Aikuisten perusopetus

Perusopetus avaa ovia jatko-opintoihin ammatillisiin opintoihin tai lukioon.

Jos peruskouluopintosi ovat jääneet kesken tai haluat korottaa peruskoulun päättötodistuksen arvosanoja, tule opiskelemaan aikuisten perusopetukseen Omniaan Itätuulentielle Tapiolaan. Voit myös opiskella perusopetuksen alkuvaiheen kursseja mm. suomesta, matematiikasta, englannista, ympäristötiedosta ja yhteiskuntatiedosta. Kun sinulla on hyvät perustaidot, voit jatkaa perusopetuksen päättövaiheeseen. Päättövaiheen opinnot kestävät noin 2 vuotta.

Lisäksi voit opiskella  oppiainetta kursseilla (esim. englanti, ruotsi, suomi, matematiikka, fysiikka, kemia). Jos kursseilla on tilaa, voit olla aineopiskelija. Aineopiskelu ei maksa sinulle mitään.

Perusopetuksessa on kolme eri vaihetta: lukutaitovaihe, alkuvaihe ja päättövaihe.

Lukuvuoden jaksot

Aikuisten perusopetuksessa lukuvuodessa on 5 jaksoa. Kouluvuosi alkaa elokuun lopussa 27.8.2018 ja päättyy 31.5.2019. Jokainen jakso kestää noin seitsemän (7) viikkoa. Jakson viimeinen viikko on aina koeviikko.

Lukuvuoden 2018 – 2019 jaksot 1 – 5:

  • Jakso 1. ma 27.8.2018 - pe 12.10.2018
  • Jakso 2. ma 22.10.2018 - pe 7.12.2018  
  • Jakso 3. ma 10.12.2018 – pe 8.2.2019  
  • Jakso 4. ma 11.2.2019 - pe 5.4.2019
  • Jakso 5. ma 8.4.2019 - pe 1.6.2019 

Lukutaitovaihe

Lukutaitovaiheessa (Luku, K01641) opiskelija oppii ja kehittää luku- ja kirjoitustaitoa.

Lukutaitovaiheessa opiskelet 1. vuoden. Katso lukutaitovaiheen kurssilista.

Opinto-ohjaajalta saat myös henkilökohtaista ohjausta opinto-ohjauksen kurssien lisäksi.

Perusopetuksen alkuvaiheessa opit lisää tietoja ja taitoja

Kun osaat lukea ja kirjoittaa sekä osaat PDF iconsuomea (tasolla A1.1 –A1.2), voit aloittaa perusopetuksen alkuvaiheen opinnot (Startti, K01389). Perusopetuksen alkuvaiheeseen valitaan myös suoraan opiskelijoita alkukartoitusten perusteella 2 tai 3 kertaa vuodessa:

  • jaksolle 1 kesäkuussa 2018
  • jaksolle 3 marraskuussa 2018
  • jos on vapaita opiskelupaikkoja, jaksolle 5 maalis-huhtikuussa 2018

Kielitaidon lähtötason arvioinnissa tärkeää on luku- ja kirjoitustaito sekä luetun ymmärtäminen, koska ne ovat tärkeitä opiskelun taitoja.

Alkuvaiheen lopussa (Jatko, K01642) kielitaitosi on A1.3. Tässä vaiheessa opit lisää suomea ja muita oppiaineita. Harjoittelet alkuvaiheessa taitoja, joita tarvitset päättövaiheessa.

Alkuvaiheessa opiskelet 38 kurssia noin 1,5–2 vuoden aikana. Katso alkuvaiheen kurssilista.

Kun suoritat opinnot hyvin ja suomen kielen taitotasosi nousee tasolle A2.1–A2.2, voit jatkaa perusopetuksen päättövaiheeseen.

Aikuisten perusopetuksen suoritettuasi saat päättötodistuksen

Kun suomen kielen taitotasosi on vähintään PDF iconA2.1 – A2.2, voit aloittaa aikuisten perusopetuksen päättövaiheen (Päättö, K01390).

