Ravintola- ja cateringalan perustutkinto

Kokki

Tie kokiksi ammattikeittiöihin käy Omnian kautta. Opit nopeasti perustaidot: aluksi ruokaa valmistetaan tarkasti reseptien mukaan, myöhemmin karttuu uskallus ja taito muunnella reseptejä ja luoda uutta.

Kokin ammattitaitoa on raaka-aineiden tuntemus. Miten käyttäytyvät kananmuna tai mauste, kun käytät niitä ruuanvalmistuksessa eri tavoin? Opintojen edetessä ruokapöydissä käydään vilkasta keskustelua kaikesta ruuan ympärillä! 

”Siinä missä toisessa työssä deadline on viikon tai kuukauden kuluttua, kokeilla puhutaan minuuteista!”

– Opettaja Mika Jaakola, Omnia

"Nää opinnot on ylittänyt mun odotukset. Parasta on ehkä ollut se, miten hyvin opettajilla ja henkilökunnalla on yhteyksiä työelämään." - Jouni Koskinen, Omnian kokki-opiskelija

Lue lisää opiskelijoiden kokemuksia kokkikoulutuksesta.

Tarkka makuaisti on oiva ominaisuus, mutta maistamisessa voi myös kehittyä. Kokki on ennen kaikkea kädentaitajan ammatti.

Keittiössä tarvitaan joukkuepelaajahenkeä, koska kokit työskentelevät saumattomasti yhdessä muun sali- ja ravintolahenkilökunnan kanssa. Kokilta kysytään myös joustavuutta sekä työaikojen, että työn sisällön suhteen. Jos siedät painetta ja olet motivoinut, oma-aloitteinen ja palveluhenkinen, sinusta tulee erinomainen kokki! 

Kokkina työskentelet ammattikeittiöissä, suurtalouskeittiöistä ja juhlapalveluista fine dining -ravintoloihin. Moni kokki on löytänyt paikkansa ketjuravintolasta, hotellin tai liikenneaseman keittiöstä tai henkilöstöravintolasta.

Yhteishaussa hakevat peruskoulun ja lukion päättäneet hakijat iästä riippumatta. Jos olet käynyt peruskoulun, voit hakea yhteishaussa peruskoulupohjaisiin koulutuksiin, ja jos olet käynyt lukion, voit hakea yo-pohjaisiin koulutuksiin. Jos olet jo suorittanut jonkin ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon, voit hakea jatkuvassa haussa.

Haku koulutukseen
18.2.2020 - 10.3.2020
Opiskelijavalinta

Tutkintoon ei ole pääsykoetta. Katso muut yhteishaun valintaperusteet Opintopolusta.

Koulutusaika
10.8.2020 - 2.6.2023

Opintojen henkilökohtaistaminen tehdään ennen opintojen alkua.

Koulutusaika riippuu opiskelijan pohjakoulutuksesta ja opintojen etenemisestä.

Peruskoulupohjaisten opiskelijoiden opinnot kestävät noin 3 vuotta ja ylioppilaspohjaisten opiskelijoiden opinnot noin 2 vuotta.

Harkinnanvarainen valinta

Sinut voidaan valita opiskelijaksi harkinnanvaraisesti seuraavista syistä:

  • Oppimisvaikeudet
  • Sosiaaliset syyt
  • Koulutodistusten puuttuminen (jos olet keskeyttänyt peruskoulun)
  • Koulutodistusten vertailuvaikeudet (jos haet ulkomaisella todistuksella)
  • Tutkinnon suorittamiseen riittämätön tutkintokielen kielitaito.

Lue lisää tietoa harkinnanvaraisesta valinnasta.

Kielitaidon arviointi

Tässä koulutuksessa kielitaitosuositus on B1.1. Saat kutsun kielikokeeseen, jos äidinkielesi on muu kuin suomi eikä kielitaitoasi ole muulla tavoin voitu todentaa. Lue tarkemmin kielitaidon arvioinnista.

Toteutus

Opiskelu muodostuu päätoimisesta lähiopiskelusta oppilaitoksessa sekä työelämäjaksoista.

Työpaikalla tapahtuva oppiminen ravintola-alan työaikojen mukaan päivisin, iltaisin ja viikonloppuisin.

Opiskeluaika määräytyy henkilökohtaisen suunnitelman mukaan.

Opetuskieli on suomi.

Koulutuksen sisältö

Pakolliset tutkinnon osat 85 osp

  • Ravitsemispalveluissa toimiminen 20 osp
  • Lounasruokien valmistus 40 osp
  • Annosruokien valmistus 25 osp

Valinnaiset tutkinnon osat 60 osp

  • À la carte -ruoanvalmistus 30 osp
  • Kahvilapalvelut 10 osp
  • Palvelu- ja jakelukeittiön toiminnot 10 osp
  • Katu- ja pikaruokapalvelut 10 osp
  • Suurkeittiön ruokatuotanto 25 osp
  • Tilaus- ja juhlaruokien valmistus 25 osp
  • Huippuosaajana toimiminen 15 osp

Yhteiset tutkinnon osat 35 osp

  • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
  • Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
  • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
  • Yhteisten tutkinnon osien valinnaiset osaamistavoitteet

Lue lisää tutkinnon muodostumisesta Opintopolun ePerusteista

Hinta

Opiskelu on maksutonta. Opiskelija hankkii itse työvaatteet ja työvälineet.

Lisätietoja antaa

Opinto-ohjaaja Kaija Riutta
p. 050 368 0860
kaija.riutta@omnia.fi