Puualan perustutkinto

Puuseppä

Puusepät ovat perinteikäs ja arvostettu ammattikunta. Tänä päivänä puuseppiä tarvitaan sekä perinteisten kädentaitojen, että nykytekniikan kuten CNC-työstön taitajina.

Puuseppä valmistaa, pintakäsittelee ja asentaa huonekaluja, myymäläkalusteita, sekä erilaisia kodin kiintokalusteita kuten keittiöitä ja säilytyskalusteita. Puulevyt ja sahatavara muuttuvat taitavissa käsissä laadukkaiksi huonekaluiksi!

Opiskelu Omniassa on hyvin käytännönläheistä ja teoriaa opiskellaan usein käytännön töiden lomassa.

Katso video puusepän koulutuksesta Omniassa!

Lue Omnian puualan opiskelijoiden töistä ja kokemuksista Elämää Omniassa -blogista.

Puusepän töissä tarvitaan tarkkuutta ja huolellisuutta: työn lopputuloksen pitää aina vastata asiakkaan odotuksia. Työturvallisuus ja työn jälkien siivoaminen on itsestään selvä osa työtä. Puuseppä osaa lukea piirustuksia ja suunnitella omaa työtään.

Rakennusalan ammattilaiset voivat mainiosti täydentää osaamistaan Omnian puualan opinnoilla.

Työpaikat ovat puusepänteollisuudessa, rakennusteollisuudessa ja puutaloteollisuudessa.

Pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla on paljon pieniä puusepänverstaita, joissa valmistetaan paitsi massiivipuutuotteita, myös levytuotteita kuten säilytys-, kiinto- ja myymäläkalusteita. Vilkastuvilla uudis-, täydennys- ja korjausrakentamisen aloilla tarvitaan mittatilaus- ja sisustuspuusepäntaitoja.

Monet puualan ammattilaiset perustavat oman yrityksen. Omnia on hyvä ympäristö suunnitella myös yritystoimintaa ja kartuttaa yrittäjyysosaamista!

Suoritus­vaihtoehdot

Kenelle?

Koulutus on tarkoitettu puualasta kiinnostuneille, joilla on riittävät käden taidot (valintainfon yhteydessä pieni toiminnallinen tehtävä) sekä riittävä suomen kielen osaaminen (B1.2).

Haku koulutukseen

Seuraava hakuaika tarkentuu myöhemmin.

Opiskelijavalinta

Hakijat, joiden äidinkieli on muu kuin suomi tai ruotsi, kutsutaan sähköpostilla suomen kielen kokeeseen (taso B1.2).

Järjestämme hakijoille pakollisen valintainfon tiistaina 2.5.2017 klo 16.30- 20.00. Valintainfo järjestetään Omnian Lehtimäentien toimipisteessä (Lehtimäentie 1 C Espoon keskus). Tilaisuudessa osallistujat saavat tietoa koulutuksesta ja tutkinnon suorittamisesta, sekä varaavat henkilökohtaisen haastatteluajan.

Haastatteluajat tulevat varattaviksi viikoille 20-23.

Muista täyttää hakulomakkeelle myös sähköpostiosoitteesi. Toimitamme kaikki kutsut sähköpostilla. Otsikkona on kutsun aihe ja viestikentässä olevasta linkistä pääset lukemaan koko viestin. Kannattaa katsoa myös roskaposti, jos et ole saanut meiltä viestiä. Hakeutumista koskevat tiedustelut: haku(at)omnia.fi.

Opiskelijavalinnoista ilmoitetaan sähköpostilla viikolla 25. Opiskelijavalinnan tulokset ilmoitetaan pyydettäessä myös kirjeitse.

Koulutusaika

Opiskelu alkaa 14.8.2017 ja orientaatioviikkojen aikana suoritat puuttuvat työturvallisuus-, tulityö sekä EA1-kortit. Perusjakso toteutetaan iltaopetuksena 2-4 iltana viikossa, oppilaitoksen puutyöverstaalla Kirkkokatu 16B Espoossa.

