Elintarvikealan perustutkinto

Leipuri-kondiittori

Leipuri-kondiittorin koulutus sijoittuu elintarvikealan perustutkintoon, joten koulutuksen aluksi opitaan elintarviketuotannon sekä teollisuuden elintarvikeprosessien perusasiat. Leipomistaidon lisäksi leipuri-kondiittori tarvitsee työyhteisössä yhteistyötaitoja, kahviloissa asiakaspalvelutaitoja sekä uusiutumiskykyä ja uskallusta uusien tuotteiden kehittämiseen.

Opiskelu on hyvin käytännönläheistä. Tutuksi tulee teollinen leipomotuotanto ruokaleipä-, kahvileipä-, leipomoeines-, sekä konditoriaprosesseineen. Myös erikoisruokavaliot kuuluvat opintoihin. Joustavien valintojen ansiosta opintojen aikana voi erikoistua esimerkiksi varasto- ja lähettämötoimintaan, leipien ja muiden leivonnaisten pakkaamiseen tai pitopalveluun.

Erikoistuotteet kuten koristeet, konvehdit ja karamellit astuvat kuvaan valinnaisissa opinnoissa. Teoriaa opiskellaan lähiopetuksessa, verkossa ja käytännön töiden lomassa. Espoon keskuksen kampuksella Lakelankadulla on iso leipomo, jossa opiskelijat pääsevät työn makuun. Osa koulutuksesta järjestetään alan yrityksissä.

Tutkinto on mahdollista suorittaa ammatillisen kiltatoiminnan mallin mukaisesti. Lue lisää Omnian kiltatoiminnasta.

Lue leipuri-kondiittoriopiskelijan kokemuksista opiskelusta Omniassa.

Kaksi kättä ja korkea työmoraali, mausteena runsaasti joustavuutta, luovuutta ja sopivasti tarkkuutta. Leipuri-kondiittorit ovat ennen kaikkea kädentaitajia. Leipuri-kondiittorilta kysytään myös hyvää kuntoa, sillä työ on ajoittain fyysisesti raskasta. Työ ajoittuu usein aamuvarhaiseen ja työtahti on ripeä.

Monipuolinen leipuri-kondiittorin koulutus Omniassa antaa eväät työhön perinteisessä kivijalkaleipomossa, kotileipomossa, tai suurissa leipomoyrityksissä, joissa tuotanto on pitkälle automatisoitu.

Työtä tarjoavat myös kahvilat ja konditoriat, sekä markettien jauholeipomot ja leipäosastot. Joustavien valintojen ansiosta opintojen aikana voi erikoistua esimerkiksi varasto- ja lähettämötoimintaan, leipien ja muiden leivonnaisten pakkaamiseen tai pitopalveluun.

Opiskeluaikana solmitaan arvokkaita kontakteja työelämään, ja useat löytävätkin valmistumisen jälkeen työpaikan näiden verkostojen kautta.

Monen suunnitelmissa on oman yrityksen perustaminen, ja Omnia onkin oiva ympäristö suunnitella yritystoimintaa ja kartuttaa yrittäjyysosaamista!

Osassa tutkintoja hakuaika on jatkuva, ja vapaita opiskelupaikkoja täytetään pitkin vuotta. Tämä hakuväylä on avoin kaikille hakijoille taustakoulutuksesta ja iästä riippumatta. Jos olet jo suorittanut jonkin ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon, voit hakea suorittamaan ammatillista perustutkintoa ainoastaan jatkuvassa haussa. Peruskoulun ja lukion päättäneet kaikenikäiset hakijat, jotka eivät ole suorittaneet aiempaa ammatillista tai korkeakoulututkintoa, voivat hakea yhteishaussa.

Haku koulutukseen
12.7.2021 - 22.8.2021
Opiskelijavalinta

Valinta tehdään hakemuksen tietojen pohjalta. Täytä siis hakemuksesi huolellisesti.
Hakijan odotetaan tutustuvan valintainfon materiaaleihin, jotka löytyvät hakemuksesta.

Tutkintoon ei ole pääsykoetta.

Hakijat, joilla on aikaisempia opintosuorituksia tai muuta osaamista jo alalta, polutetaan joustavasti opintoihin ympäri vuoden. Jokaisen opiskelemaan valitun opiskelupolku ja opiskeluaikataulu suunnitellaan henkilökohtaisesti.

Hakeutumista koskevat tiedustelut haku@omnia.fi.

Koulutusaika
11.10.2021 - 31.5.2024

Lopullinen opiskeluaika määräytyy henkilökohtaisen suunnitelman mukaan.

Kielitaidon arviointi

Hakijat, joiden äidinkieli on muu kuin suomi tai kielitaitoa ei ole muuten voitu todentaa, kutsutaan sähköpostitse kielikokeeseen (taso B1.1). Lue tarkemmin kielitaidon arvioinnista.

Toteutus

Opiskelu muodostuu päätoimisesta lähiopiskelusta oppilaitoksessa sekä työssäoppimisesta. Työssäoppimisjaksoja on tutkinnon suorittamisen aikana vähintään kolme 8 viikon jaksoa.
Ammatillisen perustutkinnon rinnalla on mahdollisuus suorittaa lukio ja/tai ylioppilastutkinto.

Tutkinnon voi myös suorittaa oppisopimuksella.

Koulutuksen sisältö

Pakolliset tutkinnon osat 115 osp

 • Elintarviketuotannossa toimiminen 35 osp
 • Leipomoalan prosessien ohjaus ja käynnissäpito 20 osp
 • Ruokaleipätuotteiden valmistus 20 osp
 • Kahvilaleipätuotteiden valmistus 20 osp
 • Konditoriatuotteiden valmistus 20 osp

Valinnaiset tutkinnon osat 30 osp

 • Leipomoalan erikoistuotteiden valmistus 15 osp
 • Leipomoeinesten valmistus 15 osp
 • Elintarvikkeiden valmistajana kansainvälisessä ympäristössä 15 osp
 • Huippuosaajana toimiminen 15 osp
 • Leipomotuotteiden pakkaustoiminnot 15 osp
 • Yrityksessä toimiminen 15 osp
 • Yritystoiminnan suunnittelu 15 osp
 • Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen 5 osp

Yhteiset tutkinnon osat 35 osp

Lue lisää tutkinnon muodostumisesta Opintopolun ePerusteista.

Hinta

Opiskelu on maksutonta.

Lisätietoja antaa

Opinto-ohjaaja Kaija Riutta
p. 050 368 0860
kaija.riutta@omnia.fi