varaosa.
Autoalan perustutkinto

Varaosamyyjä

Varaosamyynnin osaamisalan suorittanut osaa myydä, markkinoida ja palvella asiakasta. Autoalalle tarvitaan sekä autoihin että varaosiin erikoistuneita palveluiden moniosaajia.

Varaosamyyjän ydinosaamista on myynti ja markkinointi, asiakaspalvelu, autojen, lisävarusteiden ja varaosien tuntemus. Osaavan ammattilaisen tietovarastoihin mahtuvat myös alan lainsäädäntö, autoliikkeen talous, varastonhallinta ja liiketoiminnan tunnusluvut.

Opiskelu on hyvin käytännönläheistä, ja suurin osa opeista hankitaan tekemällä oikeita töitä. Työssäoppimispaikoilla pääset tekemään varaosakauppaa kokeneemman varaosamyyjän mukana.

Varaosamyyjä on asiakaspalvelun ammattilainen: olet työssäsi jatkuvasti tekemisissä ihmisten kanssa ja osaat kohdata asiakkaan luontevasti.

Varaosamyyjä osaa käyttää eri automerkkien ja riippumattomien varaosaliikkeiden tietokonepohjaisia ohjelmia ja hakemistoja sekä osaa tehdä varaosa- ja varastoalan tehtäviä käsin ja koneellisesti, esimerkiksi automaattisilla laitteilla.

Kaikissa autoalan ammateissa ympäristömyönteinen asenne on keskeinen osa ammattitaitoa.

Varaosamyyjältä odotetaan palveluhenkisyyttä, yhteistyökykyä ja oma-aloitteisuutta. Myyjä osaa logistiikan perusvalmiuksiin kuuluvat asiat, kuten tavaran varastoinnin, talouden pidon, kierrätyksen ja tietoverkkojen käytön.

Varaosamyyjän tehtävä edellyttää ulkomaisten päämiesten vuoksi kielitaitoa ja tietotekniikan hyvää osaamista. Teknisesti edellytetään ajoneuvon rakenteen tuntemusta ja eri korjauskokonaisuuksien edellyttämää varaosahankintaa.

Varaosamyyjä työskentelee autoliikkeissä varaosamyynnissä tai monimerkkivaraosamyynnin työpaikoissa.

Autoalan perustutkinnon suorittaneella on yleinen jatko-opintokelpoisuus. Opiskelija voi myös osallistua kansainväliseen vaihtoon yksilöllisen suunnitelman mukaan.

Autoalalla työelämäyhteistytä tehdään niin, että työnantajien kanssa toimikunnan kautta järjestetään työssäoppimispaikkoja. Oppilaitoksella on myös oma autokorjaamo, joka kuuluu Autofit-ketjuun.

Osassa tutkintoja hakuaika on jatkuva, ja vapaita opiskelupaikkoja täytetään pitkin vuotta. Tämä hakuväylä on avoin kaikille hakijoille taustakoulutuksesta ja iästä riippumatta. Jos olet jo suorittanut jonkin ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon, voit hakea suorittamaan ammatillista perustutkintoa ainoastaan jatkuvassa haussa. Peruskoulun ja lukion päättäneet kaikenikäiset hakijat, jotka eivät ole suorittaneet aiempaa ammatillista tai korkeakoulututkintoa, voivat hakea yhteishaussa.

Haku koulutukseen

Seuraava haku alkaa mahdollisesti 23.8.2021. Opintojen aloitus tammikuussa 2022.

Opiskelijavalinta

Valinta tehdään hakemuksen tietojen pohjalta. Täytä siis hakemuksesi huolellisesti.
Hakijan odotetaan tutustuvan valintainfon materiaaleihin, jotka löytyvät hakemuksesta.

Tutkintoon ei ole pääsykoetta.

Hakijat, joilla on aikaisempia opintosuorituksia tai muuta osaamista jo alalta, polutetaan joustavasti opintoihin ympäri vuoden. Jokaisen opiskelemaan valitun opiskelupolku ja opiskeluaikataulu suunnitellaan henkilökohtaisesti.

Hakeutumista koskevat tiedustelut haku@omnia.fi.

Koulutusaika

Lopullinen opiskeluaika määräytyy henkilökohtaisen suunnitelman mukaan.

Kielitaidon arviointi

Hakijat, joiden äidinkieli on muu kuin suomi tai kielitaitoa ei ole muuten voitu todentaa, kutsutaan sähköpostitse kielikokeeseen (taso B1.1). Lue tarkemmin kielitaidon arvioinnista.

Toteutus

Opiskelu muodostuu päätoimisesta lähiopiskelusta oppilaitoksessa, sekä 2 kuukauden työssäoppimisesta.
Ammatillisen perustutkinnon rinnalla on mahdollisuus suorittaa lukio ja/tai ylioppilastutkinto.

Tutkinnon voi myös suorittaa oppisopimuksella.

Koulutuksen sisältö

Pakolliset tutkinnon osat 90 osp

• Huolto- ja korjaustyöt, 30 osp
• Varaosamyyntityö ja asiakaspalvelu, 30 osp
• Varastonhallinta, 30 ospPakolliset tutkinnon osat 90 osp

Lue lisää tutkinnon muodostumisesta Opintopolun ePerusteista.

Hinta

Opiskelu on maksutonta.

Lisätietoja antaa

Opinto-ohjaaja Anita Nordström
p. 043 824 0361
anita.nordstrom@omnia.fi