Hyppää pääsisältöön

Virkistystä ja taitoja ulkoliikuntakursseilta

Blogi | 07.04.2022
Tammikuussa lähdin koulutuspäällikköni kanssa visioimaan hiihtokursseja kevään tarjontaamme ja maaliskuun ensimmäisenä viikonloppuna opetin hiihdon tekniikkaa sekä aikuisille että lapsille upeassa aurinkoisessa säässä. Kurssit olivat menestys, ja jatkoa on varmasti tulossa ensi talvena, mikäli lumitilanne niin sallii.
Ida Tuina.
Ida Tuina

Kirkkaana lauantaiaamuna saavuin Leppävaaran hiihtostadionille kello kahdeksaksi, ja edessä oli kolme 1,5 tunnin kurssia hiihdon tekniikkaopetusta. Tässä vaiheessa kyseenalaistin hetken valitsemaani aloitusaikaa, mutta kurssilaisten innostunut osallistuminen sai väsymyksen kaikkoamaan välittömästi. Pakkasta oli aloittaessamme –10 astetta, mutta aurinko helotti jo kirkkaalta taivaalta. Päivän edetessä pakkanen lauhtui ja aurinko jatkoi paistamistaan. Erittäin hyvä sää teki päivästä nautinnollisen ulkoliikuntapäivän.

Perinteistä hiihtoa stadionilla.
Pertsan tekniikoiden harjoittelua Leppävaaran hiihtostadionilla.

Kursseilla oli aivan mahtava tekemisen meininki, ja kehitystä tapahtui silmissä. Mukana oli sekä aktiivisempia hiihtäjiä hiomassa tekniikkaansa kuin myös monen vuoden tauon jälkeen suksille palanneita. Kursseilla harjoittelimme hiihdossa tärkeää tasapainottelua yhdellä suksella ja teimme erilaisia tekniikkaharjoitteita, joita on jatkossa helppo yhdistää omien hiihtolenkkien varrelle. Perhekurssilla hiihtoa harjoiteltiin leikinomaisesti muun muassa hippaleikkien ja supersankarimielikuvien kanssa. Kurssipalautteista paistoi kiitollisuus, tyytyväisyys ja oppimisen ilo. Hiihtokursseja toivottiin jatkossa lisää, ja kursseja toivottiin myös pidempinä kursseina seuraavalle vuodelle.

Vapaahiihtoa ladulla.
Vapaan hiihtotavan harjoittelua stadionia ympäröivillä laduilla.

Yhtenä tavoitteenani liikunnan suunnittelijaopettajan roolissa, jossa aloitin tammikuussa, on lisätä Espoon työväenopiston ulkoliikuntakurssien tarjontaa. Ulkoliikunnan on todettu tuovan lisähyötyjä erityisesti psyykkiselle hyvinvoinnille verrattuna sisäliikuntaympäristössä liikkumiseen. Nämä hyödyt korostuvat erityisesti, kun liikutaan rakennetun ulkoympäristön sijaan luonnonympäristöissä. Luonnossa oleilu ja liikkuminen vähentää stressin oireita ja kohottaa mielialaa sekä virkistää.

Ulkoliikuntakurssien määrän kasvattaminen tukee myös Omnian kestävän tulevaisuuden tiekartan tavoitteiden saavuttamista. Ulkona tapahtuva opetus ei kasvata rakennusten käytön ja ylläpidon päästöjä. Ulkona liikkuminen myös vahvistaa luontosuhdettamme, ja ihmisen vahva luontosuhde saa hänet huolehtimaan ympäröivästä luonnostamme paremmin. Luonnossa liikkumisen avulla voimme siis edistää niin ympäristön kuin ihmistenkin terveyttä Espoossa!

Kesäkaudella tarjonnassamme on ulkokursseja muun muassa juoksun, suunnistuksen, melonnan, retkeilyn ja futiksen parissa, ja suunnittelu ensi syksyä varten jatkuu.


Teksti ja kuvat: Ida Tuina, liikunnan suunnittelijaopettaja, terveys-, kunto- ja vesiliikunta

Takaisin ylös

Lisätietoja antaa

Tagit:
Oppia ja iloa
Hyvinvointi
Kestävä kehitys
Pedagogiikka