Hyppää pääsisältöön
Koronaohjeet Omniassa

Taidepaja rytmittää arkea ja auttaa keskittymään

Blogi | 21.10.2021
Kirkkonummella toimii Omnian Nuorten työpajojen Taidepaja, jossa nuoret tekevät monipuolisia harjoituksia ja asiakastöitä. Työpajat on tarkoitettu vailla työ- tai opiskelupaikkaa oleville nuorille. Osa pajalaisista on työkokeilussa ja osa kuntouttavassa työtoiminnassa. Nuorten työpajoilla voi myös suorittaa työelämässä oppimisen jaksoja tai työskennellä oppisopimuksella.
Eri muotoisia keramiikkapaloja, jotka on maalattu eri väreillä ja joihin on kirjoitettu värin koodi.
Taidepajan värinäytteet ovat kuin pieniä taideteoksia.

Kirkkonummen Taidepajalla omia teoksiaan työstävät Soli ja Enni. Molemmille kuvataide on ollut tärkeä osa elämää jo ennen työpajalle hakeutumista. Solille kyseessä on harrastus ja Ennin tavoitteena on tulevaisuudessa työskennellä kuvataiteen parissa.

Taidepajalle saapuminen kannustaa aktiivisuuteen

Sekä Enni että Soli kokevat, että mahdollisuus käyttää omaa luovuuttaan kannustaa osallistumaan Taidepajan toimintaan.

Soli kertoo kuulleensa Taidepajasta poikaystävältään, joka oli itse ollut aiemmin Omnian työpajojen asiakkaana. Työskentely Taidepajalla on tuonut Solin arkeen rytmiä ja sosiaalisia kontakteja. Työpajalla tulee työskenneltyä paljon enemmän kuin kotona.

"Itselläni on pitkään ollut sellainen art block, ettei ole oikein ollut inspiraatiota", Soli kertoo.

Hänen mielestään joutuminen työn ääreen Taidepajalla on hyvä asia, sillä se innostaa ja kannustaa aktiivisuuteen. Samoin ajattelee myös Enni, jolle Taidepaja on tuonut rytmiä omaan työskentelyyn.

"Kotona en oikein saanut tehtyä mitään, kun oli niin paljon kaikkea muuta, mutta täällä pystyn keskittymään", Enni kertoo.

Eri värisiä paperimassasta tehtyjä kehyksiä lappeellaan ritilöiden päällä useassa kerroksessa.
Paperimassasta tehtyjä kehyksiä.

Soli suuntaa yliopistoon

Soli kertoo harrastaneensa kuvataiteita aivan pienestä saakka. Yläasteen hän kävi kuvataidepainotteista luokkaa ja opiskeli kuvataidelukiossa.
Tulevaisuudessa kuvataide tulee säilymään Solin harrastuksena. Urapolun hän toivoo löytyvän kriminologian parista.

"Olen aina halunnut pitää taiteen harrastuksena ja yliopisto on suunnitelmana. Suuntaan sosiaalitieteiden kautta kriminologiaan", Soli kertoo.

Maalaus, jossa on pitkähiuksinen nainen ja lintu. Käsi pitelee sivellintä maalauksen yllä.
Solille kuvataiteessa on kyse ennen kaikkea harrastuksesta.

Enni suunnittelee uraa taiteilijana

Mikkelistä Uudellemaalle muuttaneelle Ennille työpajatoiminta oli tuttua jo entuudestaan. 

"OIin Mikkelissä käsityöpajalla ja mediapajalla Helsingissä. Sitten googlettelin, että onko taidepajaa ja löysin tämän", hän kertoo.

Myös Ennin elämässä taide on ollut aina läsnä. Hän on opiskellut Pekka Halosen akatemiassa, joka on kuvallisen ilmaisun koulutukseen erikoistunut oppilaitos Tuusulassa. Enni toivookin työllistävänsä itsensä kuvataiteella.

Lyijykynätyö, jossa Mona Lisalla on kalan pää.
Kuvataiteita opiskellut Enni tavoittelee uraa taiteen parissa.

Työpajalla nuori saa tukea arjenhallintaan

Työpajajaksot ovat kestoltaan 6–12 kuukautta pitkiä. Työkokeilu kestää puoli vuotta ja kuntouttavan työtoiminnan jakso voi olla enintään vuoden mittainen. Jokaiselle nuorelle tehdään oma tavoitesuunnitelma ja työpajatoiminta muokkautuu nuoren tarpeiden mukaiseksi. Joillekin tavoitteena voi olla arkirytmin korjaaminen, toiselle ammatilliset taidot. 

Taidepajalla nuori voi käyttää omaa luovuuttaan. Syksyn 2021 aikana Taidepajalla syntyi esimerkiksi useita keraamisia teoksia, upeita piirroksia ja maalauksia, jotka ovat täysin nuorten omien ideoiden pohjalta syntyneitä. Vuosien varrella eri Omnian toimitiloissa onkin saanut ihailla Taidepajan nuorten teoksia.

Erilaisten lehtien mallisia maalaamattomia keramiikkatöitä levitettynä pöydälle.
Juuri uunista nostettuja keramiikkalehtiä. Lehdet maalataan ja ne ovat osa Keran halleille tulevaa taideteosta.

Taidepajalla pääsee kokeilemaan

Taidepajalla nuori saa kokeilla eri menetelmiä ja kehittää itse omia kuva-aiheita. Kokeiluun ja omaan ideointiin kannustetaan myös tilaustöitä tehtäessä sen mukaan, miten se tilauksen reunaehtojen puitteissa on mahdollista. Kustakin menetelmästä käydään perusteet läpi ja taitojen kasvaessa nuori saa vapaammat kädet toteuttaa itseään ja kehittää omaa visuaalista ilmaisuaan myös asiakastöissä.

Harrastuspajoista poiketen Omnian Nuorten työpajoilla opitaankin työelämän taitoja sekä kannustetaan opiskeluun. Opiskelemaan pyrkivän on mahdollista tehdä esimerkiksi ennakkotehtäviä tai lukea pääsykokeisiin työpajajakson aikana.

Teksti ja kuvat: Milla Granlund

Takaisin ylös
Tagit:
Työtä ja tulevaisuutta
Osallisuus
Taide ja käsityöt
Työllisyys