Tekstiili- ja muotialan ammattitutkinto

Mittatilausompelija täydentää koulutuksessa ammattitaitoaan muodonhallinnassa, materiaalien käsittelyssä ja ompelutekniikassa. Omnia tarjoaa mahdollisuuden syventyä vaikka ateljee-tyyppisten juhlapukujen tai historiallisten näyttämöpukujen maailmaan.

Mittatilausompelijoilta kysytään hyviä kädentaitoja, motivaatiota, tarkkuutta ja aikaansaavaa työotetta, sekä innostunutta asennetta muotiin ja tyyliin. Ompelijakisälli on tahdikas myös asiakaspalvelijana.

Ammattitutkintotasolla edellytyksenä koulutukseen osallistumiseen ovat hyvät ammatilliset perustaidot.

Mittatilausompelija työskentelee mittatilausompelimossa, teatterin ompelimossa, tai tv- tai elokuvatuotantojen puvustossa. Työ on vaatteen suunnittelua ja valmistusta, asiakaspalvelua tai vaikkapa työskentelyä muotisuunnittelijan työparina.

Monet mittatilausompelijat perustavat oman yrityksen. Omnia on hyvä ympäristö suunnitella myös yritystoimintaa ja kartuttaa yrittäjyysosaamista!

Kenelle?

Koulutus on tarkoitettu vaatetusalan ammatillisen perustutkinnon tai vastaavat taidot omaaville ja ensisijaisesti jo alan työkokemusta hankkineille opiskelijoille.

Haku koulutukseen
19.7.2021 - 18.9.2021
Opiskelijavalinta

Hakemusten perusteella hakijat kutsutaan haastatteluun.

Opiskelu henkilökohtaisen suunnitelman mukaan.

Kaikki kutsut toimitamme sähköpostilla. Otsikkona on kutsun aihe ja viestikentässä olevasta linkistä pääset lukemaan koko viestin. Kannattaa katsoa myös roskaposti, jos et ole saanut meiltä viestiä. Hakeutumista koskevat tiedustelut: haku(at)omnia.fi.

Koulutusaika
30.8.2021 - 30.8.2022

Opiskeluaika määräytyy henkilökohtaisen suunnitelman mukaan. Voit suorittaa tutkinnon myös ilman valmistavaa koulutusta, mikäli sinulla on jo riittävästi osaamista.

Koulutus järjestetään opiskelijan suuntautumisen mukaan moduuleittain noin 3 arkipäivänä viikossa. Moduulit toteutuvat pääosin iltapäiväopetuksena klo 12-16 välisenä aikana, osin iltaopetuksena klo 16-20 välisenä aikana. Lisäksi opiskeluun kuuluu itsenäistä työpajatyöskentelyä iltaisin henkilökohtaisen suunnitelman mukaan. Mahdollisuus työpajatyöskentelyyn on ma - to klo 16–20.30.

Kielitaidon arviointi

Hakijat, joiden äidinkieli on muu kuin suomi tai ruotsi ja joilla ei suomenkielellä suoritettua perustutkintoa, kutsutaan sähköpostilla suomen kielen kokeeseen (taso B1.1).

Toteutus

Opetus muodostuu lähiopetuksesta, verkko-opinnoista, projektitöistä, itsenäisestä työskentelystä sekä työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta.  Työpaikalla työskennellään työpaikan normaalina työaikana.

Tutkinnon suorittajalle laaditaan koulutuksen alkaessa henkilökohtainen opiskelusuunnitelma.

Päätoimisen opiskelun edellytys on 25h/vko. Ammatissa jo työskentelevä voi suorittaa tutkinnon myös sivutoimisena työn ohessa.

Opetuskieli on suomi.

Koulutuksen sisältö

Pakolliset tutkinnon osat:

 • tuotteistaminen ja markkinointiviestintä tekstiili- ja muotialalla, 15 osp.
 • mittatilaustuotteen valmistaminen, 45 osp.

Valinnaiset tutkinnon osat (valitaan 2):

 • erikoismitoitetun tuotteen suunnittelu ja valmistaminen mittatilaustyönä, 45 osp.
 • kaavoitus ja muotoilu, 45 osp.
 • rooliasujen suunnittelu ja valmistaminen, 45 osp.
 • tekstiili- ja muotialan tuotteiden korjaaminen, 45 osp.
 • tekstiilin ja muodin kiertotaloustuotteiden suunnittelu ja valmistaminen, 45 osp.
 • tuotesarjan suunnittelu ja toteuttaminen, 45 osp.
 • verkkokauppaympäristön kehittäminen, 45 osp.
 • vuokraustoimintojen kehittäminen tekstiili- ja muotialalla, 45 osp.
 • yritystoiminnan suunnittelu ja käynnistäminen, 45 osp.
 • tutkinnon osa toisesta ammatti- tai erikoisammattitutkinnosta tai ammatillista osaamista tukevia korkeakouluopintoja, 45 osp.
Hinta

Koulutus kuuluu ammatillisen lisäkoulutuksen valtionosuusjärjestelmän piiriin.

Tutkinnon opiskelijamaksu on 450 €. Koulutuksen harjoitustyöt tehdään pääsääntöisesti asiakastöinä, jolloin asiakkaat maksavat tuotteiden materiaalikulut.

Lisätietoja antaa

Tutkintovastaava Pauliina Oksala
puhelin 050 505 6640, pauliina.oksala(at)omnia.fi

Opinto-ohjaaja Ulla Aulavuo
puhelin 050 351 6075, ulla.aulavuo(at)omnia.fi

Peruutusehdot

Mikäli opiskelija on ottanut opiskelupaikan vastaan ja eroaa kuukauden kuluessa opintotojen alkamisesta, peritään 50 % opiskelijamaksusta. Tämän jälkeen tehdyistä eroista peritään koko opiskelumaksu.

Muutokset mahdollisia.