Hyppää pääsisältöön
Koronaohjeet Omniassa

Toiminnallinen lukutaitokoulutus – kaksi opiskelijatarinaa

Blogi | 10.09.2021
Kotoma-kurssit on suunnattu pitkään Suomessa olleille ulkomaalaistaustaisille aikuisille. Kursseilla opiskellaan luku- ja kirjoitustaitoa, annetaan omakielistä ohjausta sekä vahvistetaan opiskelijoiden yhteiskunta- ja työelämävalmiuksia.
Maryam Kotoma
Maryam Suomenlinnan retkellä tehtävää tekemässä.

Toiminnan pääpaino on kohderyhmää tukevan toiminnallisen opetuksen ja ohjauksen kehittämisessä. Myös retket ja vierailut kuuluvat kursseihin olennaisena osana. Kurssit järjestetään Itätuulenpihalla ja Komentajankadulla. Opiskelijoita on kolmessa ryhmässä yhteensä noin 30 henkilöä.
Seuraavassa kaksi opiskelijaa, Maryam ja Adwia kertovat omasta osaamisestaan, opiskelusta Kotoma-kurssilla ja tulevaisuuden suunnitelmistaan.

Maryamin tarina

Minä tykkään tosi paljon koulusta. Äidinkielellä minä en ole käynyt koulua, ja Suomessa minä tykkään tosi paljon koulusta. Minä osaan vähän lukea, ja minä haluan puhua suomea. En ymmärrä kaikkea, mutta minä puhun naapurien kanssa suomea. Kaikki suomalaiset ei ole hiljaisia. Minun naapurit on nuoria ja he puhuu minun kanssa.

Minä haluan oppia ammatin ja mennä töihin. Kotimaassa minä kudoin mattoja monta vuotta ja myin leipää leipomossa ja kukkia torilla. Äidinkielellä minä osaan ja ymmärrän kaiken, suomeksi en ymmärrä kaikkea. Mutta minä haluan oppia.

Keväällä minä sain kotiin puut ja nyt minä kudon mattoja kotona. Minä tykkään siitä tosi paljon. Minä haluaisin käsitöistä työn. Tai sitten haluaisin olla myyjä, minä tykkään myös siitä työstä. Mutta silloin pitää osata paljon suomea. Minä opiskelen ahkerasti, että voin saada Suomessa työn.

Adawian tarina

Minä olen opiskellut Kotomassa nyt puoli vuotta. Kun minä aloitin koulun, minä en osannut suomea. Nyt minä osaan vähän. Minä olen oppinut koulussa lukemaan ja kirjoittamaan ja matematiikkaa. Minä tykkään koulusta. Kotimaassa minä kävin koulua kolme vuotta. Suomessa minä haluan opiskella paljon.

Minä tykkään lukemisesta ja kirjoista. Minä osaan vähän lukea ja kirjoittaa arabiaksi. Nyt minä luen ja kirjoitan myös suomeksi. Minä luen kirjoja minun lasten kanssa. Illalla luen lapselle iltasadun.

Tämän kurssin jälkeen minä haluaisin peruskouluun. Minä haluan opiskella paljon, minä haluan oppia suomea ja ymmärtää kaikki asiat Suomessa. Minä luen paljon, en ymmärrä kaikkea mutta minä haluan ymmärtää. Peruskoulun jälkeen – minä en vielä tiedä. Ehkä lukio, ehkä ammattikoulu. Mutta minä haluan opiskella, minä tykkään opiskelemisesta.

Teksti: Riikka Merimaa-Jovanovic, projektikoordinaattori Kotoma 2 -projekti
Kuva: Maryam, opiskelija

Takaisin ylös
Tagit:
Oppia ja iloa
Kansainvälisyys
Monikulttuurisuus
Ohjaus