Puualan ammattitutkinto

Puualan ammattitutkinto

Puualan ammattilaisia tarvitaan sekä perinteisten kädentaitojen että nykytekniikan taitajana. Mittatilaus- sekä sisustuspuusepäntaitoja tarvitaan alueemme uudis- ja korjausrakentamiskohteissa.

Puualan ammattiosaamisen opit koulutuksessa lisäksi rakennuspuusepän taitoja. Sisustuspuusepäntöitä, kalusteasennusta ja viimeistelytöitä pääset harjoittelemaan Omnian omakotitalon rakennustyömaalla tai muussa työssäoppimispaikassa.

Opiskelu Omniassa on hyvin käytännönläheistä ja teoriaa opiskellaan usein käytännön töiden lomassa.

Lue Omnian puualan opiskelijoiden töistä ja kokemuksista Elämää Omniassa -blogista.

Puualalla tarvitaan tarkkuutta ja huolellisuutta: työn lopputuloksen pitää aina vastata asiakkaan odotuksia. Puualan ammattilainen osaa lukea piirustuksia ja suunnitella omaa työtään. Työturvallisuus ja työn jälkien siivoaminen on itsestään selvä osa työtä.

Puualan osaajan työpaikat ovat puusepänteollisuudessa, rakennusteollisuudessa ja puutaloteollisuudessa.

Vilkastuvilla uudis-, täydennys- ja korjausrakentamisen aloilla tarvitaan mittatilaus- ja sisustuspuusepäntaitoja.

Monet puualan ammattilaiset perustavat oman yrityksen. Omnia on hyvä ympäristö suunnitella myös yritystoimintaa ja kartuttaa yrittäjyysosaamista!

Maahanmuuttajakoulutus on käytännönläheinen tapa suorittaa ammatillinen perustutkinto tai osatutkinto. Opiskelet ohjatusti oppilaitoksessa sekä aidossa työympäristössä. Osaamisesi osoitat käytännön työssä.​

Kenelle?

Koulutus on tarkoitettu henkilöille, joilla on riittävät käden taidot. Muista ottaa mukaan työ-/koulu todistuksia sekä kuvia aikaisemmin valmistamistasi töistä valintahaastatteluun. Tutkinnon osa Puusepänalan tuotantotalous sisältää kirjallisen materiaalin tuottamista, johon tarvitaan riittävä suomen kielen osaaminen (A2.1-A1.3.).

Haku koulutukseen

Seuraava hakuaika ilmoitetaan myöhemmin.

Opiskelijavalinta

Ne hakijat, joiden äidinkieli on muu kuin suomi kutsutaan sähköpostilla suomen kielen kokeeseen.

Järjestämme hakijoille pakollisen valintainfon. Valintainfoon saat kutsun sähköpostiisi. Haastatteluaikataulu jaetaan ja haastatteluajat varataan valintainfossa.

Käytämme viestinnässä sähköpostia, muista täyttää hakulomakkeelle myös sähköpostiosoitteesi. Opiskelijavalinnoista ilmoitetaan sähköpostilla. Opiskelijavalinnan tulokset ilmoitetaan hakijalle myös kirjeitse pyydettäessä.

Koulutusaika

Puusepän ammattiosaamisen lisäksi tutkintoon valmistava koulutus painottuu rakennuspuusepänalan taitoihin. Sisustuspuusepäntöitä, kalusteasennusta ja viimeistelytöitä harjoitellaan oppilaitoksen omakotitalo rakennustyömailla ja/tai työssäoppimisyrityksissä.

Orientaatioviikkojen aikana suoritat puuttuvat työturvallisuus-, tulityö sekä EA1-kortit. Teoriakoulutuksia on tarjolla sekä päivä- että iltatoteutuksena. Työmaajaksot noudattavat rakennusalan työaikoja ja ovat ensisijaisesti päivällä. Lopullinen opiskeluaika määräytyy henkilökohtaisen suunnitelman mukaan.

Kielitaidon arviointi

Tutkinnon osa Puusepänalan tuotantotalous sisältää kirjallisen materiaalin tuottamista, johon tarvitaan riittävä suomen kielen osaaminen (A2.1-A1.3.).

Toimipiste

Omnia Koulutus, Kirkkokatu 16 B, Espoo sekä Omnian rakennustyömaa Tikasniitynkuja 12, Espoo

Toteutus

Opetus muodostuu lähiopetuksesta, etätehtävistä, verkko-opinnoista, ryhmä- ja projektitöistä ja itsenäisestä työskentelystä sekä työssä oppimisesta. Työssä oppiminen tapahtuu oppilaitoksen rakennustyömaalla tai puualan yrityksissä. Työssäoppimisjakson, tai osan siitä, on mahdollista suorittaa myös ulkomailla. Lisätietoja tästä Kansainvälisyyspalvelut Omniassa -sivustolta.

Tutkinnon suorittajalle laaditaan koulutuksen alkaessa henkilökohtainen opiskelusuunnitelma. Päätoimisen opiskelun edellytys on 25h/vko.  

Tutkinto on mahdollisuus suorittaa oppisopimuksena.

Koulutuksen sisältö

Tutkinto muodostuu kolmesta tutkinnon osasta:

  1. Puusepänalan materiaalit ja valmistus: Materiaalien, valmisosien, koneiden, työmenetelmien, rakenteiden ja piirustusten tunteminen ja niiden käyttö sekä valmius ja kyky soveltaa niitä vaihtelevissa olosuhteissa.
  2. Puusepänalan tuotantotalous: Puusepänalan työelämäkäytänteet ja vaatimukset, kuten esim. lainsäädäntö ja ympäristövaatimukset. Sisäinen yrittäjyys, tuotantotaloudelliset perusasiat ja työtehtävien ja –ympäristön  kehittäminen.
  3. Puusepänalan tuotteen valmistus: Tähän tutkinnon osaan tutkintosuoritus tulee sisältää kyseessä olevan tuoteryhmän keskeisimmät työtehtävät sekä  valmistusprosessin, jonka lopputuloksena on puuvalmis koottu tuote.
Hinta

Tutkintomaksu 58 € sekä valmistavan koulutuksen maksu 100 €/tutkinnon osa

Huom! Nuorten aikuisten osaamisohjelmassa sekä oppisopimuksessa opiskelevat maksavat vain tutkintomaksun.

Lisätietoja antaa

Tutkintovastaava Mona Olander, mona.olander(at)omnia.fi, p. 040 126 4944

Opinto-ohjaaja Annakaisa Jortikka-Fredrikson, annakaista.jortikka-fredrikson(at)omnia.fi, p. 046 851 5129

Peruutusehdot

Opetushallitukselle tilitettävän tutkintomaksun 58 € tutkinnon suorittaja maksaa ilmoittautuessaan näyttötutkintoa suorittamaan. Tutkintomaksua ei palauteta, mikäli tutkinnon suorittaja eroaa tai keskeyttää opintonsa tutkinnon suorittamisen ilmoittautumisen jälkeen.

Opiskelun keskeytyksestä, erosta tai aloituksen siirtämisestä on ilmoitettava lomakkeella, joka löytyy Omnia verkkosivuilta, opiskelijan ohjeista ja lomakkeista.

Muutokset mahdollisia.