Hyppää pääsisältöön

Kiinteistöhuollon koulutuksesta turvaa tulevaisuuteen

Blogi | 22.11.2021
Ihsan Bulut osallistui Omnian kiinteistönhoitajan työvoimakoulutukseen, jossa suurin osa oppimisesta tapahtuu työelämässä. Koulutuksesta saa perusosaamisen alan työtehtäviin ja hyvän pohjan jatkaa opintoja. Bulutille koulutus antaa turvaa tulevaisuuteen.
Ihsan Bulut katsoo kameraan. Hänellä on lyhyet tummat hiukset ja hän hymyilee.

Ihsan Bulut saapui Turkista Suomeen 7,5 vuotta sitten. Hän on suorittanut Turkissa sähkö- ja elektroniikka-alan tutkinnon. Bulut työskenteli Turkissa suomalaisten kanssa, jonka johdosta hän osasi jonkin verran suomea jo muuttaessaan uuteen kotimaahansa. 

"Suomeen saavuttuani olin noin 4–5 kuukautta kielikurssilla ja lähetin paljon työhakemuksia, mutta en saanut töitä", Bulut kertoo ensimmäisistä kuukausistaan Suomessa.

Tutkintoon valmistava koulutus sai kiinnostumaan hotelli- ja ravintola-alasta

Bulut suoritti Omniassa kolme kuukautta kestäneen ammatilliseen tutkintoon valmentavan VALMA-koulutuksen.

Osaksi TUVA-koulutusta elokuussa 2022 sulautuva VALMA antaa mahdollisuuden tutustua eri tutkintovaihtoehtoihin ja kehittää suomen kielen taitoa. VALMA-koulutuksen myötä Bulut hakeutui opiskelemaan hotelli- ja ravintola-alaa ja opiskeli alan tutkinnon. 

"Koulutuksen kesto oli 1–1,5 vuotta, mutta suoritin sen 11 kuukaudessa. Se riitti minulle ja sain paperit", Bulut toteaa.

Hän työllistyi Scandiciin viisi vuotta sitten ja viihtyi työssään, mutta koronan kuritettua matkailualaa myös Bulut joutui lomautetuksi.

"Olin ensin lomautettuna ja sitten osa-aikaisesti lomautettuna. Mietin kotona, että minun pitää valita jokin ala, jossa on lyhyt koulutus tai kurssi ja töitä tarjolla", Bulut kertoo.

Mol.fi -sivustolta hän löysi maahanmuuttajille tarkoitetun kiinteistönhoitajan työvoimakoulutuksen, jonka kesto oli puoli vuotta. Työ vaikutti kiinnostavalta ja lyhyt koulutus sopivalta Bulutin tarpeisiin, joka perheellisenä tarvitsi säännölliset palkkatulot.

Koulutuksessa huomioitiin opiskelijoiden elämäntilanteet

Kiinteistönhoitajan työvoimakoulutuksen osallistujat valittiin hakemusten ja haastattelujen perusteella. Haastattelussa opettajat kertoivat kattavasti alasta ja opiskeluista ja kysyivät, miksi ala kiinnostaa. Lisäksi keskusteltiin elämästä ja arjesta. Bulut kertoo, että opintojen aikana opettajat ottivat huomioon opiskelijoiden arjen kokonaisvaltaisesti ja pyrkivät auttamaan myös opintoihin liittymättömissä asioissa.

Koulutus alkoi kuukauden mittaisella lähiopetusjaksolla, jonka jälkeen oppiminen tapahtui pääasiassa alan työtehtävissä. Viimeisten viiden kuukauden aikana koululla oltiin yksi päivä viikossa.

"Opettajat kysyivät joka viikko, että miten menee ja onko teillä kaikki hyvin. Sekä opettaja että ohjaaja kysyivät, että onko meillä omassa elämässä ongelmia ja auttoivat meitä jopa omalla ajallaan", Bulut kertoo kiittäen opettajia.

Teksti: Milla Granlund

Onko työvoimakoulutus seuraava askeleesi?

Takaisin ylös
Tagit:
Työtä ja tulevaisuutta
Osallisuus
Työllisyys