Hyppää pääsisältöön
Koronaohjeet Omniassa

Uuden oppiminen on mielelle hyväksi

Blogi | 14.06.2021
Koronapandemia siirsi monet kokoontumiset ja opiskelut verkkoon. Omnia, Espoon työväenopistossa ikäihmisten verkko-opiskelusta on myönteisiä kokemuksia. Verkko-opiskelu on sujunut Espoon työväenopistossa yli odotusten, kun kaikki opetus siirtyi verkkoon koronapandemian takia. 
Riitta Aaltonen
Riitta Aaltonen viihtyy ranskan tunneilla niin luokkahuoneessa kuin etänä.

Myönteiset kokemukset kannustavat kehittämään verkkopalveluja edelleen.
– Vaikka opetus on nyt pääosin verkossa, järjestämme kesällä joitakin kursseja myös ulkona. Syksyllä aloitamme jälleen myös lähiopetuksen ja käytössämme on lisäksi ns. hybridimalli, jossa opetukseen voi osallistua joko luokassa tai etänä, Saara Patoluoto Espoon työväenopistosta sanoo.

Oppi ei katso ikää

Elli Söderlund, 91, on hyvä esimerkki elinikäisestä oppimisesta. Elli on ollut mukana Runo Momentumissa, joka on järjestetty Zoomin kautta. Ryhmässä lausutaan runoja.

– Olen lapsesta asti pitänyt esiintymisestä. Jo pienenä teimme näytelmiä ja esitimme niitä saman talon lapsille. Mieheni kuoleman jälkeen aloitin näytelmäkerhossa Espoon työväenopistolla ja nyt olen ollut mukana Zoomin välityksellä. Poika auttaa minua tietokoneen kanssa tarvittaessa. Harjoittelimme esityksen valmiiksi ennen koronarajoitusten alkua ja jatkoimme etänä. Huhtikuussa meillä oli esitys ja nyt mietin mitä keksin seuraavaksi, Elli Söderlund sanoo.

Kielten pauloissa

Riitta Aaltonen on jo usean vuoden ajan opiskellut ranskaa mukavassa, noin 16 hengen porukassa.

– Minulla on pohjana noin 55 vuoden takainen lukion ranska ja muutamien vuosien jatko-opinnot. Ryhmästä on tullut minulle todella tärkeä. Yhteenkuuluvuutta on lisännyt myös keväisin järjestetty viikon opintomatka Ranskaan, mikä on nyt kahtena keväänä jäänyt väliin koronaepidemian takia, Riitta Aaltonen kertoo.

Riitta epäili alun perin etänä pidettäviä tunteja, mutta opettaja on osannut tehdä niistä niin kiehtovia ja vaihtelevia, että nyt hän toivoo, että jatkossakin voisi itse valita, saapuuko paikalle vai työskenteleekö etänä.

– Tuntien onnistuminen on paljon kiinni juuri opettajasta. Omamme, saa jokaisen tunnin tuntumaan niin kiehtovalta, että ei missään nimessä haluaisi jättää tuntia väliin.

Oppiminen aktivoi aivoja ja muistia

Uuden oppiminen on tärkeää myös ikääntyessä.  Mitä monipuolisemmin aivoja käytetään esimerkiksi kielten opiskeluun, sen parempi, koska silloin aktivoidaan aivojen eri osa-alueita.

– Aivoja käytettäessä muodostuu lisää aivosoluja ja uusia hermoyhteyksiä, jotka parantavat muistitoimintoja ja auttavat uuden oppimisessa, Seniorineuvonta Nestorin muistineuvoja Tarja Lehto sanoo.

Muistia ja aivoja on hyvä ”jumppauttaa” jotta ne pysyvät toimintakykyisinä. Lukeminen ja kielten opiskelu harjoittavat muistia ja ovat eräänlaista kuntoilua aivoille. Samalla aivot virkistyvät.

– Runot ja lorut ovat yksi hyvä keino harjoittaa puhetta. Niitä voi lukea ääneen. Lisäksi lukemisella on parantava ja positiivinen vaikutus ymmärrykseen. Lukemisen aikana luomme erilaisia mielikuvia aivoissa ja mielessämme – samalla saamme aktivoitua aivosoluja. Mielikuvat saattavat palauttaa muistikuvia tai ajatuksia, joita muuten ei muistaisi, Lehto summaa.

Espoon työväenopiston syksyn 2021 kurssit starttaavat elokuussa. Ilmoittautumiset ovat käynnissä osoitteessa ilmonet.fi tai puhelimitse 020 692 444 (mato klo 12.3015.30).

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran  Espoon kaupungin Elinvoimaa ikääntyville -liitteessä 5.6.2021
 

Teksti: Riikka Hollo
Kuva: Sini Pennanen

Takaisin ylös
Tagit:
Oppia ja iloa
Hyvinvointi
Kehittäminen
Oppimisympäristöt