Elintarvikealan perustutkinto

Leipuri-kondiittori

”Sokeri on sokerina pohjalla! Kaikki opiskelijat tutustuvat meillä suklaaseen, marsipaaniin ja sokeriin, kuka enemmän, kuka vähemmän.”

– Tutkintovastaava Jouko Madetoja, Omnia

Leipää, kakkuja, koristeita, suklaatuotteita – meillä luovat ideat taipuvat suussa sulaviksi tuotteiksi! Omnia on tarkkojen ja luovien käsityöntaitajien paikka, jossa alan trendejä haistellaan ja maistellaan huippuopettajien johdolla.

Leipuri-kondiittorin koulutus sijoittuu elintarvikealan perustutkintoon, joten koulutuksen aluksi opitaan elintarviketuotannon sekä teollisuuden elintarvikeprosessien perusasiat. Leipomistaidon lisäksi leipuri-kondiittori tarvitsee työyhteisössä yhteistyötaitoja, kahviloissa asiakaspalvelutaitoja sekä uusiutumiskykyä ja uskallusta uusien tuotteiden kehittämiseen.

Opiskelu on hyvin käytännönläheistä. Tutuksi tulee teollinen leipomotuotanto ruokaleipä-, kahvileipä-, leipomoeines-, sekä konditoriaprosesseineen. Myös erikoisruokavaliot kuuluvat opintoihin. Joustavien valintojen ansiosta opintojen aikana voi erikoistua esimerkiksi varasto- ja lähettämötoimintaan, leipien ja muiden leivonnaisten pakkaamiseen tai pitopalveluun.

Erikoistuotteet kuten koristeet, konvehdit ja karamellit astuvat kuvaan valinnaisissa opinnoissa. Teoriaa opiskellaan lähiopetuksessa, verkossa ja käytännön töiden lomassa. Espoon keskuksen kampuksella Lakelankadulla on iso leipomo, jossa opiskelijat pääsevät työn makuun. Osa koulutuksesta järjestetään alan yrityksissä.

Tutkinto suoritetaan ammatillisen kiltatoiminnan mallin mukaisesti. Lue lisää Omnian kiltatoiminnasta.

Lue leipuri-kondiittoriopiskelijan kokemuksista opiskelusta Omniassa.

Kaksi kättä ja korkea työmoraali, mausteena runsaasti joustavuutta, luovuutta ja sopivasti tarkkuutta. Leipuri-kondiittorit ovat ennen kaikkea kädentaitajia. Leipuri-kondiittorilta kysytään myös hyvää kuntoa, sillä työ on ajoittain fyysisesti raskasta. Työ ajoittuu usein aamuvarhaiseen ja työtahti on ripeä.

Monipuolinen leipuri-kondiittorin koulutus Omniassa antaa eväät työhön perinteisessä kivijalkaleipomossa, kotileipomossa, tai suurissa leipomoyrityksissä, joissa tuotanto on pitkälle automatisoitu.

Työtä tarjoavat myös kahvilat ja konditoriat, sekä markettien jauholeipomot ja leipäosastot. Joustavien valintojen ansiosta opintojen aikana voi erikoistua esimerkiksi varasto- ja lähettämötoimintaan, leipien ja muiden leivonnaisten pakkaamiseen tai pitopalveluun.

Leipuri-kondiittori voi hyvin työskennellä myös kahviloissa, jotka tarjoavat lounasta. Ravintolassa leipuri-kondiittori voi valmistaa leivät ja jälkiruuat, sekä suklaatyöt ja koristeet.

Opiskeluaikana solmitaan arvokkaita kontakteja työelämään, ja useat löytävätkin valmistumisen jälkeen työpaikan näiden verkostojen kautta.

Monen suunnitelmissa on oman yrityksen perustaminen, ja Omnia onkin oiva ympäristö suunnitella yritystoimintaa ja kartuttaa yrittäjyysosaamista!

Osassa tutkintoja hakuaika on jatkuva, ja vapaita opiskelupaikkoja täytetään pitkin vuotta. Tämä hakuväylä on avoin kaikille hakijoille taustakoulutuksesta ja iästä riippumatta. Jos olet jo suorittanut jonkin ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon, voit hakea suorittamaan ammatillista perustutkintoa ainoastaan jatkuvassa haussa. Peruskoulun ja lukion päättäneet kaikenikäiset hakijat, jotka eivät ole suorittaneet aiempaa ammatillista tai korkeakoulututkintoa, voivat hakea yhteishaussa.

Haku koulutukseen
20.8.2018 - 4.11.2018
Opiskelijavalinta

Valinta tehdään hakemuksen tietojen pohjalta. Täytä siis hakemuksesi huolellisesti.
Hakijan odotetaan tutustuvan valintainfon materiaaleihin, jotka löytyvät hakemuksesta.

Tutkintoon ei ole pääsykoetta.

Opiskelijavalinnoista ilmoitetaan viimeistään 7.12.2018.

Hakeutumista koskevat tiedustelut haku@omnia.fi.

Koulutusaika
7.1.2019 - 22.12.2021

Lopullinen opiskeluaika määräytyy henkilökohtaisen suunnitelman mukaan.

Kielitaidon arviointi

Hakijat, joiden äidinkieli on muu kuin suomi tai kielitaitoa ei ole muuten voitu todentaa, kutsutaan sähköpostitse kielikokeeseen (taso B1.1). Lue tarkemmin kielitaidon arvioinnista.

Toteutus

Opiskelu muodostuu päätoimisesta lähiopiskelusta oppilaitoksessa, sekä 2 kuukauden työssäoppimisesta.
Ammatillisen perustutkinnon rinnalla on mahdollisuus suorittaa lukio ja/tai ylioppilastutkinto.

Koulutuksen sisältö

Pakolliset tutkinnon osat 105 osp

  • Elintarviketuotannossa toimiminen 30 osp
  • Elintarvikeprosessien ohjaus ja käynnissäpito 30 osp
  • Elintarvikkeiden valmistus 45 osp

Valinnaiset tutkinnon osat 40 osp

  • Erikoistuotteiden valmistus pientuotannossa 15 osp
  • Erikoistuotteiden valmistus prosessituotannossa 15 osp E
  • Elintarvikkeiden valmistajana kansainvälisessä ympäristössä 15 osp
  • Huippuosaajana toimiminen 15 osp
  • Pakkaustoiminnot 15 osp
  • Yrityksessä toimiminen 15 osp
  • Yritystoiminnan suunnittelu 15 osp

Yhteiset tutkinnon osat 35 osp

Lue lisää tutkinnon muodostumisesta Opintopolun ePerusteista.

Hinta

Opiskelu on maksutonta.

Lisätietoja antaa

Opinto-ohjaaja Kaija Riutta
p. 050 368 0860
kaija.riutta@omnia.fi