Vastaanottovirkailija on asiakaspalvelualan ammattilainen.
Matkailualan perustutkinto

Vastaanottovirkailija

”Työhön tarvitaan palveluasenne, joka lähtee sydämestä. Silloin olemme aidosti kiinnostuneita asiakkaista ja heidän tarpeistaan. Yksikään päivä ei ole samanlainen.”

– Kouluttaja Minna Naukler, Omnia

Vastaanottovirkailijan työnkuvaan kuuluu matkailijoiden opastaminen, huonevarausten tekeminen sekä sisään- ja uloskirjaaminen. Monipuolisen asiakaspalvelijan työ on paljon muutakin! Hän huolehtii asiakkaiden turvallisuudesta ja hyvinvoinnista sekä onnistuneesta palvelukokemuksesta.

Opinnot Omniassa koostuvat muun muassa matkailun asiakaspalvelusta ja hotellin vastaanottopalveluista. Opit käyttämään alalla yleisesti käytössä olevaa Opera-järjestelmää. Opinnot sisältävät digitaalista markkinointiviestintää. Voit opiskella myös kokouspalveluita, majoituspalveluita sekä ravintolan asiakaspalvelua ja myyntiä.

Kielitaitoinen asiakaspalvelun monitaituri viihtyy vilkkaassa ja kansainvälisessä työympäristössä vuorotyössä. Hyvä ja monipuolinen kielitaito on vastaanottovirkailijan työssä välttämätön. Omniassa on tarjolla useita vieraita kieliä, joita opettavat ammattitaitoiset kieltenopettajat.

Vastaanottovirkailijan työssä tarvittavia ominaisuuksia ovat oma-aloitteellisuus, joustavuus, palveluhenkisyys, kielitaito ja luontevuus asiakaspalvelussa. Hyvä vastaanottovirkailija osaa ottaa asiakkaan toiveet huomioon. Joukkuepelaajahenkeä tarvitaan myös, koska vastaanottovirkailijat työskentelevät osana tiivistä työyhteisöä.

Katso videolta Jannin kokemuksia vastaanottovirkailijan opinnoista Omniassa.

Vastaanottovirkailijat työskentelevät hotelleissa, kokous- ja kongressipalveluja tarjoavissa yrityksissä, kylpylöissä sekä muissa matkailu- ja majoitusalan yrityksissä.

Vastaanottovirkailija on moniosaaja, jolla on valmiudet työskennellä majoitusliikkeen eri osastoilla.

Omnialla on hyvät yhteydet alueen työnantajiin. Työpaikka löytyy usein opiskeluaikana rakennettujen verkostojen kautta. Myös jatko-opinnot ovat mahdollisia, sillä tutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden.

Osassa tutkintoja hakuaika on jatkuva, ja vapaita opiskelupaikkoja täytetään pitkin vuotta. Tämä hakuväylä on avoin kaikille hakijoille taustakoulutuksesta ja iästä riippumatta. Jos olet jo suorittanut jonkin ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon, voit hakea suorittamaan ammatillista perustutkintoa ainoastaan jatkuvassa haussa. Peruskoulun ja lukion päättäneet kaikenikäiset hakijat, jotka eivät ole suorittaneet aiempaa ammatillista tai korkeakoulututkintoa, voivat hakea yhteishaussa.

Haku koulutukseen
12.7.2021 - 22.8.2021
Opiskelijavalinta

Valinta tehdään hakemuksen tietojen pohjalta. Täytä siis hakemuksesi huolellisesti.
Hakijan odotetaan tutustuvan valintainfon materiaaleihin, jotka löytyvät hakemuksesta.

Tutkintoon ei ole pääsykoetta.

Hakijat, joilla on aikaisempia opintosuorituksia tai muuta osaamista jo alalta, polutetaan joustavasti opintoihin ympäri vuoden. Jokaisen opiskelemaan valitun opiskelupolku ja opiskeluaikataulu suunnitellaan henkilökohtaisesti.

Hakeutumista koskevat tiedustelut haku@omnia.fi.

Koulutusaika
11.10.2021 - 2.6.2023

Lopullinen opiskeluaika määräytyy henkilökohtaisen suunnitelman mukaan.

Kielitaidon arviointi

Hakijat, joiden äidinkieli on muu kuin suomi tai kielitaitoa ei ole muuten voitu todentaa, kutsutaan sähköpostitse kielikokeeseen (taso B1.1). Lue tarkemmin kielitaidon arvioinnista.

Toteutus

Työpaikalla oppiminen 3-8 kk henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaisesti.

Tutkinnon voi myös suorittaa oppisopimuksella.

Koulutuksen sisältö

Pakolliset tutkinnon osat

 • Matkailualan asiakaspalvelu 30 osp
 • Hotellin vastaanottopalvelut 40 osp

Valinnaiset tutkinnon osat 75 osp

 • Kokouspalvelut 15 osp
 • Majoituspalvelut 15 osp
 • Majoitusyrityksen puhtauspalvelut 15 osp
 • Matkailualan varausjärjestelmien käyttö 20 osp
 • Matkailupalvelujen markkinointiviestintä 20 osp
 • Matkailupalvelujen tuotteistaminen 30 osp
 • Opastuspalvelut 25 osp
 • Ravintolan asiakaspalvelu ja myynti 25 osp
 • Retki- ja luontoruokailupalvelut
 • Ammattilaiseksi kansainvälisesti 15 osp

Yhteiset tutkinnon osat 35 osp

Lue lisää tutkinnon muodostumisesta Opintopolun ePerusteista.

Hinta

Opiskelu on maksutonta.

Lisätietoja antaa

Opinto-ohjaaja Katja Kallionpää
p. 046 851 5085
katja.kallionpaa@omnia.fi