Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto

Tarjoilija

”Tarjoilijalla pitää olla halu tehdä asiakaspalvelutyötä. Sydämestä lähtevä asenne tuntuu ja näkyy asiakkaalle!”

– Kouluttaja Jaana Karvinen, Omnia

Tarjoilijan työ on monille tuttu – asiakkaan näkökulmasta. Tarjoilun perussäännöt, tapakulttuuri, asiakkaan kohtaaminen ja puhuttelu, kattaminen, viinipullon avaaminen ja juomatietous ovat tarjoilijan ammattitaidon ydintä.

Tarjoilijan koulutuksessa suurin osa opista kertyy tekemällä käytännön työtä. Omnia tarjoaakin mahdollisuuksia päästä työn makuun jo osana opintoja: aivan alkuun harjoitellaan opetuskeittiössä, jossa tulevat kokit valmistavat ruuan ja tarjoilijat tarjoilevat. Myöhemmin harjoittelu jatkuu Omnian omassa ravintolassa, Ravintola Henricuksessa.

Kannustamme Omniassa opiskelijoita osallistumaan kilpailutoimintaan. Nuorille järjestettävän vuosittaisen Taitaja-kilpalun lisäksi kilpaillaan kovatasoisessa ravintola-alan oppilaitosten välisessä kilpailussa. Omniasta lähtee vuosittain kymmeniä hotelli-, ravintola- ja catering-alan opiskelijoita kansainväliseen vaihtoon.

Lue mitä Omnian tarjoilijaopiskelijat kertovat kokemuksistaan.

Tarjoilijalta kysytään joustavuutta sekä työaikojen, että työn sisällön suhteen. Työtehtävät voivat vaihdella joskus saman työpäivänkin aikana. Hyvä tarjoilija on motivoitunut, oma-aloitteinen, palveluhenkinen ja luonteva asiakkaita palvellessaan: hän osaa ottaa asiakkaan toiveet huomioon.

Joukkuepelaajahenkeä tarvitaan, koska tarjoilijat työskentelevät tiiviissä yhteistyössä muun keittiö- ja ravintolahenkilökunnan kanssa.

Tarjoilijat työskentelevät lukuisissa erityyppisissä ravintoloissa. Työpaikkoja on fine dining -ravintoloiden ohella ketjuravintoloissa ja liikenneasemilla. Vilkas kahvilakulttuuri on avannut tarjoilijoille työpaikkoja myös kahviloihin.

Tarjoilijoiden työllisyysnäkymät ovat hyvät ja osaavasta henkilöstöstä on pulaa. Monet tarjoilijat työllistyvät henkilöstönvuokrausyritysten kautta.

Suoritus­vaihtoehdot

Lisähaussa voi hakea ne, joilla ei ole aikaisempaa ammatillista tutkintoa. Erillishaussa hakevat ne, joilla on jo aikaisempi ammatillinen tutkinto tai haluat suorittaa loppuun aikaisemmin keskeytyneen ammatillisen tutkinnon.

Kenelle?

Peruskoulusta, lukiosta tai ulkomailla suoritetusta koulutuksesta valmistuneet nuoret, joilla ei ole aiempaa ammatillista tutkintoa, hakevat yhteishaussa.

Haku koulutukseen

Lisähaku

Lisähaut Omniaan ovat auki 16.6.2017 alkaen. Katso haussa olevat koulutukset.

 

Erillishaku

Hae erillishaussa, jos

  • sinulla on jo  ammatillinen perustutkinto, tai muu perusopetuksen jälkeinen tutkinto
  • haluat suorittaa loppuun kesken jääneen perustutkinnon
  • haluat vaihtaa toisesta ammatillisesta oppilaitoksesta Omniaan

Erillishaku on käynnissä vuoden ympäri Omnian verkkosivuilla.
Täytä erillishaun lomake.

Opiskelijavalinta

Tutkintoon ei ole pääsykoetta. Katso muut yhteishaun valintaperusteet osoitteesta opintopolku.fi

Toimita erillishakuun vaikuttavat liitteet, kuten tutkintotodistuskopiot ja opintosuoritusotteet InfoOmniaan ensisijaisesti sähköpostilla haku@omnia.fi

Koulutusaika

Yhteishaussa valittujen osalta koulutus alkaa elokuussa 2017. 
Erillishaussa valittujen opinnot alkavat sopimuksen mukaan

Harkinnanvarainen valinta

Sinut voidaan valita opiskelijaksi harkinnanvaraisesti seuraavista syistä:

  • Oppimisvaikeudet
  • Sosiaaliset syyt
  • Koulutodistusten puuttuminen tai todistusten vertailuvaikeudet.

Katso ohjeet opintopolku.fi ja liitä hakemukseesi PDF iconvapaamuotoinen lomake.

Kielivaatimukset

Lisähaun kielikoe järjestetään 29.6.2017. Kielikokeeseen kutsutaan myös erillishaussa hakeneet.

Koe on tarkoitettu hakijoille joiden äidinkieli on muu kuin suomi, eikä kielitaitoa ole muulla tavoin voitu todentaa. Lue tarkemmin kielikoekorvaavuuksista.

Toteutus

Opiskelu muodostuu päätoimisesta lähiopiskelusta oppilaitoksessa, sekä 2 kuukauden työssäoppimisesta.

Koulutuksen sisältö

Pakolliset tutkinnon osat 60 osp

  • Majoitus- ja ravitsemispalveluissa toimiminen 30 osp
  • Asiakaspalvelu ja myynti 25 osp
  • Annosruokien ja juomien tarjoilu 35 osp

Valinnaiset tutkinnon osat 45 osp

  • À la carte -tarjoilu 20 osp
  • Juomien myynti ja tarjoilu 20 osp
  • Kahvilapalvelut 15 osp
  • Kokouspalvelut 15 osp
  • Majoitusliikkeen varaustoiminnot 20 osp
  • Pikaruokapalvelut 15 osp
  • Tilaus- ja juhlatarjoilu 20 osp
  • Huippuosaajana toimiminen 15 osp
  • Ammattilaiseksi kansainvälisesti 15 osp

Yhteiset tutkinnon osat 35 osp

Lue lisää tutkinnon muodostumisesta Opintopolun ePerusteista.

Hinta

Opiskelu on ilmaista.

Lisätietoja antaa

Opinto-ohjaaja Satu Mähönen
p. 040 126 7446
satu.mahonen@omnia.fi