Ammatillisten tutkintojen suoritusvaihtoehdot

Mikä on sinulle sopiva tapa suorittaa ammatillinen tutkinto: opiskelu oppilaitoksessa, näyttötutkinto vai oppisopimuskoulutus?

Ammatillisia tutkintoja voit suorittaa seuraavilla tavoilla:

  • opiskelu oppilaitoksessa (vain perustutkinto)
  • näyttötutkinto
  • oppisopimuskoulutus

Opiskelu oppilaitoksessa

Opiskelu oppilaitoksessa yksi ammatillisen perustutkinnon suoritusvaihtoehto. Se on perinteistä nuorten koulutusta ja tarkoitettu peruskoulusta tai lukiosta valmistuville. Koulutukseen haetaan keväisin valtakunnallisessa yhteishaussa osoitteessa opintopolku.fi.

Opintoihin kuuluu valmistavaa opetusta sekä työssäoppimista käytännön töissä. Voit yhdistää lukio-opinnot kaikkiin perustutkintoihin (lue lisää lukiopolusta). Enemmän haasteita kaipaaville on tarjolla lukiopolun lisäksi muitakin yksilöllisiä opintopolkuja, mm. kilpailutoimintaa, kansainvälistä vaihtoa ja yrittäjyysopintoja.

Näyttötutkinto

Näyttötutkinto on erityisesti aikuisille sopiva tapa suorittaa ammatillinen perustutkinto, ammattitutkinto tai erikoisammattitutkinto. Näyttötutkinnossa osoitat opintojen tai työkokemuksen kautta kertyneen ammattitaidon aidoissa työtilanteissa. Tarvittaessa osallistut valmistavaan koulutukseen.

Oppisopimuskoulutus

Oppisopimuskoulutuksessa ammatin voi hankkia työtehtävien yhteydessä. Oppisopimuksella voi suorittaa ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon. Opiskelu on työpaikallasi tapahtuvaa työssä oppimista, jota täydennät tietopuolisilla opinnoilla valitsemassasi oppilaitoksessa.

Lue lisää oppisopimuskoulutuksesta.

Tutustu ammatillisiin tutkintokoulutuksiin

Selaa ammatillisia tutkintoja ja valitse kustakin itsellesi sopiva suoritustapa.