Opetusta on maanantaista torstaihin eli neljänä päivänä viikossa. Perjantaisin saat tukea opiskeluusi Läksypajassa ja voit päivittää opintosuunnitelmaasi opinto-ohjaajan kanssa.

Aikuisten perusopetuksen  päättövaiheen opinnot (46 kurssia) suoritetaan normaalisti 2 vuoden aikana. Perusopetuksen päättövaiheessa opiskellaan kursseja, ei vuosiluokkia (7., 8. ja 9.). Se, mitä olet opiskellut peruskoulussa aikaisemmin, hyväksytään suorituksiksi aikuisten perusopetuksessa. Nämä korvaavuudet lyhentävät opiskeluaikaasi ja vähentävät kurssien määrää, jotka sinun täytyy opiskella. Sinun täytyy opiskella pakollisia kursseja. Lisäksi valitset valinnaisia kursseja.

Jokaiselle opiskelijalle tehdään henkilökohtainen opintosuunnitelma, jonka mukaan opinnot suoritetaan. Kun olet suorittanut opintosuunnitelmaasi merkityt opinnot, saat perusopetuksen päättötodistuksen.

Kun olet suorittanut kaikki kurssit, saat perusopetuksen päättötodistuksen ja voit hakea ammatillisiin opintoihin tai lukioon. Katso päättövaiheen kurssilista

Lisäksi saat henkilökohtaista opinto-ohjausta ja opinto-ohjauksen ja työelämätiedon opetusta (2 kurssia).

Aikuisten perusopetuksen toimisto palvelee opiskelijoita

Kun sinä saat opiskelupaikan aikuisten perusopetuksesta, saat 1. päivänä opiskelutodistuksen, Wilma-tunnukset ja HSL-alennuslomakkeen ryhmänohjaajalta.

Opinto-toimisto auttaa sinua myös, jos tarvitset esim. toisen opiskelutodistuksen tai opintorekisteriotteen mm. Migriä, Kelaa, TE-toimistoa tai sosiaalitoimistoa varten.

Hae aikuisten perusopetukseen!

Aikuisten perusopetukseen on jatkuva haku. Se tarkoittaa sitä, että voit lähettää hakemuksen joka päivä.  Jos haluat opiskella lukutaito-, alku- tai päättövaiheessa tai oppia vain jotain oppiainetta, lähetä hakulomake.

Ennen kuin kirjoitat hakemuksen aikuisten perusopetukseen, puhu siitä TE-toimiston asiantuntijasi kanssa.

  • Kun kirjoitat hakemusta, kirjoita tarkasti sinun etunimi, sukunimi, osoite, puhelinnumero, koulutus kotimaassa ja Suomessa.
  • Kerro myös, miksi haluat opiskella aikuisten perusopetuksessa.

Hakemuksesi on voimassa seuraavaan alkukartoitukseen asti, johon saat kutsun kirjeellä. Alkukartoituksessa voit näyttää, kuinka hyvin osaat suomea, englantia ja matematiikkaa. Tulevien alkukartoitusten ajankohdista ilmoitamme tällä sivulla.­­­­­­­

Seuraavan kerran uusia opiskelijoita valitaan 3. jaksolle. Hakemus huomioidaan, jos se on tehty viimeistään 21.10.2018. Seuraava alkukartoituspäivä on 2.11.2018. Alkukartoitukseen on tuotava todistukset ja oppimissuunnitelmat edellisistä opinnoista.

Lisätietoja antaa
Lilli Kuhakoski-Nenonen
Opinto-ohjaaja
0401267222
Lilli.Kuhakoski-Nenonen@omnia.fi
Erja Ojanperä
Opinto-ohjaaja
040-1267485
Erja.Ojanpera@omnia.fi
Aikuislukion toimisto
040 126 7401
espoon.aikuislukio@omnia.fi