Valinnaiset osat suoritat työssäoppimisyrityksessä yrityskohtaisen työ-ajan mukaan. Lisäksi on teoria-opetusta Moodle verkko-oppimisalustalla.

Lopullinen opiskeluaika määräytyy henkilökohtaisen suunnitelman mukaan.

Toimipiste

Omnia Koulutus, Kirkkokatu 16 B, Espoon keskus

Toteutus

Opetus muodostuu lähiopetuksesta, etätehtävistä, verkko-opinnoista, ryhmä- ja projektitöistä (tekninen suunnittelu ja prototyypin valmistus osassa myös kansainvälinen yhteistyö), itsenäisestä työskentelystä sekä työssä oppimisesta.

Puusepän perusosaamisen lisäksi tutkintoon valmistava koulutus painottuu rakennuspuusepänalan taitoihin. Sisustuspuusepäntöitä, kalusteasennusta ja pintakäsittelyä harjoitellaan oppilaitoksen omakotitalo rakennustyömailla ja/tai työssäoppimisyrityksissä.

Työssäoppimisjakson, tai osan siitä, on mahdollista suorittaa myös ulkomailla. (Lisätietoja: ks. Kansainvälisyyspalvelut Omnia.fi)

Tutkinnon suorittajalle laaditaan koulutuksen alkaessa henkilökohtainen opiskelusuunnitelma. Päätoimisen opiskelun edellytys on 25h/vko.

Tutkinto on mahdollista suorittaa oppisopimuksena.

Koulutuksen sisältö

Tutkinto muodostuu kahdesta pakollista ja seitsemästä valinnaisesta tutkinnon osasta.

Perusjakso, joka sisältää tutkinnon pakolliset osat:

  • Materiaali- ja valmistustekniikka: puusepänteollisuuden peruskoneiden, mittavälineiden, ammattipiirustusten ja yleisimpien alan materiaalien käyttö ja työturvallisuus.
  • Massiivipuutuotteen valmistus tai Levytuotteiden valmistus: Tähän tutkinnon osaan valitset keskitytkö massiivipuu- vai levytuotteiden valmistamiseen.
  • Asiakaslähtöinen valmistustoiminta: Valmistetaan tuotteita tai tuotteiden osia laatukriteereiden mukaan aikataulua noudattaen.

Tutkinnon valinnaiset osat (yhteensä 4)

  • Asennustyö – kalusteiden asennus
  • Sisustuspuusepäntyöt
  • Pintakäsittely
  • CNC-työstö
  • Tekninen suunnittelu ja prototyypin valmistus
  • Metallikalusteiden valmistus
  • Yritystoiminnan suunnittelu
Hinta

Tutkintomaksu on 58 euroa.

Koulutuksen aikana opiskelijan omiin hankintoihin kuuluu työkengät ja työkalupakki työvälineineen, joiden kustannukset ovat noin 300 euroa. Koulu vuokraa työvaatteet sekä suojavälineet.

Lisätietoja antaa

Tutkintovastaava Mona Olander
p. 040 126 4944, mona.olander(at)omnia.fi

Opinto-ohjaaja Annakaisa Jortikka-Fredrikson
p. 046 851 5129, annakaisa.jortikka-fredrikson(at)omnia.fi 

Peruutusehdot

Opetushallitukselle tilitettävän tutkintomaksun 58 € tutkinnon suorittaja maksaa ilmoittautuessaan näyttötutkintoa suorittamaan. Tutkintomaksua ei palauteta, mikäli tutkinnon suorittaja eroaa tai keskeyttää opintonsa tutkinnon suorittamisen ilmoittautumisen jälkeen.

Opiskelun keskeytyksestä, erosta tai aloituksen siirtämisestä on ilmoitettava lomakkeella, joka löytyy Omnian nettisivuilta: Oikealla ylhäällä: Opiskelijalle, heti alussa: Opiskelijan sivut, oikealla: Ohjeet ja lomakkeet.

 Muutokset mahdollisia.