Erityisjärjestelyt ylioppilaskirjoituksia varten

Tutustu, missä tilanteissa voit saada erityisjärjestelyjä yo-kirjoituksissa.

Jos sinulla on lukihäiriö, ylioppilastutkintolautakunta (YTL) voi ottaa sen huomioon joko ylioppilaskokeen arvostelussa tai sen järjestelyissä. Jos lukihäiriö on keskivaikea tai vaikea, voit hakea erityisjärjestelyjä. Hakemukseen tarvitaan erityisopettajan tekemä lausunto. Lue tarkemmin ohjeet Erityisopetus lukio-opiskelijoille -sivulta.

Jos sinulla on pysyvä sairaus tai vamma, tee erityisjärjestelyhakemus silloin, kun ilmoittaudut yo-tutkintoon. Hakemus tehdään koulutuspäällikön kanssa YTL:n sähköisessä palvelussa vain kerran: kevään kirjoituksiin 23.11. mennessä ja syksyn kirjoituksiin 23.4. mennessä. Asiantuntijalausunnot toimitetaan kevään kirjoituksiin 20.1. mennessä ja syksyn kirjoituksiin 20.8. mennessä. Lisätietoa luku- ja kirjoitushäiriöiden sekä sairauden tai vamman vaikutuksista ylioppilastutkintoon saat Ylioppilastutkintolautakunnan sivuilta.

Vieraskieliset kokelaat

Jos äidinkielesi on muu kuin suomi (ruotsi), vieraskielisyys voidaan ottaa YTL:ssa arvostelussa huomioon. Ole yhteydessä koulutuspäällikköön tai koulutusvastaavaan ja varaa aika vieraskielisyysselvityksen täyttämiseksi YTL:n sähköisessä palvelussa ylioppilaskirjoituksiin ilmoittautuessa kevään kirjoituksiin 23.11. mennessä ja syksyn kirjoituksiin 23.4. mennessä. Pääperiaatteena on, että arvosana voi nousta yhdessä kokeessa silloin, jos pistemäärä sijoittuu riittävän lähelle seuraavaa arvosanaa.

Tutustu PDF iconSelvitys vieraskielisyydestä -lomakkeeseen. Opettajat täyttävät lausunnot YTL:n sähköisessä palvelussa, ja lukion koulutuspäällikkö lähettää ne lautakuntaan palvelun kautta.

Lisätietoja antaa
Kari Pekkarinen
Koulutuspäällikkö
0468771264
Kari.Pekkarinen@omnia.fi
Teemu Toivonen
Lehtori
0401267488
Teemu.Toivonen@omnia.fi