Talotekniikan perustutkinto

Putkiasentaja

”Omniassa on parasta hyvä opetus. Tehdään paljon käsillä: pääsee heti katsomaan käytännössä, miten hommat tehdään. Olen tehnyt töitä rakennus- ja viherrakennusalalla pitkään. Nyt haluan tutkinnon alalta, jolla on hyvät mahdollisuudet työllistyä ja saada säännöllistä työtä.” – Jani Koivistoinen, Omniasta valmistunut putkiasentaja

Putkiasentajan ydinosaamista ovat rakennusten lämpö- ja vesilaitteet, sekä putkistot. Ammattilainen hallitsee pientalon LVI-suunnittelun, kustannus- ja määrälaskelmat, sekä osaa tulkita ja lukea LVI- ja rakennuspiirustuksia ja tulkita kytkentäkaavioita.

Omniassa laadukkaan opin ja alan tuoreimman osaamisen takaavat ammattitaitoiset kouluttajat, työsalin uusimpien standardien mukaiset koneet ja laitteet, sekä tiivis yhteistyö alan yritysten kanssa. Omniasta valmistuvien putkiasentajien osaamiselle on työelämässä kysyntää!

Alan piirustusten ja kaavioiden kieli on kansainvälistä, joten piipahdukset ulkomaille työssä oppimisen merkeissä ovat käden ulottuvilla. Omnian putkiasentajat ovat käyneet esimerkiksi Saksassa. Omnialla on erinomaiset kansainväliset yhteydet ja valmiudet järjestää opiskelijoille kansainvälisiä vaihtojaksoja.

Putkiasentajalta kysytään huolellisuutta, hyviä kädentaitoja, kolmiulotteista hahmotuskykyä, yhteistyökykyä ja vastuullista otetta työhön. Yrityksissä tarvitaan yhä enemmän moniosaajia, jotka hallitsevat kädentaitojen ja asennustekniikan ohella myös asiakaspalvelun.

Piirustusten tulkitseminen, mittaukset ja materiaalien menekkien laskeminen kysyvät matemaattisia valmiuksia. Fysiikan perusteet tulevat myös tutuksi, sillä ammattilaisen tulee hallita esimerkiksi lämpölaajenemiseen, sekä äänen liikkumiseen liittyvät lainalaisuudet.

”Putkiasentajassa on ripaus taiteilijaa! Kun asiakas haluaa huoneeseen suihkun ja wc:n, putkiasentaja osaa hahmottaa ja suunnitella kokonaisuuden.”

– Kouluttaja Juhani Kiviranta, Omnia

Putkiasentajana työskentelet LVI- tai kiinteistöhuoltopalveluita tarjoavissa yrityksissä. Mikäli pohdit oman yrityksen perustamista, Omnia on oiva ympäristö suunnitella myös yritystoimintaa ja kartuttaa yrittäjyysosaamista!

Putkiasentajien työllisyysnäkymät ovat hyvät erityisesti vilkkaan korjausrakentamisen ja saneerausten myötä.

Osassa tutkintoja hakuaika on jatkuva, ja vapaita opiskelupaikkoja täytetään pitkin vuotta. Tämä hakuväylä on avoin kaikille hakijoille taustakoulutuksesta ja iästä riippumatta. Jos olet jo suorittanut jonkin ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon, voit hakea suorittamaan ammatillista perustutkintoa ainoastaan jatkuvassa haussa. Peruskoulun ja lukion päättäneet kaikenikäiset hakijat, jotka eivät ole suorittaneet aiempaa ammatillista tai korkeakoulututkintoa, voivat hakea yhteishaussa.

Haku koulutukseen
12.7.2021 - 22.8.2021
Opiskelijavalinta

Valinta tehdään hakemuksen tietojen pohjalta. Täytä siis hakemuksesi huolellisesti.
Hakijan odotetaan tutustuvan valintainfon materiaaleihin, jotka löytyvät hakemuksesta.

Tutkintoon ei ole pääsykoetta.

Hakijat, joilla on aikaisempia opintosuorituksia tai muuta osaamista jo alalta, polutetaan joustavasti opintoihin ympäri vuoden. Jokaisen opiskelemaan valitun opiskelupolku ja opiskeluaikataulu suunnitellaan henkilökohtaisesti.

Hakeutumista koskevat tiedustelut haku@omnia.fi.

Koulutusaika
11.10.2021 - 31.5.2024

Lopullinen opiskeluaika määräytyy henkilökohtaisen suunnitelman mukaan.

Kielitaidon arviointi

Hakijat, joiden äidinkieli on muu kuin suomi tai kielitaitoa ei ole muuten voitu todentaa, kutsutaan sähköpostitse kielikokeeseen (taso B1.1). Lue tarkemmin kielitaidon arvioinnista.

Toteutus

Opiskelu muodostuu päätoimisesta lähiopiskelusta oppilaitoksessa, sekä 2 kuukauden työssäoppimisesta.

Tutkinnon voi myös suorittaa oppisopimuksella.

Koulutuksen sisältö

Pakolliset tutkinnon osat 105 osp

  • Lämmitysjärjestelmien asentaminen 30 osp
  • Käyttövesi- ja viemärijärjestelmien asentaminen 30osp
  • Putkistojen hitsaaminen 30 osp

Valinnaiset tutkinnon osat

  • LVI-korjausrakentaminen 15 osp
  • Lämmitysjärjestelmien mittaukset ja tasapainoitus 15 osp
  • Huippuosaajana toimiminen 15 osp
  • Ammattilaiseksi kansainvälisesti 15 osp
  • Pienkylmälaitteiden ja ilmalämpöpumppujen asentaminen 15 osp

Yhteiset tutkinnon osat 35 osp

Lue lisää tutkinnon muodostumisesta Opintopolun ePerusteista.

Hinta

Opiskelu on maksuton.

Lisätietoja antaa

Opinto-ohjaaja Marjukka Saarinen
p. 050 409 7990
marjukka.saarinen@omnia.fi