varaosa.
Autoalan perustutkinto

Varaosamyyjä

Varaosamyynnin osaamisalan suorittanut osaa myydä, markkinoida ja palvella asiakasta. Autoalalle tarvitaan sekä autoihin että varaosiin erikoistuneita palveluiden moniosaajia.

Varaosamyyjän ydinosaamista on myynti ja markkinointi, asiakaspalvelu, autojen, lisävarusteiden ja varaosien tuntemus. Osaavan ammattilaisen tietovarastoihin mahtuvat myös alan lainsäädäntö, autoliikkeen talous, varastonhallinta ja liiketoiminnan tunnusluvut.

Opiskelu on hyvin käytännönläheistä, ja suurin osa opeista hankitaan tekemällä oikeita töitä. Työssäoppimispaikoilla pääset tekemään varaosakauppaa kokeneemman varaosamyyjän mukana.

Varaosamyyjä on asiakaspalvelun ammattilainen: olet työssäsi jatkuvasti tekemisissä ihmisten kanssa ja osaat kohdata asiakkaan luontevasti.

Varaosamyyjä osaa käyttää eri automerkkien ja riippumattomien varaosaliikkeiden tietokonepohjaisia ohjelmia ja hakemistoja sekä osaa tehdä varaosa- ja varastoalan tehtäviä käsin ja koneellisesti, esimerkiksi automaattisilla laitteilla.

Kaikissa autoalan ammateissa ympäristömyönteinen asenne on keskeinen osa ammattitaitoa.

Varaosamyyjältä odotetaan palveluhenkisyyttä, yhteistyökykyä ja oma-aloitteisuutta. Myyjä osaa logistiikan perusvalmiuksiin kuuluvat asiat, kuten tavaran varastoinnin, talouden pidon, kierrätyksen ja tietoverkkojen käytön.

Varaosamyyjän tehtävä edellyttää ulkomaisten päämiesten vuoksi kielitaitoa ja tietotekniikan hyvää osaamista. Teknisesti edellytetään ajoneuvon rakenteen tuntemusta ja eri korjauskokonaisuuksien edellyttämää varaosahankintaa.

Varaosamyyjä työskentelee autoliikkeissä varaosamyynnissä tai monimerkkivaraosamyynnin työpaikoissa.

Autoalan perustutkinnon suorittaneella on yleinen jatko-opintokelpoisuus. Opiskelija voi myös osallistua kansainväliseen vaihtoon yksilöllisen suunnitelman mukaan.

Autoalalla työelämäyhteistytä tehdään niin, että työnantajien kanssa toimikunnan kautta järjestetään työssäoppimispaikkoja. Oppilaitoksella on myös oma autokorjaamo, joka kuuluu Autofit-ketjuun.

Yhteishaussa hakevat peruskoulun ja lukion päättäneet hakijat iästä riippumatta. Jos olet käynyt peruskoulun, voit hakea yhteishaussa peruskoulupohjaisiin koulutuksiin, ja jos olet käynyt lukion, voit hakea yo-pohjaisiin koulutuksiin. Jos olet jo suorittanut jonkin ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon, voit hakea jatkuvassa haussa.

Haku koulutukseen
23.2.2021 - 7.4.2021
Opiskelijavalinta

Tutkintoon ei ole pääsykoetta. Katso muut yhteishaun valintaperusteet Opintopolusta.

Koulutusaika
4.8.2021 - 31.5.2024

Opintojen henkilökohtaistaminen tehdään ennen opintojen alkua.

Koulutusaika riippuu opiskelijan pohjakoulutuksesta ja opintojen etenemisestä.

Peruskoulupohjaisten opiskelijoiden opinnot kestävät noin 3 vuotta ja ylioppilaspohjaisten opiskelijoiden opinnot noin 2 vuotta.

Harkinnanvarainen valinta

Sinut voidaan valita opiskelijaksi harkinnanvaraisesti seuraavista syistä:

  • Oppimisvaikeudet
  • Sosiaaliset syyt
  • Koulutodistusten puuttuminen (jos olet keskeyttänyt peruskoulun)
  • Koulutodistusten vertailuvaikeudet (jos haet ulkomaisella todistuksella)
  • Tutkinnon suorittamiseen riittämätön tutkintokielen kielitaito.

Lue lisää tietoa harkinnanvaraisesta valinnasta.

Kielitaidon arviointi

Tässä koulutuksessa kielitaitosuositus on B1.1. Saat kutsun kielikokeeseen, jos äidinkielesi on muu kuin suomi eikä kielitaitoasi ole muulla tavoin voitu todentaa. Lue tarkemmin kielitaidon arvioinnista.

Toteutus

Opiskelu muodostuu päätoimisesta lähiopiskelusta oppilaitoksessa, sekä 2 kuukauden työssäoppimisesta.
Ammatillisen perustutkinnon rinnalla on mahdollisuus suorittaa lukio ja/tai ylioppilastutkinto.

Koulutuksen sisältö

Pakolliset tutkinnon osat 90 osp

• Huolto- ja korjaustyöt, 30 osp
• Varaosamyyntityö ja asiakaspalvelu, 30 osp
• Varastonhallinta, 30 osp

Lue lisää tutkinnon muodostumisesta Opintopolun ePerusteista.

Hinta

Opiskelu on maksutonta.

Lisätietoja antaa

Opinto-ohjaaja Anita Nordström
p. 043 824 0361
anita.nordstrom@omnia.fi