Hyppää pääsisältöön

Uuteen ammattiin matkailualalle

Blogi | 18.07.2022
Julia Palorinne opiskeli Omniassa opastuspalvelujen ammattitutkinnon ja valmistui matkaoppaaksi toukokuussa 2022. Palorinteelle koulutuksessa tärkeää oli uusien ihmisten tapaaminen ja matkailualan ammattilaisverkoston luominen.
Julia Palorinne.

Julia Palorinne on aikaisemmalta koulutukseltaan merkonomi ja on pitkään toiminut rakennusalan projektijohtamiseen erikoistuneen perheyrityksensä taloushallinnon ja markkinoinnin tehtävissä. Hän huomasi kuitenkin miettivänsä, mitä hän haluaisi tehdä elämässään ja mistä asioista hän on kiinnostunut. Hän ajatteli olevansa avoin, pitävänsä uusien ihmisten tapaamisesta ja kiinnostunut eri kulttuureista. Matkailuala kirkastui Palorinteelle mielenkiintoiseksi alaksi hänen etsiessään sopivia koulutuksia. 

Verkostoituminen tärkeä osa opintoja

Erityisesti verkostoitumisen matkailualan muiden toimijoiden kanssa Julia Palorinne näkee tärkeänä koulutuksen antina.  

”Parasta opinnoissa oli uusiin ihmisiin tutustuminen. Nyt minulla on opiskelijakollegoista, opettajista ja alan yrittäjistä koostuva, vahva verkosto, jota voin hyödyntää suunnitellessani tuleville asiakkailleni mielenkiintoisia matkoja. Matkailualalla ei pärjää yksin ja koin, että koulutuksessa yhteisö tuki minua ja minä tuin muita”, Palorinne sanoo.

Opastuspalvelujen ammattitutkinnon opinnot toivat Julia Palorinteelle monta uutta asiaa. Koulutuksessa esiin tuli esiin myös paljon uusia asioita, kuten oppaan äänenkäyttö. Palorinne oppi mm. miten käyttää ääntä oikein opastustilanteissa, miten intonaatiota voi hyödyntää ryhmän mielenkiinnon ylläpitämiseksi sekä miten huoltaa ja valmistella ääntä työtilanteisiin.

Myös matkojen aikataulujen suunnittelu oli Palorinteelle mielenkiintoinen osa opintoja. Opintojakso opetti, mitä kaikkea on tärkeä huomioida, kun suunnittelee matkoja ja kierroksia asiakkaille. 

Opintoihin sisältynyt Nizzan opintomatka opiskeluryhmän kanssa oli Palorinteelle mieluinen. Opintomatkalla opastuspalveluiden opiskelijat pääsivät tutustumaan Nizzan museoihin ja nähtävyyksiin sekä seuraamaan jo tutkinnosta aikaisemmin valmistuneen ammattilaisen työskentelyä ulkomaan opastustehtävissä.

Koulutus ei ollut kuitenkaan pelkästään hauskaa ja helppoa. Palorinne joutui tekemään paljon töitä esimerkiksi Suomen historiaa opiskellakseen.

Opintojen kirjalliset työt kehittävät myös Palorinteen suomen kielen taitoa ja hän on entistä itsevarmempi toimimaan myös suomalaisten asiakkaiden kanssa.

Eteen tuli myös haastavia tilanteita. Koulutuksessa saavutettua osaamista arvioidaan aidoissa opastustilanteissa. Paikallisopastusta aloittaessaan täydessä linja-autossa, Palorinne huomasi menevänsä täysin lukkoon ja unohtaneensa kaiken. Hän ei kuitenkaan mennyt paniikkiin, vaan mietti, miten pääsee tilanteesta yli. Nollattuaan tilanteen ja saadessaan opettajalta kannustusta, Palorinne aloitti uudelleen ja sai kierroksen jälkeen asiakkailta erinomaista palautetta. 

Oman yrityksen suunta kirkastui koulutuksessa

Julia Palorinteen suunnitelmissa on kehittää perheyrityksensä toimintaa matkailualalle. Yrityksen päätuotteina ovat kalastus- ja luontomatkat Välimerelle ja Suomessa Saimaalle.

Osana opintojaan Palorinne loi uudet verkkosivut Travel Guide Julia (travelguidejulia.com) ja lähti kehittämään yrityksensä uutta suuntaa. Tänä kesänä hän keskittyy Saimaan kiinteistön huoltamiseen valmiiksi matkailijoille ja viemään käytäntöön suunnitelmiaan.

Julia Palorinne on tyytyväinen, että sai koulutuksen ansiosta uuden ammatin ja sitä kautta uusia työmahdollisuuksia.

”Haluan tuoda toisille iloa ja koen, että matkailualla tämä onnistuu”, Palorinne summaa.

Takaisin ylös
Tagit:
Työtä ja tulevaisuutta
Ammattitaito
Työllisyys