Taideteollisuusalan perustutkinto

Artesaani (puuala)

Puualan artesaanit tarttuvat tyypillisesti työkaluihin rivakasti: ensimmäisenä päivänä opintojen alkaessa opiskelija saa haalarit, viikon päästä ensimmäinen tuoli on jo valmis. Alalle tyypillisiä ovat uniikit esineet ja pienet tuotesarjat.

Ammattilainen hallitsee perinteiset käsityötekniikat ja työkalut sekä puusepän koneet. Omniassa kehitetään kädentaitoja ja opitaan tuntemaan puu materiaalina. Tutuiksi tulevat työskentelyn vaiheet aina suunnittelusta, materiaalin hankkimisesta ja työpiirustuksista aina valmiiseen, viimeisteltyyn tuotteeseen asti.

Opiskelujen edetessä voit valita suuntautumisvaihtoehdon, joko Suunnittelijan opintopolun tai Messurakentajan/lavastajan opintopolun. Opintopolkujen sisällöt on suunniteltu työelämän tarpeiden pohjalta.

Omnialla on kulttuurialan yhteistyökumppaneita myös maailmalla. Artesaanit ovat käyneet vaihdossa mm. Saksassa, Ranskassa ja Japanissa.

Lue Omnian puualan opiskelijoiden töistä ja kokemuksista Elämää Omniassa -blogista.

Artesaani on tinkimätön kädentaitaja, jonka ammattitaidon ytimestä löytyy käden tarkkuutta, intohimoa omaan materiaaliin ja pyrkimystä hyvään laatuun. Puualan artesaanin työ kysyy myös luovuutta ja hahmotuskykyä.

Huolellinen ja rauhallinen ammattilainen välttää tapaturmat. Artesaani ei voi olla turhan herkkä lialle, pölylle ja melulle!

Artesaanit voivat työskennellä hyvin monipuolisissa kädentaitoja vaativissa tehtävissä. Puualan artesaanit työskentelevät usein pienissä yrityksissä kuten puusepänverstaissa ja huonekalutehtaissa, kulttuurialan työpaikoissa kuten teattereissa tai ohjaus- ja opetustehtävissä. Lavastamisen ohella myös messurakentaminen työllistää artesaaneja.

Monet artesaanit perustavat oman yrityksen. Omnia on oiva ympäristö suunnitella myös yritystoimintaa ja kartuttaa yrittäjyysosaamista!

Osassa tutkintoja hakuaika on jatkuva, ja vapaita opiskelupaikkoja täytetään pitkin vuotta. Tämä hakuväylä on avoin kaikille hakijoille taustakoulutuksesta ja iästä riippumatta. Jos olet jo suorittanut jonkin ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon, voit hakea suorittamaan ammatillista perustutkintoa ainoastaan jatkuvassa haussa. Peruskoulun ja lukion päättäneet kaikenikäiset hakijat, jotka eivät ole suorittaneet aiempaa ammatillista tai korkeakoulututkintoa, voivat hakea yhteishaussa.

Haku koulutukseen
12.7.2021 - 22.8.2021
Opiskelijavalinta

Valinta tehdään hakemuksen tietojen pohjalta. Täytä siis hakemuksesi huolellisesti.
Hakijan odotetaan tutustuvan valintainfon materiaaleihin, jotka löytyvät hakemuksesta.

Tutkintoon ei ole pääsykoetta.

Hakijat, joilla on aikaisempia opintosuorituksia tai muuta osaamista jo alalta, polutetaan joustavasti opintoihin ympäri vuoden. Jokaisen opiskelemaan valitun opiskelupolku ja opiskeluaikataulu suunnitellaan henkilökohtaisesti.

Hakeutumista koskevat tiedustelut haku@omnia.fi.

Koulutusaika
11.10.2021 - 31.5.2024

Lopullinen opiskeluaika määräytyy henkilökohtaisen suunnitelman mukaan.

Kielitaidon arviointi

Hakijat, joiden äidinkieli on muu kuin suomi tai kielitaitoa ei ole muuten voitu todentaa, kutsutaan sähköpostitse kielikokeeseen (taso B1.1). Lue tarkemmin kielitaidon arvioinnista.

Toteutus

Opiskelu muodostuu päätoimisesta lähiopiskelusta oppilaitoksessa, sekä 2 kuukauden työssä oppimisesta. Mahdollisuus myös verkko-opintoihin.

Tutkinnon voi myös suorittaa oppisopimuksella.

Koulutuksen sisältö

Pakolliset tutkinnon osat 90 osp (ammatilliset 55 osp, Yhteiset tutkinnon osat 35 osp)

 • Puusepänalan tuotteen valmistaminen 45 osp
 • Osaamisen tuotteistaminen ja markkinoiminen taideteollisuusalalla 45 osp

Yhteiset tutkinnon osat (YTO) 35 osp

Valinnaiset tutkinnon osat:

 • Kulttuurilähtöinen tuotteistaminen 15 osp
 • Asiakastyön suunnittelu ja toteuttaminen 15 osp
 • Tuotteen, tilan tai palvelun suunnittelu ja valmistaminen 45 osp
 • Malliston suunnittelu ja toteuttaminen 15 osp (Suunnittelijan polku)
 • Korjaaminen taideteollisuusalalla 15 osp (Messurakentajan/ Lavastajan polku)

Mahdollisuus myös muihin valinnaisiin vaihtoehtoihin kuten esim.

 • Myyntitapahtuman toteuttaminen 15 osp
 • Sisällön tuottaminen digitaaliseen ympäristöön 15 osp
 • Toimiminen verkkokauppaympäristössä 15 osp
 • Yritystoiminnan suunnittelu 15 osp
 • Huippuosaajana toimiminen 15 osp

Lue lisää tutkinnon muodostumisesta Opintopolun ePerusteista.

Hinta

Opiskelu on maksutonta.

Lisätietoja antaa

Opinto-ohjaaja Ulla Aulavuo
p. 050 351 6075
ulla.aulavuo@omnia.fi