Puuteollisuuden perustutkinto

Puuseppä

Puusepät ovat perinteikäs ja arvostettu ammattikunta. Tänä päivänä puuseppiä tarvitaan perinteisten kädentaitojen osaajina, mutta myös kalustevalmistuksen, sekä puusepän tilaustöiden työtehtävissä. Puuteollisuuden ala kehittyy jatkuvasti ja tarvitsee nykytekniikan, kuten CNC-työstön ja 3D-piirtämisen taitajia.  

Puuseppänä pääset valmistamaan huonekaluja ja suurempia kalustekokonaisuuksia. Tyypillisiä töitä ovat kodin kiinto- ja säilytyskalusteet, tilaustöinä valmistetut huonekalut ja suuremmat projektiluontoiset työt, kuten messurakentaminen ja myymäläkalusteet.

Pääset myös asentamaan koulussa valmistettavia kiintokalusteita Omnian talotyömaakohteissa ja toteuttamaan erilaisia puusisustustöitä, kuten portaikkoja ja saunoja. Puulevyt ja sahatavara muuttuvat taitavissa käsissä laadukkaiksi tuotteiksi.

Opiskelu Omniassa on hyvin käytännönläheistä ja teoriaa opiskellaan usein käytännön töiden lomassa. Puualan opiskelijana pääset osaksi laajaa työelämän verkostoa, jossa suoritetaan koulutussopimusjaksoja alan työpaikoilla. Saavutettuasi perustaidot, sinulla on myös mahdollisuus kansainväliseen työssäoppimisen jaksoon Euroopassa.

Opiskelujen edetessä voit valita suuntautumisvaihtoehdon, joko huonekalupuusepän polun tai CNC-osaajan polun. Opintopolut on suunniteltu työelämän tarpeet huomioiden ja ovat valmistuttuasi avain työllistymiseen.

Katso video puusepän koulutuksesta Omniassa!

Lue Omnian puualan opiskelijoiden töistä ja kokemuksista Elämää Omniassa -blogista.

Puusepän töissä tarvitaan tarkkuutta ja huolellisuutta: työn lopputuloksen pitää aina vastata asiakkaan odotuksia. Työturvallisuus ja työn jälkien siivoaminen on itsestään selvä osa työtä. Puuseppä osaa lukea piirustuksia ja suunnitella omaa työtään.

Rakennusalan ammattilaiset voivat mainiosti täydentää osaamistaan Omnian puualan opinnoilla.

Työpaikat ovat puusepänteollisuudessa, rakennusteollisuudessa ja puutaloteollisuudessa.

Pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla on paljon pieniä puusepänverstaita, joissa valmistetaan paitsi massiivipuutuotteita, myös levytuotteita kuten säilytys-, kiinto- ja myymäläkalusteita. Vilkastuvilla uudis-, täydennys- ja korjausrakentamisen aloilla tarvitaan mittatilaus- ja sisustuspuusepäntaitoja. Puuntyöstössä käytetään tänä päivänä tietokoneohjattua CNC-teknologiaa, johon saat hyvät valmiudet Omniassa!

Monet puualan ammattilaiset perustavat oman yrityksen. Omnia on hyvä ympäristö suunnitella myös yritystoimintaa ja kartuttaa yrittäjyysosaamista!

Osassa tutkintoja hakuaika on jatkuva, ja vapaita opiskelupaikkoja täytetään pitkin vuotta. Tämä hakuväylä on avoin kaikille hakijoille taustakoulutuksesta ja iästä riippumatta. Jos olet jo suorittanut jonkin ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon, voit hakea suorittamaan ammatillista perustutkintoa ainoastaan jatkuvassa haussa. Peruskoulun ja lukion päättäneet kaikenikäiset hakijat, jotka eivät ole suorittaneet aiempaa ammatillista tai korkeakoulututkintoa, voivat hakea yhteishaussa.

Haku koulutukseen
12.7.2021 - 22.8.2021
Opiskelijavalinta

Valinta tehdään hakemuksen tietojen pohjalta. Täytä siis hakemuksesi huolellisesti.
Hakijan odotetaan tutustuvan valintainfon materiaaleihin, jotka löytyvät hakemuksesta.

Tutkintoon ei ole pääsykoetta.

Hakijat, joilla on aikaisempia opintosuorituksia tai muuta osaamista jo alalta, polutetaan joustavasti opintoihin ympäri vuoden. Jokaisen opiskelemaan valitun opiskelupolku ja opiskeluaikataulu suunnitellaan henkilökohtaisesti.

Hakeutumista koskevat tiedustelut haku@omnia.fi.

Koulutusaika
11.10.2021 - 31.5.2024

Lopullinen opiskeluaika määräytyy henkilökohtaisen suunnitelman mukaan.

Kielitaidon arviointi

Hakijat, joiden äidinkieli on muu kuin suomi tai kielitaitoa ei ole muuten voitu todentaa, kutsutaan sähköpostitse kielikokeeseen (taso B1.1). Lue tarkemmin kielitaidon arvioinnista.

Toteutus

Opiskelu muodostuu päätoimisesta lähiopiskelusta oppilaitoksessa, sekä 2 kuukauden työssä oppimisesta. Mahdollisuus myös verkko-opintoihin.

Tutkinnon voi myös suorittaa oppisopimuksella.

Koulutuksen sisältö

Pakolliset tutkinnon osat 80 osp (ammatilliset 45 osp, Yhteiset tukinnon osat 35 osp)

 • Puutuotevalmistuksessa toimiminen 45 osp
 • Yhteiset tukinnon osat (YTO) 35 osp

Valinnaiset tutkinnon osat  100 osp

CNC-polku

 • CNC-ohjelmointi ja työstäminen puusepänteollisuudessa 40 osp
 • CAD 3D –mallintaminen ja piirustusten tuottaminen 20 osp
 • Tuotteen valmistaminen 3D-tulostamalla 20 osp
 • Puualan tilaustöiden valmistaminen 20 osp

Kalusteasentajan/Sisustuspuusepän polku

 • Kalusteiden valmistaminen 40 osp
 • Kalusteiden asentaminen 20 osp
 • Sisustuspuusepäntöiden tekeminen 20 osp
 • Puualan tilaustöiden valmistaminen 20 osp

Mahdollisuus myös muihin valinnaisiin vaihtoehtoihin kuten esim.

 • Yritystoiminnan suunnittelu 15 osp
 • Huippuosaajana toimiminen 15 osp

Lue lisää tutkinnon muodostumisesta Opintopolun ePerusteista.

Hinta

Opiskelu on maksutonta.

Lisätietoja antaa

Ulla Aulavuo, Opinto-ohjaaja
p. 050-3516075
ulla.aulavuo@omnia.fi