Talotekniikan perustutkinto

Putkiasentaja

”Omniassa on parasta hyvä opetus. Tehdään paljon käsillä: pääsee heti katsomaan käytännössä, miten hommat tehdään. Olen tehnyt töitä rakennus- ja viherrakennusalalla pitkään. Nyt haluan tutkinnon alalta, jolla on hyvät mahdollisuudet työllistyä ja saada säännöllistä työtä.” – Jani Koivistoinen, Omniasta valmistunut putkiasentaja

Putkiasentajan ydinosaamista ovat rakennusten lämpö- ja vesilaitteet, sekä putkistot. Ammattilainen hallitsee pientalon LVI-suunnittelun, kustannus- ja määrälaskelmat, sekä osaa tulkita ja lukea LVI- ja rakennuspiirustuksia ja tulkita kytkentäkaavioita.

Omniassa laadukkaan opin ja alan tuoreimman osaamisen takaavat ammattitaitoiset kouluttajat, työsalin uusimpien standardien mukaiset koneet ja laitteet, sekä tiivis yhteistyö alan yritysten kanssa. Omniasta valmistuvien putkiasentajien osaamiselle on työelämässä kysyntää!

Alan piirustusten ja kaavioiden kieli on kansainvälistä, joten piipahdukset ulkomaille työssä oppimisen merkeissä ovat käden ulottuvilla. Omnian putkiasentajat ovat käyneet esimerkiksi Saksassa. Omnialla on erinomaiset kansainväliset yhteydet ja valmiudet järjestää opiskelijoille kansainvälisiä vaihtojaksoja.

Putkiasentajalta kysytään huolellisuutta, hyviä kädentaitoja, kolmiulotteista hahmotuskykyä, yhteistyökykyä ja vastuullista otetta työhön. Yrityksissä tarvitaan yhä enemmän moniosaajia, jotka hallitsevat kädentaitojen ja asennustekniikan ohella myös asiakaspalvelun.

Piirustusten tulkitseminen, mittaukset ja materiaalien menekkien laskeminen kysyvät matemaattisia valmiuksia. Fysiikan perusteet tulevat myös tutuksi, sillä ammattilaisen tulee hallita esimerkiksi lämpölaajenemiseen, sekä äänen liikkumiseen liittyvät lainalaisuudet.

”Putkiasentajassa on ripaus taiteilijaa! Kun asiakas haluaa huoneeseen suihkun ja wc:n, putkiasentaja osaa hahmottaa ja suunnitella kokonaisuuden.”

– Kouluttaja Juhani Kiviranta, Omnia

Putkiasentajana työskentelet LVI- tai kiinteistöhuoltopalveluita tarjoavissa yrityksissä. Mikäli pohdit oman yrityksen perustamista, Omnia on oiva ympäristö suunnitella myös yritystoimintaa ja kartuttaa yrittäjyysosaamista!

Putkiasentajien työllisyysnäkymät ovat hyvät erityisesti vilkkaan korjausrakentamisen ja saneerausten myötä.

Yhteishaussa hakevat peruskoulun ja lukion päättäneet hakijat iästä riippumatta. Jos olet käynyt peruskoulun, voit hakea yhteishaussa peruskoulupohjaisiin koulutuksiin, ja jos olet käynyt lukion, voit hakea yo-pohjaisiin koulutuksiin. Jos olet jo suorittanut jonkin ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon, voit hakea jatkuvassa haussa.

Haku koulutukseen
23.2.2021 - 23.3.2021
Opiskelijavalinta

Tutkintoon ei ole pääsykoetta. Katso muut yhteishaun valintaperusteet Opintopolusta.

Koulutusaika
4.8.2021 - 31.5.2024

Opintojen henkilökohtaistaminen tehdään ennen opintojen alkua.

Koulutusaika riippuu opiskelijan pohjakoulutuksesta ja opintojen etenemisestä.

Peruskoulupohjaisten opiskelijoiden opinnot kestävät noin 3 vuotta ja ylioppilaspohjaisten opiskelijoiden opinnot noin 2 vuotta.

Harkinnanvarainen valinta

Sinut voidaan valita opiskelijaksi harkinnanvaraisesti seuraavista syistä:

 • Oppimisvaikeudet
 • Sosiaaliset syyt
 • Koulutodistusten puuttuminen (jos olet keskeyttänyt peruskoulun)
 • Koulutodistusten vertailuvaikeudet (jos haet ulkomaisella todistuksella)
 • Tutkinnon suorittamiseen riittämätön tutkintokielen kielitaito.

Lue lisää tietoa harkinnanvaraisesta valinnasta.

Kielitaidon arviointi

Tässä koulutuksessa kielitaitosuositus on B1.1. Saat kutsun kielikokeeseen, jos äidinkielesi on muu kuin suomi eikä kielitaitoasi ole muulla tavoin voitu todentaa. Lue tarkemmin kielitaidon arvioinnista.

Toteutus

Opiskelu muodostuu päätoimisesta lähiopiskelusta oppilaitoksessa, sekä 2 kuukauden työssäoppimisesta.

Koulutuksen sisältö

Pakolliset tutkinnon osat 105 osp

 • Lämmitysjärjestelmien asentaminen 30 osp
 • Käyttövesi- ja viemärijärjestelmien asentaminen 30osp
 • Putkistojen hitsaaminen 30 osp

Valinnaiset tutkinnon osat

 • LVI-korjausrakentaminen 15 osp
 • Lämmitysjärjestelmien mittaukset ja tasapainoitus 15 osp
 • Huippuosaajana toimiminen 15 osp
 • Ammattilaiseksi kansainvälisesti 15 osp
 • Pienkylmälaitteiden ja ilmalämpöpumppujen asentaminen 15 osp

Yhteiset tutkinnon osat 35 osp

Lue lisää tutkinnon muodostumisesta Opintopolun ePerusteista.

Hinta

Opiskelu on ilmaista.

Lisätietoja antaa

Opinto-ohjaaja Marjukka Saarinen
p. 050 409 7990
marjukka.saarinen@omnia.fi