Tekstiili- ja vaatetusalan perustutkinto

Vaatetusompelija

Hameet, housut, mekot ja jakkupuvut arkeen ja näyttävät asut juhlaan! Vaatetusompelija on monipuolinen ammattilainen muodin ja tyylien kiehtovassa maailmassa.

Omnia tarjoaa tuoreet opit vaatteen suunnittelusta, kaavoittamisesta ja ompelusta, sekä materiaaleista ja erilaisista tekniikoista. Myös muodin historia, värit ja tyylit, etiketin mukainen pukeutuminen, sekä kulttuurit tulevat tutuiksi.

Koulutuksesta saat vahvan perustan muodistukseen ja korjausompeluun, sekä pienten sarjojen valmistukseen kangaspakasta ja kaava-arkilta valmiiksi, viimeistellyksi vaatteeksi.

”Opiskelijoilta syntyy uskomattoman osaavaa jälkeä. Esimerkiksi opiskelijoiden myyntiin tekemät pienet mallistot ovat menestyneet hyvin!” - Kouluttaja ja tutkintovastaava Taina Raja, Omnian ammatillinen aikuisopetus

Vuosittain useat Omnian vaatetusalan opiskelijat lähtevät 4–8 viikoksi töihin esimerkiksi Espanjaan, Englantiin, tai Saksaan, missä on paljon laadukkaita pienompelimoita.

Vaatetusompelijalta kysytään hyviä kädentaitoja, motivaatiota ja aikaansaavaa työotetta, sekä innostunutta asennetta muotiin ja tyyliin. Vaatetusalan ammattilainen on myös sujuva asiakaspalvelija.

Vaatetusompelija työskentelee ompelimossa, puvustossa, pukuvuokraamossa, erikoisliikkeessä, tai myymälässä, jossa tehdään muokkaustöitä tai kokonaan uusia pukuja.

Monet vaatetusalan ammattilaiset perustavat oman yrityksen. Omnia on hyvä ympäristö suunnitella myös yritystoimintaa ja kartuttaa yrittäjyysosaamista!

Vaatetusalan perustutkinto antaa hyvän pohjan esimerkiksi suunnittelijaksi tähtäävälle. Monet myös jatkavat opintoja perustutkinnon jälkeenkin.

Suoritus­vaihtoehdot

Osassa tutkintoja hakuaika on jatkuva, ja vapaita opiskelupaikkoja täytetään pitkin vuotta. Tämä hakuväylä on avoin kaikille hakijoille taustakoulutuksesta ja iästä riippumatta. Jos olet jo suorittanut jonkin ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon, voit hakea suorittamaan ammatillista perustutkintoa ainoastaan jatkuvassa haussa. Peruskoulun ja lukion päättäneet kaikenikäiset hakijat, jotka eivät ole suorittaneet aiempaa ammatillista tai korkeakoulututkintoa, voivat hakea yhteishaussa.

Kenelle?

Koulutus antaa vaatetusalalle aikovalle tai jo alalla työskentelevälle perusammattitaidon, joka on hyvä pohja kaikissa vaatetusalan työtehtävissä.

Opiskelijaksi hakeutuvilta edellytämme korkeaa motivaatiota, kädentaitoja ja hyviä mahdollisuuksia suorittaa näyttötutkinto koulutuksen yhteydessä.

Haku koulutukseen

Seuraava hakuaika ilmoitetaan myöhemmin.

Opiskelijavalinta

Järjestämme uusille hakijoille tärkeän valintainfon torstaina 17.8.2017 klo 16.30 – 20.00. Valintainfo järjestetään Omnian Kirkkokadun toimipisteessä (Kirkkokatu 16 A, Espoon keskus). Tilaisuudessa osallistujat saavat tietoa koulutuksesta ja tutkinnon suorittamisesta, suorittavat tehtävän sekä varaavat henkilökohtaisen haastatteluajan.

Haastatteluajat tulevat varattaviksi pääosin viikolle 34. Haastattelutilaisuuteen pyydämme ottamaan mukaan jonkin itse ommellun tuotteen.

