Hyppää pääsisältöön

Oralin mentorointiohjelma tukee nuoria suun terveyden ammattilaisia

Blogi | 28.04.2022
Oral Hammaslääkäreissä huoli työntekijöiden jaksamisesta ja halu tarttua työtyytymättömyyteen ja stressiin synnytti suositun mentorointiohjelman. Omnian kanssa toteutettu ohjelma tukee nuoria ammattilaisia heidän monipuolisessa työssään.
Sara Mäki-Kala katsoo kameraan ja nojaa seinään, jossa on Oralin logo.
Sara Mäki-Kala on ollut henkilöstöjohtajana mukana rakentamassa mentorointiohjelmaa.

“Olemme saaneet monista lähteistä signaaleja, että nuorten hammaslääkärien hyvinvointi työpaikoilla on kääntynyt huonompaan suuntaan. Moni nuori osaaja jää yksin pohtiessaan esimerkiksi ammatillista kehittymistä ja erikoistumista, yksityishammaslääkäriksi ryhtymistä, yrittäjyyttä, vaikeita asiakaspalvelutilanteita tai vaikkapa työn eettisiä kysymyksiä ”, lääketieteellinen johtaja Petra Kari Oralilta avaa.

Petra Kari katsoo kameraan ja hymyilee.

Kun Kari ja Oralin (oral.fi) henkilöstöjohtaja Sara Mäki-Kala saivat useilta sidosryhmiltä vahvistuksen huolelleen, he päättivät lähteä kehittämään keinoja, joilla Oralissa voidaan tunnistaa työhyvinvointiin liittyviä ongelmia ja sitten auttaa ja tukea nuoria osaajia.

“Näemme tärkeänä, että alalle hakeutuu tulevaisuudessakin uusia osaajia. Suurena työllistäjänä haluamme kantaa vastuuta alamme osaajista ja myös alan vetovoimaisuudesta. Ja tietysti haluamme, että jokainen viihtyy ja voi hyvin työssään meillä Oralilla”, Mäki-Kala sanoo.

Uusia näkymiä sekä mentoroitaville että mentoreille

Omnia valikoitui Oralin kumppaniksi mentorointiohjelmaa toteuttamaan, sillä yritykset ovat tehneet pitkään osaamisen kehittämiseen liittyvää yhteistyötä. Mäki-Kala kiittää Omnian tapaa kuunnella asiakkaan tarpeita huolellisesti. Keskustelu on helppoa, ja sparrailun jälkeen Omnialta tulee aina selkeä ehdotus kustannusarvioineen.

“Omnian tarjoama mentoroinnin kokonaisuus oli selkeä ja sisälsi joustavan mutta silti jämäkän prosessin”, Mäki-Kala sanoo.

Mentorointiohjelma sopii Oralin asiantuntijaorganisaatioon hyvin. Oralilla työskentelevillä kokeneilla hammaslääkäreillä ja muilla asiantuntijoilla on paljon annettavaa alalle tuleville uusille tekijöille.

Seija Wahlström katsoo kameraan.

“Mentorointi on kysymyksillä auttamista, kuuntelemista, valmentavaa keskustelun ohjaamista ja rivienkin välistä lukemista. Tässä mielessä käsitys mentoroinnista on muuttunut ajan kuluessa – se ei ole tiedon siirtämistä ja neuvomista. Parhaimmillaan myös mentori saa keskusteluista paljon”, avaa johtamisen ja esimiestyön kouluttaja Seija Wahlström Omniasta.

Kylmiltään ei oralilaisten tarvinnut ohjelmaan hypätä, sillä Omnian räätälöimä ohjelma alkoi yhteisellä valmennustilaisuudella, jossa avattiin ohjelman tavoitteita ja mentoroinnin olemusta.

“Kävimme läpi, mitä mentorointi tarkoittaa ja mitä se ei tarkoita. Toisessa tapaamisessa muodostetut parit saivat sitten yhteistä aikaa tutustumiselle ja tavoitteiden asettamiselle”, Wahlström kertoo.

Mentorointi perustuu luottamukseen

Mentori-aktori-parit tapaavat nyt keskenään sopimallaan rytmillä, joko kasvokkain tai verkon välityksellä. Osallistujia on eri puolilta Suomea, joten online-tapaaminen on useimmiten helpoin järjestää.

Toteutustavasta huolimatta tavoitteellinen mentorointiprosessi vaatii aikaa ja sitoutumista molemmilta osapuolilta. Koska aikaa on rajatusti, luottamuksen rakentamiseen täytyy panostaa heti aluksi, muistuttaa Wahlström.

“Luottamus tarkoittaa, että mentoroitava voi jakaa itselleen vaikeita ja hankaliakin asioita. Luottamusta tarvitaan, että aktori uskaltaa avautua ja kertoa, siirtää roolin syrjään. Mitä enemmän on luottamusta, sitä enemmän aktori työskentelystä saa.”

Osallistujat voivat poimia Omnian Moodle-oppimisalustalta työskentelyn tueksi materiaaleja ja tehtäviä esimerkiksi itsensä kehittämiseen, johtamiseen ja oman ajankäytön hallintaan ja tehtävien priorisointiin.

Innostunut vastaanotto

Mäki-Kalan ja Karin korviin on kantautunut ohjelmasta kiitosta ja myönteistä palautetta.

“Tilausta ohjelmalle on. Saimme ilmoittautumisia ja yhteydenottoja heti ohjelman julkistamisen jälkeen, ja ohjelman startattua olemme saaneet pelkästään hyvää palautetta. Ohjelma selvästi kertoo henkilöstöllemme konkreettisesti, että välitämme heidän hyvinvoinnistaan”, Mäki-Kala sanoo.

Hammaslääkärien työlistalla on paljon asioita, sillä he tekevät useimmiten työtään yrittäjinä. Aikaa on rajallisesti, ja jokaisen on mietittävä, mihin omaa aikaa voi irrottaa. Mukaan lähteneet mentorit ansaitsevat erityisen suuret kiitokset.

“Halukkaita mentoroitavia olisi ollut enemmänkin, ja tarvetta olisi useammalle kuin nyt muodostuneille reilulle kymmenelle parille. Ohjelma kuitenkin jatkuu myös pilotin jälkeen”, sanoo itsekin mentorina toimiva Kari.

Etsitkö osaavaa ja aktiivista kumppania osaamisen kehittämiseen? Kysy lisää koulutuskumppanuudesta!
Omnian yrityspalvelut
Takaisin ylös
Tagit:
Työtä ja tulevaisuutta
Ammattitaito
Ohjaus
Työelämäyhteistyö