Hyppää pääsisältöön

Tarja Malinen löysi uuden polun kuusikymppisenä – Matkailualalla elämänkokemusta arvostetaan

Blogi | 27.06.2022
60-vuotias Tarja Malinen valmistui keväällä 2022 Omniasta hotellivirkailijaksi. Malinen nauttii matkailualan hektisestä ilmapiiristä ja monipuolisista työtehtävistä. Erityistä kiitosta saa alan työnantajien halu palkata ihmisiä erilaisilla taustoilla, ikään katsomatta.
Tarja Malinen.

Tarja Malinen työskenteli pitkään finanssialalla asiakaspalvelutehtävissä. Hänen työhönsä kuului esimerkiksi yritysten valuuttakaupat ja sijoitukset sekä yksityispankkiirina toimiminen. Työ päättyi yrityskauppojen ja fuusion myötä käytyjen yt-neuvottelujen jälkeen.

”Minulla on siis totaalinen suunnanmuutos tapahtunut”, Malinen kertoo.

Matkailualan opintojen pariin Malinen suuntasi, kun työnhaku finanssialalla ei tuottanut tulosta. Malinen oli joko liian vanha tai hänellä oli liikaa osaamista.

Malinen tunsi entuudestaan Minna Nauklerin, joka opettaa Omniassa matkailualaa. Naukler tiesi Malisen työnhaun vaikeuksista ja suositteli tälle matkailualan opintoja.

Hotellivirkailijan koulutus antaa hyvän pohjan alalle työllistymiseen

Malinen ajattelee, että matkailualan opinnot sopivat henkilölle, joka on sosiaalinen ja valmis taipumaan monenlaisiin tilanteisiin. Hän myös toivoo, että alalle hakeutuisi erilaisia ihmisiä.

”Matkailuala sopii ihmiselle, joka viihtyy toisten seurassa eikä pelästy yllättävistä tilanteista. Sosiaalisuus ja kielitaito auttavat tietysti. Monen ikäiset ja taustaiset ihmiset pärjäävät matkailualalla ja monenlaisia ihmisiä tarvitaan”, Malinen toteaa.

Omniassa voi opiskella joko matkailupalvelujen tai opastuspalvelujen ammattitutkinnon. Malisen suorittama matkailupalvelujen ammattitutkinto on monipuolinen koulutus, joka pitää sisällään paitsi etäopiskelua, myös koululla tapahtuvaa opiskelua sekä työelämässä oppimista. Hotellin vastaanoton opintojen lisäksi koulutus sisältää baarityöskentelyä, kokous- ja kongressipalvelujen tehtäviä sekä asiakasneuvonnan ja myynnin opintoja. Koulutuksen aikana tehdään lisäksi opintomatka Nizzaan.

”Kävimme koululla paljon läpi hotellipuolen maailmaa, ja koulutuksen loppupuolella oli työharjoittelu”, Malinen kertoo.

Hän haki opiskelemaan jatkuvassa haussa ja aloitti opintonsa lokakuun lopulla, pari kuukautta muuta ryhmää myöhemmin. Tilanne mietitytti Malista hieman, mutta sosiaalisena ihmisenä hän pääsi helposti osaksi ryhmää.

”Tuntui, että ensimmäisestä oppitunnista lähtien solahdin hyvin porukkaan. Mitä pidemmälle matkanteossa edettiin, sitä kiinnostavammilta opinnot alkoivat kuulostaa”, Malinen muistelee.

Palaset loksahtivat paikalleen

Malinen suoritti opintojensa loppupuolella työelämässä oppimisen jakson Scandic Grand Marinassa.

”Aika pian harjoittelujakson alussa minulta kysyttiin, että kai jään sinne töihin”, Malinen naurahtaa.

”Siinä konkretisoitui se mitä olin kuullut ammattilaisilta, että hotellisektori ottaa töihin ihmisiä, eikä jonkin muotin mukaisia ihmisiä.”

Malinen kokee, että nykyisessä työssään hän pääsee hyödyntämään elämänkokemustaan.

”Tykkään reissaamisesta, vieraista kielistä ja kulttuureista sekä ihmisistä. Pystyn hyödyntämään omia intohimojani ja se näkyy myös nykyisessä työssäni. Olen respassa töissä. Pääsen siellä käyttämään kielitaitoani ja elämänkokemustani. Tuntuu, että palaset ovat loksahtaneet aika hienosti kohdalleen”, Malinen kertoo.

Monipuoliset työtehtävät innostavat

Kysyttäessä opintojen mielenkiintoisinta osa-aluetta, Malinen vastaa kokonaisuuden. Työelämäjaksolla hän pääsi harjoittelemaan respassa työskentelyn lisäksi esimerkiksi drinkkien tekemistä ja tarjoilua.

”Olen tykännyt kaikista vaiheista, joita tuossa työharjoittelussakin suoritettiin. Respatyöskentelyssä tapaa ihmisiä ja olen tykästynyt siihen, että on paljon kohtaamisia ja hälyä”, Malinen toteaa.

Hotellissa työskennellessä on oltava valmis hyppäämään monenlaisiin tehtäviin, vaikka lennosta. Malinen kokee tämä olevan hyvä juttu. Hän nauttii uuden oppimisesta.

”Vaikka tällä hetkellä työskentelen respassa, minulla on valmiudet hypätä milloin tahansa kokouspuolelle. Isossa talossa tulee varmasti vastaan tilanteita, että minua tarvitaan siellä kokouspuolella. Katsotaan, miten tämä polku tästä etenee.”

Matkailualalla ei tuijoteta työnhakijan ikää

Matkailualan ammattilaisen on sopeuduttava yllättäviinkin tilanteisiin.

”Aivan alkutaipaleella usein ajateltiin, että olen ollut alalla jo todella pitkään. Yllätyin itsekin, kun pystyin vastaamaan puun takaa tulleisiin haasteisiin. Mutta kaikki hoituu, kun pokka pitää ja ajattelee loogisesti”, Malinen toteaa.

Malinen kiittelee matkailualaa siitä, että ihmisten erilaisia taustoja ja elämänkokemusta arvostetaan.

”On ollut hienoa huomata, ja sen myös opettajat Omniassa mainitsivat, että tällä alalla ei ole ikärasismia. Kukaan työpaikalla ei ole kysynyt minkä ikäinen olen.”

Edes työnhakutilanteessa Malisen ikään ei kiinnitetty huomiota, vaikka se haastattelussa tuli esille.

”Minut otettiin persoonana vastaan”, Malinen toteaa

Takaisin ylös
Tagit:
Työtä ja tulevaisuutta
Ammattitaito
Työllisyys