Ravintola- ja catering-alan perustutkinto

Tarjoilija

”Tarjoilijalla pitää olla halu tehdä asiakaspalvelutyötä. Sydämestä lähtevä asenne tuntuu ja näkyy asiakkaalle!”

– Kouluttaja Jaana Karvinen, Omnia

Tarjoilija on sujuva asiakaspalvelija ja keskeinen osa asiakkaan kokemusta ravintolassa. ”Tarjoilijalla pitää olla halu tehdä asiakaspalvelutyötä.

Sydämestä lähtevä asenne tuntuu ja näkyy asiakkaalle!” – Opettaja Jaana Karvinen, Omnia

Tarjoilijan työ on monille tuttu – asiakkaan näkökulmasta. Tarjoilun perussäännöt, tapakulttuuri, asiakkaan kohtaaminen ja puhuttelu, kattaminen, viinipullon avaaminen ja juomatietous ovat tarjoilijan ammattitaidon ydintä. Tarjoilijan koulutuksessa suurin osa opista kertyy tekemällä käytännön työtä.

Omnia tarjoaa mahdollisuuksia päästä tarjoilijan työn makuun jo osana opintoja: voit harjoitella tarjoilijan työtä Omnian omassa ravintolassa Henricuksessa tai osallistua erilaisten juhlatilaisuuksien tarjoiluun.

Tutkinto suoritetaan ammatillisen kiltatoiminnan mallin mukaisesti. Lue lisää Omnian kiltatoiminnasta.

Lue mitä Omnian tarjoilijaopiskelijat kertovat kokemuksistaan.

Tarjoilijalta kysytään joustavuutta sekä työaikojen, että työn sisällön suhteen. Työtehtävät voivat vaihdella joskus saman työpäivänkin aikana. Hyvä tarjoilija on motivoitunut, oma-aloitteinen, palveluhenkinen ja luonteva asiakkaita palvellessaan: hän osaa ottaa asiakkaan toiveet huomioon.

Joukkuepelaajahenkeä tarvitaan, koska tarjoilijat työskentelevät tiiviissä yhteistyössä muun keittiö- ja ravintolahenkilökunnan kanssa.

Tarjoilijat työskentelevät lukuisissa erityyppisissä ravintoloissa. Työpaikkoja on fine dining -ravintoloiden ohella ketjuravintoloissa ja liikenneasemilla. Vilkas kahvilakulttuuri on avannut tarjoilijoille työpaikkoja myös kahviloihin.

Tarjoilijoiden työllisyysnäkymät ovat hyvät ja osaavasta henkilöstöstä on pulaa. Monet tarjoilijat työllistyvät henkilöstönvuokrausyritysten kautta.

Osassa tutkintoja hakuaika on jatkuva, ja vapaita opiskelupaikkoja täytetään pitkin vuotta. Tämä hakuväylä on avoin kaikille hakijoille taustakoulutuksesta ja iästä riippumatta. Jos olet jo suorittanut jonkin ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon, voit hakea suorittamaan ammatillista perustutkintoa ainoastaan jatkuvassa haussa. Peruskoulun ja lukion päättäneet kaikenikäiset hakijat, jotka eivät ole suorittaneet aiempaa ammatillista tai korkeakoulututkintoa, voivat hakea yhteishaussa.

Haku koulutukseen
9.4.2018 - 19.8.2018
Opiskelijavalinta

Valinta tehdään hakemuksen tietojen pohjalta. Täytä siis hakemuksesi huolellisesti.
Hakijan odotetaan tutustuvan valintainfon materiaaleihin, jotka löytyvät hakemuksesta.

Tutkintoon ei ole pääsykoetta.

Hakijoiden, joiden hakemukset saapuvat 19.8.2018 mennessä, opinnot alkavat 22.10.2018. Opiskelijavalinnoista ilmoitetaan viimeistään 28.9.2018.

Osassa tutkinnoista on mahdollisuus aloittaa opiskelu jo elokuussa. Ilmoita halukkuutesi aloittaa opinnot elokuussa hakulomakkeessa. Hakeutumispalvelumme on yhteydessä sinuun, jos hakemassasi perustutkinnossa aikaisempi aloitus on mahdollista. Hakemuksia käsitellään viikoittain.

Hakeutumista koskevat tiedustelut haku@omnia.fi.

Koulutusaika
22.10.2018 - 22.10.2020

Lopullinen opiskeluaika määräytyy henkilökohtaisen suunnitelman mukaan.

Kielitaidon arviointi

Hakijat, joiden äidinkieli on muu kuin suomi tai kielitaitoa ei ole muuten voitu todentaa, kutsutaan sähköpostitse kielikokeeseen (taso B1.1). Lue tarkemmin kielitaidon arvioinnista.

Toteutus

Opiskelu muodostuu päätoimisesta lähiopiskelusta oppilaitoksessa, sekä 2 kuukauden työssäoppimisesta.

Koulutuksen sisältö

Pakolliset tutkinnon osat 85 osp

  • Ravitsemispalveluissa toimiminen 30 osp
  • Asiakaspalvelu ja myynti 25 osp
  • Annosruokien ja juomien tarjoilu 40 osp

Valinnaiset tutkinnon osat 65 osp

  • À la carte -tarjoilu 30 osp
  • Juomien myynti ja tarjoilu 25 osp
  • Kahvilapalvelut 10 osp
  • Katu- ja pikaruokapalvelut 10 osp
  • Tilaus- ja juhlatarjoilu 25 osp
  • Huippuosaajana toimiminen 15 osp

Yhteiset tutkinnon osat 35 osp

Lue lisää tutkinnon muodostumisesta Opintopolun ePerusteista.

Hinta

Opiskelu on maksutonta.

Lisätietoja antaa

Opinto-ohjaaja Satu Mähönen
p. 040 126 7446
satu.mahonen@omnia.fi