Erityisjärjestelyt ylioppilaskirjoituksia varten

Tutustu, missä tilanteissa voit saada erityisjärjestelyjä yo-kirjoituksissa.

Jos sinulla on lukihäiriö, ylioppilastutkintolautakunta (YTL) voi ottaa sen huomioon joko ylioppilaskokeen arvostelussa tai sen järjestelyissä. Jos lukihäiriö on keskivaikea tai vaikea, voit hakea erityisjärjestelyjä. Hakemukseen tarvitaan erityisopettajan tekemä lausunto. Lue tarkemmin ohjeet Erityisopetus lukio-opiskelijoille -sivulta.

Jos sinulla on pysyvä sairaus tai vamma, erityisjärjestelyhakemus tehdään silloin, kun ilmoittaudut yo-tutkintoon. Hakemus tehdään vain kerran. Lisätietoa luku- ja kirjoitushäiriöiden sekä sairauden tai vamman vaikutuksista ylioppilastutkintoon saat osoitteesta www.ylioppilastutkinto.fi.

Vieraskieliset kokelaat

Jos äidinkielesi on muu kuin suomi (ruotsi), vieraskielisyys voidaan ottaa YTL:ssa arvostelussa huomioon. Sitä varten täytät YTL:n sähköisessä palvelussa vieraskielisyyslomakkeen ylioppilaskirjoituksiin ilmoittautuessa. Ole myös yhteydessä koulutuspäällikköön tai koulutusvastaavaan. Pääperiaatteena on, että arvosana voi nousta yhdessä kokeessa silloin, jos pistemäärä sijoittuu riittävän lähelle seuraavaa arvosanaa.

Tutustu PDF iconSelvitys vieraskielisyydestä -lomakkeeseen. Opettajat täyttävät lausunnot YTL:n sähköisessä palvelussa, ja lukion rehtori lähettää ne lautakuntaan palvelun kautta.

Lisätietoja antaa
Kari Pekkarinen
Koulutuspäällikkö
046-8771264
kari.pekkarinen@omnia.fi
Teemu Toivonen
Lehtori
040 126 7488
teemu.toivonen@omnia.fi