Hakijat, joiden äidinkieli on muu kuin suomi kutsutaan sähköpostilla suomen kielen kokeeseen (taso B1.2).

Muista täyttää hakulomakkeelle myös sähköpostiosoitteesi. Toimitamme kaikki kutsut sähköpostilla. Otsikkona on kutsun aihe ja viestikentässä olevasta linkistä pääset lukemaan koko viestin. Kannattaa katsoa myös roskaposti, jos et ole saanut meiltä viestiä. Hakeutumista koskevat tiedustelut: haku(a)omnia.fi.

Opiskelijavalinnoista ilmoitetaan sähköpostilla. Opiskelijavalinnan tulokset ilmoitetaan pyynnöstä myös kirjeitse.

Opiskelupaikan vastaanottamisesta pyydetään ilmoittamaan viipymättä.

Koulutus alkaa keskiviikkona 30.8.2017 klo 16.30 Kirkkokadun toimipisteessä vaatetusosastolla.

Koulutusaika

Opiskeluaika määräytyy henkilökohtaisen suunnitelman mukaan.

Lähiopetustunnit järjestetään ke ja to - iltaisin klo 16.30 – 20.30.

Lisäksi tutkinnon suorittajat tekevät harjoitustöitä oppilaitoksen työsalissa ma ja ti – iltaisin klo 16.00 – 20.00.

Toteutus

Tutkintoon valmistava koulutus toteutetaan ilta- ja monimuoto-opetuksena, joka koostuu lähiopetuksesta, työpajaharjoittelusta, etäopiskelusta ja mahdollisesti myös työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta opiskelijalle laadittavan henkilökohtaistamissuunnitelman mukaisesti.

Tutkinnon suorittajalle laaditaan koulutuksen alkaessa henkilökohtainen opiskelusuunnitelma. Päätoimisen opiskelun edellytys on 25h/vko.

Tutkinto on mahdollista suorittaa päätoimisesti myös työn ohessa opiskellen.

Koulutuksen sisältö

Suoritettavaan tutkintoon sisältyy kokonaisuudessaan 7 tutkinnon osaa, jotka suoritetaan aikuisten näyttötutkintona. Tutkinnon osat sisältävät vaatteen suunnittelua, kaavoitusta ja ompelua eri teemojen mukaisesti yksinkertaisista perusvaatteista näyttäviin asiakastöihin.

Tutkinnon osat jakautuvat kahdelle vuodelle siten, että ne voi suorittaa myös lyhyemmässä ajassa.

Pakolliset tutkinnon osat, jotka kaikki suorittavat

  • Tekstiili- ja vaatetusalan perustehtävissä toimiminen
  • Vaateompelun perustehtävissä toimiminen
  • Vaateompelun ja asiakaspalvelun tehtävissä toimiminen
  • Vaateompelun ammatillisen projektityön toteuttaminen

Valinnaiset tutkinnon osat, joista valitaan kolme osaa

  • Kaavoitus ja sarjontatöissä toimiminen
  • Myyntipalvelun toteuttaminen (Suoritetaan työssäoppimispaikalla)
  • Vaatetusalan erikoismateriaalien työstäminen (Nahka)
  • Yritystoiminnan suunnittelu
Hinta

Tutkintomaksu on 58 euroa.

Lisätietoja antaa

Tutkintovastaava Taina Raja
p. 043 820 0443, Taina.Raja(at)omnia.fi

Opinto-ohjaaja Ulla Aulavuo
p. 050 351 6075, ulla.aulavuo(at)omnia.fi

Peruutusehdot

Opetushallitukselle tilitettävän tutkintomaksun tutkinnon suorittaja maksaa ilmoittautuessaan näyttötutkintoa suorittamaan. Tutkintomaksua ei palauteta, mikäli tutkinnon suorittaja peruuttaa tutkinnon suorittamisen ilmoittautumisen jälkeen.

Opiskelun keskeytyksestä, erosta tai aloituksen siirtämisestä on ilmoitettava lomakkeella, joka löytyy Omnian nettisivuilta: opiskelijalle > opiskelijan sivut > ohjeet ja lomakkeet.

Muutokset mahdollisia.