Ravintola- ja cateringalan perustutkinto

Kokki

Tie kokiksi ammattikeittiöihin käy Omnian kautta. Opit nopeasti perustaidot: aluksi ruokaa valmistetaan tarkasti reseptien mukaan, myöhemmin karttuu uskallus ja taito muunnella reseptejä ja luoda uutta.

Kokin ammattitaitoa on raaka-aineiden tuntemus. Miten käyttäytyvät kananmuna tai mauste, kun käytät niitä ruuanvalmistuksessa eri tavoin? Opintojen edetessä ruokapöydissä käydään vilkasta keskustelua kaikesta ruuan ympärillä! 

”Siinä missä toisessa työssä deadline on viikon tai kuukauden kuluttua, kokeilla puhutaan minuuteista!”

– Opettaja Mika Jaakola, Omnia

"Nää opinnot on ylittänyt mun odotukset. Parasta on ehkä ollut se, miten hyvin opettajilla ja henkilökunnalla on yhteyksiä työelämään." - Jouni Koskinen, Omnian kokki-opiskelija

Lue lisää opiskelijoiden kokemuksia kokkikoulutuksesta.

Tarkka makuaisti on oiva ominaisuus, mutta maistamisessa voi myös kehittyä. Kokki on ennen kaikkea kädentaitajan ammatti.

Keittiössä tarvitaan joukkuepelaajahenkeä, koska kokit työskentelevät saumattomasti yhdessä muun sali- ja ravintolahenkilökunnan kanssa. Kokilta kysytään myös joustavuutta sekä työaikojen, että työn sisällön suhteen. Jos siedät painetta ja olet motivoinut, oma-aloitteinen ja palveluhenkinen, sinusta tulee erinomainen kokki! 

Kokkina työskentelet ammattikeittiöissä, suurtalouskeittiöistä ja juhlapalveluista fine dining -ravintoloihin. Moni kokki on löytänyt paikkansa ketjuravintolasta, hotellin tai liikenneaseman keittiöstä tai henkilöstöravintolasta.

Osassa tutkintoja hakuaika on jatkuva, ja vapaita opiskelupaikkoja täytetään pitkin vuotta. Tämä hakuväylä on avoin kaikille hakijoille taustakoulutuksesta ja iästä riippumatta. Jos olet jo suorittanut jonkin ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon, voit hakea suorittamaan ammatillista perustutkintoa ainoastaan jatkuvassa haussa. Peruskoulun ja lukion päättäneet kaikenikäiset hakijat, jotka eivät ole suorittaneet aiempaa ammatillista tai korkeakoulututkintoa, voivat hakea yhteishaussa.

Kenelle?

Voit ilmoittautua hakijaksi ravintola- ja cateringalan perustutkintoon saapumalla paikalle Omnian ohjaus- ja hakupäivään. Läsnäolo on pakollista, koska hakeutuminen koulutukseen tapahtuu paikan päällä.

Voit tulla ilmoittautumaan hakijaksi ohjaus- ja hakupäiville myös, jos haluat suorittaa loppuun kesken jääneet opintosi.

Ravintola- ja cateringalan perustutkinto

Valitse yksi alla olevista ohjaus- ja hakupäivistä ja kellonajoista:

Tapahtuman paikka Lakelankatu 1, Espoon keskus.

Kokoontuminen toimipisteen aulassa, infopisteen vieressä.

Ohjaus- ja hakupäivän sisältö

  • koulutusinfo
  • henkilökohtainen ohjauskeskustelu, jonka yhteydessä täytetään hakulomake koulutukseen
  • suomen kielen testi niille hakijoille, joiden äidinkieli on muu kuin suomi eikä kielitaitoa muuten voida todentaa

Kielitaidon taso B1.1. Lue tarkemmin kielitaidon arvioinnista.

Ota mukaan:

  • kuvallinen henkilöllisyystodistus (passi, kuvallinen henkilökortti, kuvallinen Kela-kortti, ajokortti)

sekä mahdollisuuksien mukaan myös:

  • koulutodistukset
  • opiskelutodistukset
  • todistukset suomen kielen opinnoista
  • työ- ja harrastustodistukset

Hakeutumista koskevat tiedustelut haku@omnia.fi

Opiskelijavalinta

Valinta tehdään hakemuksen tietojen pohjalta. Täytä siis hakemuksesi huolellisesti.
Hakijan odotetaan tutustuvan valintainfon materiaaleihin, jotka löytyvät hakemuksesta.

Tutkintoon ei ole pääsykoetta.

Hakijat, joilla on aikaisempia opintosuorituksia tai muuta osaamista jo alalta, polutetaan joustavasti opintoihin ympäri vuoden. Jokaisen opiskelemaan valitun opiskelupolku ja opiskeluaikataulu suunnitellaan henkilökohtaisesti.

Hakeutumista koskevat tiedustelut haku@omnia.fi.

Koulutusaika
21.10.2019 - 3.6.2022

Lopullinen opiskeluaika määräytyy henkilökohtaisen suunnitelman mukaan.

Toteutus

Opiskelu muodostuu päätoimisesta lähiopiskelusta oppilaitoksessa sekä työelämäjaksoista.

Työpaikalla tapahtuva oppiminen ravintola-alan työaikojen mukaan päivisin, iltaisin ja viikonloppuisin.

Opiskeluaika määräytyy henkilökohtaisen suunnitelman mukaan.

Opetuskieli on suomi.

Tutkinnon voi myös suorittaa oppisopimuksella.

Koulutuksen sisältö

Pakolliset tutkinnon osat 85 osp

  • Ravitsemispalveluissa toimiminen 20 osp
  • Lounasruokien valmistus 40 osp
  • Annosruokien valmistus 25 osp

Valinnaiset tutkinnon osat 60 osp

  • À la carte -ruoanvalmistus 30 osp
  • Kahvilapalvelut 10 osp
  • Palvelu- ja jakelukeittiön toiminnot 10 osp
  • Katu- ja pikaruokapalvelut 10 osp
  • Suurkeittiön ruokatuotanto 25 osp
  • Tilaus- ja juhlaruokien valmistus 25 osp
  • Huippuosaajana toimiminen 15 osp

Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp

  • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
  • Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
  • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
  • Yhteisten tutkinnon osien valinnaiset osaamistavoitteet

Lue lisää tutkinnon muodostumisesta Opintopolun ePerusteista

Hinta

Opiskelu on maksutonta. Opiskelija hankkii itse työvaatteet ja työvälineet.

Lisätietoja antaa

Opinto-ohjaaja Satu Mähönen
p.040 126 7446
satu.mahonen@omnia.fi

Opinto-ohjaaja Kaija Riutta
p. 050 368 0860
kaija.riutta@omnia.fi