Hyppää pääsisältöön

Omnian ja Helsienen yhteistyö vähentää biojätettä ja mahdollistaa osterivinokkaiden viljelykokeilut

Blogi | 15.06.2022
Omnialaiset ovat innokkaasti mukana kokeilussa. Sieniä ovat päässet maistamaan myös Ravintola Henricuksen asiakkaat.
Maarit Nikkanen ja Helsienen Stéphane Poirié.
Omnian keittiöpäällikkö Maarit Nikkanen ja Helsienen Stéphane Poirié

Toimiva yhteistyö Espoon kaupungin kanssa tarjosi mahdollisuuden Espoon Kerassa toimivan Helsienen ja Omnian yhteistyöhön. Yhteistyö aloiteltiin vuoden 2022 alussa ja vierailukäynti sovittiin Chris Holtslagin kanssa huhtikuulle 2022. Pääsimme kokeiluvaiheen pilotointiin tutustumaan, kuinka kahvinporot toimivat osterivinokkaiden viljelyksessä.

Pilotoinnin alussa Helsienen edustaja tuli Omnian Kirkkokadun opiskelijaravintola Helmeen kertomaan, miten kahvinporoja pitää kerätä osterivinokkaiden viljelyä varten. Keräämistä varten Helsieni toimitti 20 litran talteenottoastiat. Kahvinporot lajitellaan ja säilytetään kylmässä opiskelijaravintola Helmen kahvinkeittopisteessä.

Helmen ruokapalveluesimies Maarit Nikkasen mukaan kahvinporojen lajittelu on helppoa eikä hankaloita työtä. Hän vahvisti myös, että kaikki työntekijät ovat mielellään keränneet kahvinporot talteen ja näin tehdään hyvää luonnolle.

Hävikkiraaka-aineet hyödyksi

Omniassa on kuusi opiskelijaravintolaa eri toimipisteissä. Niissä syntyy kahvinporojen muodossa syömäkelvotonta (OIE) hävikkiä keskimäärin 400 kiloa viikossa. Sienten viljelyä ajatellen nämä kahvinporot ovat automaattisesti pastöroituja ja ravintorikasta kasvatusmateriaalia. Näin kahvinporoja voi hyödyntää ilman pitkää prosessointia.

Stéphane Poirié kertoo, että Helsienen henkilökunnan mielestä yhteistyö Omnian kanssa on sujunut mainiosti.  Helsienessä koetaan, että kahvinporojen keräys on ollut sujuvaa ja Omnian henkilökunta vaikuttaa erittäin innokkaalta.

Viheralan opiskelijat viljelevät osterivinokkaita

Omnian viheralan opiskelijat ovat kokeilleet osterivinokkaiden viljelyä muutaman viikon Omnian tiloissa. Omnian Kirkkokadun keittiöstä kerätyt kahvinporot ovat kulkeutuneet Helsienen tiloihin ja palautuneet takaisin osterivinokkaiden kasvatusalustaksi Omnian tiloihin. Näin kahvinporot ovat tulleet hyötykäyttöön ja samalla Omniassa on päästy kokeilemaan kaupunkiviljelyä omavaraisuuden lisäämiseksi.

Puutarha-alan opiskelijat huolehtivat sienten kasvuolosuhteista. He myös seuraavat sienten kehittymistä sekä suljetussa kasvatustilassa että ulkona kasvilavassa yrttien ja perennojen seurana. Sienten kasvettua sadonkorjuukuntoon sato kerätään, punnitaan ja toimitetaan Ravintola Henricuksen keittiöön jatkokäsittelyä varten.

”Opiskelijat ovat ottaneet sieniprojektin innolla ja mielenkiinnolla vastaan”, kertoo viheralan opettaja Johanna Issakainen.

Lounaaksi Ravintola Henricuksessa

Ensimmäiset osterivinokkaat ovat jo päätyneet lounaslistalle. Ravintolan palvelupäällikkö Tanja Griffith kertoo, että Henricuksessa sienet maustettiin ja friteerattiin ja laitettiin esille buffetpöytään. Keittiöhenkilökunta katsoi, mitä niistä kannatti valmistaa. Reilun kokoiset sienet voi hauduttaa, pienemmät sienet soveltuvat paremmin friteerattaviksi.

”Asiakkailta saatiin friteeratuista sienistä paljon positiivista palautetta. Se, että sienet oli kasvatettu Omniassa, herätti ihmettelyä ja ihastusta”, Griffith sanoo. 

Kiertotalouteen erikoistunut Helsieni

Helsieni on kiertotalousyritys, joka on perustettu vuonna 2016. Yrityksen tavoitteena on tuottaa paikallista ja terveellistä ruokaa Suomessa ja sen lähiympäristössä. Chris Holtslagin ja Stéphane Poirién arvion mukaan sieniä saadaan keskimäärin 60 kiloa viikossa.

Helsienen Espoossa kasvatetuilla tuoreilla osterivinokkailla voi herkutella pääkaupunkiseudulla. Sienet ovat parhaimmillaan vastapoimittuina, mutta ne säilyvät jääkaapissa ainakin seitsemän päivää.

Yhteistyön hyödyistä nauttivat niin Omnia OIE-hävikin vähentymisenä kuin Helsieni, joka tuottaa merikonteissa osterivinokkaita ympäri vuoden.

KETO-hanke

Kestävän kasvun kehitysympäristöjen toteutuspolku KETO on kaksivuotinen EU-rahoitteinen hanke, jossa edistetään yritysten ja oppilaitosten ja tutkimusorganisaatioiden yhteistyötä ja luodaan konkreettisia kehitysympäristöjä vihreän siirtymän ja digitalisaation edistämiseksi. Hankkeessa kokeillaan sekä nopeasti käyttöönotettavia ratkaisuja, että luodaan edellytyksiä tulevaisuuden työpaikoille ja kilpailukyvylle.   

Vihreä siirtymä luo mahdollisuuksia uusien tuotteiden ja palvelujen kehittämiselle ja sitä kautta talouden elpymiselle ja uusien työpaikkojen syntymiselle. Uudet digitaaliset ratkaisut mahdollistavat älykkäiden ja puhtaiden kaupunkiratkaisujen toteuttamisen.

Hankkeen toteuttaa Espoon kaupunki, VTT, Aalto-yliopisto, Omnia ja useat kumppaniyritykset. Hanke toteutetaan Euroopan Unionin REACT-EU EAKR-rahoituksella ja rahoitus on osa Euroopan Unionin covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.

Teksti ja kuva: Oona Haapakorpi

Logo: Vipuvoimaa EU:lta 2014–2020
Logo: Euroopan unioni, Euroopan aluekehitysrahasto.
Uudenmaan liiton logo.

 

Oletko kiinnostunut tietämään lisää kestävän ruokajärjestelmän Living Lab -mallista? Haluatko lisätietoja hankkeesta?
Lue lisää Kestävän kehityksen kasvuympäristöjen toteutuspolusta (KETO) Omniassa
Takaisin ylös
Tagit:
Kehittäminen Omniassa
Kehittäminen
Kestävä kehitys
Työelämäyhteistyö
Verkostot