Talonrakennus vaatii kädentaitoja.
Rakennusalan perustutkinto

Talonrakentaja

Talonrakentajalla pysyy kädessään vasara, saha, mitta ja mitä erilaisimmat sähköiset työkalut. Omnian koulutuksen myötä taidat rakennustyömaan vaiheet perustuksista kattoon.

Talonrakentajat kuluttavat koulunpenkkiä vain vähän, sillä opinnot ovat hyvin käytännönläheisiä. Toimipisteiden pihoille nousee jo ensimmäisen vuoden aikana erilaisia taidonnäytteitä autokatoksista pihavajoihin ja roskakatoksiin. Toisena vuonna opiskelijat työskentelevät Omnian omilla talotyömailla, kolmas vuosi vietetään kokonaisuudessaan alan yrityksissä.

Teoriaa opiskellaan käytännön töiden lomassa, mutta joskus talonrakentajatkin pistäytyvät luokkiin suunnittelemaan ja keskittymään teoriaopiskeluun.

Talonrakentajan työssä korostuvat hyvät kädentaidot ja vankka ammattitaito. Työssä tarvitaan hyvää fyysistä kuntoa, uskallusta kiivetä korkealle, joustavuutta ja huolellisuutta. Ankaratkaan olosuhteet eivät hetkauta tätä säänkestävää ammattilaista!

Talonrakentaja kunnioittaa alan työturvallisuusvaatimuksia ja työskentelee sujuvasti toisten ammattilaisten kanssa samalla työmaalla.

Talonrakentajat työskentelevät monipuolisissa tehtävissä talonrakennuksen kaikissa vaiheissa työmaamontusta kattoon ja sisätöihin. Maalaus, tapetointi ja muut viimeistelytyöt eivät kuitenkaan kuulu talonrakentajien työlistalle.

Opinnot painottuvat uudisrakentamiseen, mutta talonrakentajat ovat kelpo tekijöitä myös korjausrakentamisen tehtäviin.

Osassa tutkintoja hakuaika on jatkuva, ja vapaita opiskelupaikkoja täytetään pitkin vuotta. Tämä hakuväylä on avoin kaikille hakijoille taustakoulutuksesta ja iästä riippumatta. Jos olet jo suorittanut jonkin ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon, voit hakea suorittamaan ammatillista perustutkintoa ainoastaan jatkuvassa haussa. Peruskoulun ja lukion päättäneet kaikenikäiset hakijat, jotka eivät ole suorittaneet aiempaa ammatillista tai korkeakoulututkintoa, voivat hakea yhteishaussa.

Haku koulutukseen
9.4.2018 - 19.8.2018
Opiskelijavalinta

Valinta tehdään hakemuksen tietojen pohjalta. Täytä siis hakemuksesi huolellisesti.
Hakijan odotetaan tutustuvan valintainfon materiaaleihin, jotka löytyvät hakemuksesta.

Tutkintoon ei ole pääsykoetta.

Hakijoiden, joiden hakemukset saapuvat 19.8.2018 mennessä, opinnot alkavat 22.10.2018. Opiskelijavalinnoista ilmoitetaan viimeistään 28.9.2018.

Osassa tutkinnoista on mahdollisuus aloittaa opiskelu jo elokuussa. Ilmoita halukkuutesi aloittaa opinnot elokuussa hakulomakkeessa. Hakeutumispalvelumme on yhteydessä sinuun, jos hakemassasi perustutkinnossa aikaisempi aloitus on mahdollista. Hakemuksia käsitellään viikoittain.

Hakeutumista koskevat tiedustelut haku@omnia.fi.

Koulutusaika
22.10.2018 - 22.10.2020

Lopullinen opiskeluaika määräytyy henkilökohtaisen suunnitelman mukaan.

Kielitaidon arviointi

Hakijat, joiden äidinkieli on muu kuin suomi tai kielitaitoa ei ole muuten voitu todentaa, kutsutaan sähköpostitse kielikokeeseen (taso B1.1). Lue tarkemmin kielitaidon arvioinnista.

Toteutus

Opiskelu muodostuu päätoimisesta lähiopiskelusta oppilaitoksessa, sekä 2 kuukauden työssäoppimisesta

Koulutuksen sisältö

Pakolliset tutkinnon osat 75 osp

 • Perustustyöt 25 osp
 • Runkovaiheen työt 50 osp

Valinnaiset tutkinnon osat 60 osp

 • Rappaus 15 osp
 • Ikkunatyöt 15 osp
 • Telinerakentaminen 15 osp
 • Muottityöt 15 osp
 • Raudoitus ja betonointi 15 osp 
 • Laatoitus 15 osp 
 • Muuraus 15 osp
 • Sisävalmistusvaiheen työt 15 osp
 • Ulkoverhous ja kattotyöt 15 osp

Yhteiset tutkinnon osat 35 osp

Lue lisää tutkinnon muodostumisesta Opintopolun ePerusteista.

Hinta

Opiskelu on maksutonta.

Lisätietoja antaa

Espoon keskus: Opinto-ohjaaja Heidi Laurinen-Nokua
p. 050 576 9497,heidi.laurinen-nokua@omnia.fi

Kirkkonummi: Opinto-ohjaaja Anita Nordström
p. 043 824 0361, anita.nordstrom@omnia.fi