Elintarvikealan perustutkinto

Leipuri-kondiittori

”Sokeri on sokerina pohjalla! Kaikki opiskelijat tutustuvat meillä suklaaseen, marsipaaniin ja sokeriin, kuka enemmän, kuka vähemmän.”

– Tutkintovastaava Jouko Madetoja, Omnia

Leipää, kakkuja, koristeita, suklaata – meillä luovat ideat taipuvat suussa sulaviksi tuotteiksi! Leipuri-kondiittorin koulutusohjelma on yksi suosituimmista koulutuksistamme. Omnia on tarkkojen ja luovien käsityöntaitajien paikka, jossa alan trendejä haistellaan ja maistellaan huippuopettajien johdolla.

Leipuri-kondiittorin koulutus sijoittuu elintarvikealan perustutkintoon, joten koulutuksen aluksi opitaan elintarviketuotannon, sekä teollisuuden elintarvikeprosessien perusasiat. Tutuksi tulee teollinen leipomotuotanto ruokaleipä-, kahvileipä-, leipomoeines-, sekä konditoriaprosesseineen. Myös erikoisruokavaliot kuuluvat opintoihin. Erikoistuotteet kuten koristeet, konvehdit ja karamellit astuvat kuvaan valinnaisissa opinnoissa.

Opiskelu on hyvin käytännönläheistä, teoriaa opiskellaan usein käytännön töiden lomassa. Espoon keskuksen kampuksella Lakelankadulla on iso leipomo, jossa opiskelijat pääsevät työn makuun.

Lue leipuri-kondiittoriopiskelijan kokemuksista opiskelusta Omniassa.

Kaksi kättä ja korkea työmoraali, mausteena runsaasti joustavuutta, luovuutta ja sopivasti tarkkuutta. Leipurit ovat ennen kaikkea kädentaitajia. Leipurilta kysytään myös hyvää kuntoa, sillä työ on ajoittain fyysisesti raskasta. Työ ajoittuu usein aamuvarhaiseen ja työtahti on ripeä.

Monipuolinen leipuri-kondiittorin koulutus Omniassa antaa eväät työhön perinteisessä kivijalkaleipomossa, kotileipomossa, tai suurissa leipomoyrityksissä, joissa tuotanto on pitkälle automatisoitu.

Työtä tarjoavat myös kahvilat ja konditoriat, sekä markettien jauholeipomot ja leipäosastot. Joustavien valintojen ansiosta opintojen aikana voi erikoistua esimerkiksi varasto- ja lähettämötoimintaan, leipien ja muiden leivonnaisten pakkaamiseen tai pitopalveluun.

Leipuri-kondiittori voi hyvin työskennellä myös kahviloissa, jotka tarjoavat lounasta. Ravintolassa leipuri-kondiittori voi valmistaa leivät ja jälkiruuat, sekä suklaatyöt ja koristeet.

Opiskeluaikana solmitaan arvokkaita kontakteja työelämään, ja useat löytävätkin valmistumisen jälkeen työpaikan näiden verkostojen kautta.

Monen suunnitelmissa on oman yrityksen perustaminen, ja Omnia onkin oiva ympäristö suunnitella yritystoimintaa ja kartuttaa yrittäjyysosaamista!

Suoritus­vaihtoehdot

Yhteishaussa hakevat peruskoulun ja lukion päättäneet hakijat iästä riippumatta. Jos olet käynyt peruskoulun, voit hakea yhteishaussa peruskoulupohjaisiin koulutuksiin, ja jos olet käynyt lukion, voit hakea yo-pohjaisiin koulutuksiin. Jos olet jo suorittanut jonkin ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon, voit hakea jatkuvassa haussa.

Kenelle?

Peruskoulusta, lukiosta tai ulkomailla suoritetusta koulutuksesta valmistuneet nuoret, joilla ei ole aiempaa ammatillista tutkintoa, hakevat yhteishaussa.

Haku koulutukseen

Yhteishaku on auki 20.2.-13.3.2018.

Tutustu yhteishaun koulutustarjontaan Opintopolussa.

Katso miksi kannattaa hakea Omniaan.

 

Opiskelijavalinta

Tutkintoon ei ole pääsykoetta. Katso muut yhteishaun valintaperusteet Opintopolusta.

Koulutusaika

Koulutusaika riippuu opiskelijan pohjakoulutuksesta ja opintojen etenemisestä.
Peruskoulupohjaisten opiskelijoiden opinnot kestävät noin 3 vuotta ja ylioppilaspohjaisten opiskelijoiden opinnot noin 2 vuotta.

Harkinnanvarainen valinta

Sinut voidaan valita opiskelijaksi harkinnanvaraisesti seuraavista syistä:

 • Oppimisvaikeudet
 • Sosiaaliset syyt
 • Koulutodistusten puuttuminen (jos olet keskeyttänyt peruskoulun)
 • Koulutodistusten vertailuvaikeudet (jos haet ulkomaisella todistuksella)
 • Tutkinnon suorittamiseen riittämätön tutkintokielen kielitaito.

Katso ohjeet opintopolku.fi.

Kielivaatimukset

Koe on tarkoitettu hakijoille joiden äidinkieli on muu kuin suomi, eikä kielitaitoa ole muulla tavoin voitu todentaa. Lue tarkemmin kielikoekorvaavuuksista.
Kutsumme hakijat kielikokeeseen sähköpostitse.

Toteutus

Opiskelu muodostuu päätoimisesta lähiopiskelusta oppilaitoksessa, sekä 2 kuukauden työssäoppimisesta.

Koulutuksen sisältö

Pakolliset tutkinnon osat 90 osp

 • Elintarviketuotannossa toimiminen 30 osp
 • Elintarvikeprosessien ohjaus ja käynnissäpito 30 osp
 • Elintarvikkeiden valmistus 45 osp

Valinnaiset tutkinnon osat 45 osp

 • Erikoistuotteiden valmistus pientuotannossa 15 osp
 • Elintarvikkeiden valmistajana kansainvälisessä ympäristössä 15 osp
 • Huippuosaajana toimiminen 15 osp
 • Ammattilaiseksi kansainvälisesti 15 osp

Yhteiset tutkinnon osat 35 osp

Lue lisää tutkinnon muodostumisesta Opintopolun ePerusteista.

Hinta

Opiskelu on ilmaista.

Lisätietoja antaa

Opinto-ohjaaja Kaija Riutta
p. 050 368 0860
kaija.riutta@omnia.fi