olla puoli tuntia ennen kirjoitusten alkua. Tarkista aina erikseen kuullunymmärtämiskokeen alkamisaika. Kirjalliset kokeet alkavat klo 9.00 ja päättyvät klo 15.00.

2. Kirjoitussalissa voi olla kylmä tai kuuma, sen vuoksi varaudu siihen sopivalla vaatetuksella. Kielten kokeessa ei saa olla vaatteita, joissa on koekielen tekstiä. Päällysvaatteet ja laukut jätetään koulun osoittamaan paikkaan.

3. Muista ottaa mukaan tarvittavat välineet: kynät, kumi, viivoitin, harppi, geokolmio ja tietenkin henkilöllisyystodistus!

4. Sulje kännykkä ja muut älylaitteet, älä tuo niitä kirjoitustilaan. Koulu ei vastaa kadonneista tavaroista, joten jätäthän myös muut arvoesineet kotiin.

5. Ota sellaiset eväät, jotka eivät tahraa koepapereita. Laita eväät sellaiseen muotoon, että ne on helppo syödä: kuori hedelmät valmiiksi ja poista suklaasta käärepaperit ja laita kaikki läpinäkyvään muovipussiin. Peitä eväiden tuoteselostus. Poista juomapulloista tekstit.

6. Kirjoitussalin istumapaikat arvotaan. Tarkista istumapaikkasi numero kirjoitustilaan menevän oven viereiseltä seinältä. Kirjoitussalissa ei saa liikkua muualle kuin wc:hen valvojan kanssa, kun olet ensin pyytänyt siihen luvan nostamalla käden ylös. Luvan saatua yksi kerrallaan voi päästä wc:hen. Salissa ei saa puhua kenellekään.

7. Jos tulee ongelmia, tapana on nostaa käsi pystyyn, jolloin lähin valvoja rientää paikalle selvittämään asiaa. Esimerkiksi jos kumisi tai kynäsi putoaa lattialle tai haluat lisää vastauspaperia, kutsu valvoja paikalle - hän palvelee sinua.

8. Ennen jokaista koetta kerrataan kyseisen kokeen ohjeet. Kuuntele tarkasti. Kokeen alettua laita jokaiseen vastauspaperiin nimesi ja kokelasnumerosi. Tarkista, että olet saanut koulusi nimellä varustetut paperit: ESPOON AIKUISLUKIO, koulun numero 1854.

9. Omia papereita et saa ottaa mukaan, koulu tarjoaa vastauspaperit ja digitaalisissa kokeissa paperia luonnostelua varten. Lyijykynän on hyvä olla kovuudeltaan HB tai nro 2. Paperikokeessa saa käyttää värikyniä, mutta ei punaista. Punainen on koetta korjaavan opettajan väri.

10. Valvova opettaja tarkastaa laskimesi ja taulukkokirjasi koesalissa puoli tuntia ennen kokeen alkua. Tarkista ennalta laskimesi ohjekirjan avulla tai muulla tavalla, miten laskimesi muistit tyhjennetään. Sinun on osattava tehdä se, kun valvova opettaja tarkistaa laskimen.

11. Kirjoittamisen saa aloittaa vasta silloin, kun koe julistetaan avatuksi. Koeaika on kuusi tuntia, poistua et saa ennen klo 12:ta. Jos kirjoitat samalla kertaa kaksi ylimääräistä vierasta kieltä, saat kirjoitusaikaa 8 tuntia. Kirjoita paperikokeessa vastauksesi selvällä käsialalla, voit myös tekstata mutta et vastata tikkukirjaimin.

12. Kun saat kokeen valmiiksi, aseta paperikokeessa varsinaiset koepaperit pyydettyyn järjestykseen. Yliviivaa ne suoritukset, joita et halua arvosteltaviksi. Yliviivaa myös suoritusten luonnosteluun käytetyt paperit.

13. Tarkista, että papereissa on nimesi ja kokelasnumerosi. Nouse sitten seisomaan ja päävalvojalta luvan saatuasi, palauta kaikki paperit ja digitaalisessa kokeessa myös USB-tikku. päävalvojalle.

Jos sairastut, ota välittömästi yhteys rehtoriin tai opintotoimistoon. Muista hankkia lääkärintodistus. Hanki silloinkin lääkärintodistus, jos tulet sairaana kirjoittamaan. Todistus lähetään koepapereiden mukana ylioppilastutkintolautakunnalle. Jos jäät kokeesta pois ilman syytä, menetät sen kirjoituskerran.

Huom! Kokelas on itse vastuussa siitä, että hän on selvillä ylioppilastutkintoon liittyvistä määräyksistä ja ylioppilastutkintokokeiden suoritusohjeista, joita hänen pitää noudattaa.

Lue lisää ylioppilaskirjoituksista.

Ohje sähköisen ylioppilaskokeen päätelaitteesta

Lue PDF iconOhje sähköisen ylioppilaskokeen päätelaitteesta

PDF icon toimintaohjeisiin