Ilmoittautuminen yo-kirjoituksiin

Ylioppilaskirjoituksiin ilmoittautumisajoista tiedotetaan verkkosivuilla ja Wilmassa.

Ylioppilaskirjoituksien yo-infoista ja ilmoittautumisajoista ilmoitetaan Aikuislukion lukuvuoden tärkeät ajat –sivulla sekä Wilman tiedotteissa.

Voit ilmoittautua ylioppilastutkintoon Wilman lomakkeella, jonka pääset täyttämään kirjautumalla Wilmaan omilla tunnuksilla. Yo-infoissa saat ohjausta abistatuksesta, tutkintorakenteesta ja lomakkeen täyttämisestä.

Sitova ilmoittautuminen on voimassa vasta sitten, kun ilmoittautumislomake ja osallistumisoikeus on tarkistettu ja olet koululla allekirjoittanut lomakkeen. 

Lukion oppimäärän perusteella ylioppilastutkintoa suorittava

Tarkistuta omalla opinto-ohjaajalla Wilmassa täyttämäsi yo-ilmoittautumislomake. Tarkista ennen yo-tutkinnon aloittamista, että abistatus täytyy. 

Ammatillisen tutkinnon perusteella ylioppilastutkintoa suorittava

Jos osallistut ylioppilastutkintoon ammatillisen tutkinnon perusteella, tarvitset kopion ammatillisesta tutkintotodistuksesta. Tarkistuta Wilmassa täyttämäsi yo-ilmoittautumislomake omalla opinto-ohjaajalla

Jos suoritat kaksoistutkintoa ja aloitat yo-kirjoitukset ammatillisten opintojen aikana, sinun ei tarvitse toimittaa todistusta ammatillisista opinnoistasi. Kun saat ylioppilastutkinnon valmiiksi, aikuislukio tarkistaa valmistumisajankohtan ammatillisesta oppilaitoksesta. 

Osallistumisoikeus suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -kokeeseen

Osallistumisoikeus suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -kokeeseen muuttuu 1.8.2019 alkaen. Tämä koskee jo syksyn 2019 kirjoituksiin ilmoittautuvia. Jatkossa suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -kokeeseen saavat osallistua ilman erillistä hakemusta kokelaat, joiden äidinkieli ei ole suomi, ruotsi tai saame ja jotka ovat opiskelleet lukiolain ja lukion opetussuunnitelman perusteiden mukaisen suomi toisena ja kirjallisuus -oppimäärän sekä kokelaat, joiden äidinkieli tai ensikieli on viittomakieli. Tämä koskee myös ammatillisen tutkinnon perusteella S2-kokeeseen ilmoittautuia. Muiden kokelaiden, jotka haluavat suorittaa kyseisen kokeen, pitää hakea osallistumisoikeutta lautakunnalta kirjallisesti.

Ylioppilastutkinnon arvosanojen korottaminen ja täydentäminen 

Voit korottaa rajattomasti valmiin ylioppilastutkinnon hyväksyttyä arvosanaa tai täydentää tutkintoa ylimääräisillä kokeilla. Saat suorituksista erillisen todistuksen. Toimita kirjoituksiin ilmoittautuessa kopio ylioppilastutkintotodistuksesta. Tarkistuta Wilmassa täyttämäsi yo-ilmoittautumislomake aikuislukion opintotoimistossa. Jos et vielä ole Espoon aikuislukion opiskelija, ilmoittaudu aineopiskelijaksi tai pelkän yo-kokeen suorittajaksi täyttämällä aineopiskelijaksi ilmoittautumislomake verkossa. Tutustu hylätyn ja kompensoidun kokeen arvosanojen korottamiseen: Yo-kokeiden tulokset ja uusiminen.

Erillisen yo-kokeen suorittaminen

Voit ilmoittautua suorittamaan erillisiä yo-kokeita esimerkiksi kielistä. Suorittamiasi erillisiä kokeita et voida myöhemmin yhdistää yo-tutkintoon.  Tarkistuta Wilmassa täyttämäsi yo-ilmoittautumislomake aikuislukion opintotoimistossa, Itätuulentie 1, 2. kerros. Jos et vielä ole Espoon aikuislukion opiskelija, ilmoittaudu aineopiskelijaksi tai pelkän yo-kokeen suorittajaksi täyttämällä aineopiskelijaksi ilmoittautumislomake verkossa.

Toisen lukion kokelas

Ylioppilastutkinnon kokeita voi rehtorin suostumuksella suorittaa muussa kuin omassa lukiossa. Jos ylioppilastutkinto on kesken, sovi oman lukiosi rehtorin ja aikuislukion koulutuspäällikön kanssa yo-kokeen suorittamisesta. Ota yhteyttä aikuislukion koulutuspäällikköön. Mahdollinen lupa kokeen tekemiseen voidaan myöntää vasta, kun ilmoittautuminen seuraavan tutkintokerran kokeisiin on päättynyt Espoon aikuislukiossa. 

Ylioppilastutkintomaksut

Omnia lähettää ylioppilaskirjoituksiin ilmoittautuneille laskun tutkintomaksusta. Se pitää maksaa eräpäivään mennessä, vaikka et saapuisikaan kokeisiin. Lue lisää tutkintomaksuista ja hinnastosta.

Lisätietoja

Abistatus ja yo-tutkinnon aloittaminen 
Ilmoittautuminen Wilmassa Espoon aikuislukion aineopiskelijaksi 
Espoon aikuislukion yhteystiedot

Lisätietoja antaa
Aikuislukion toimisto
040 126 7401
espoon.aikuislukio@omnia.fi