Hyppää pääsisältöön
Koronaohjeet Omniassa

Kielikurssilla sukelletaan suomalaiseen työelämään

Blogi | 01.12.2021
Työllisyys Espoon asiakkaille tarkoitetut Käytä suomea työssä -kurssit ovat maksuttomia ja niiden tavoitteena on helpottaa asiakkaan työllistymistä. Opetus on jaettu suomen kielen taitotason perusteella lähtötason A2.2 ja lähtötason B kursseihin. Kursseilla harjoitellaan työelämän kielenkäyttötilanteita ja opiskellaan sanastoa sukeltamalla suomalaiseen työelämään. Keskustelut ryhmäläisten kanssa ovat tärkeä osa oppimista.
""

Daria Markelova opettaa Työllisyys Espoon asiakkaille tarkoitettua Käytä suomea työssä, lähtötaso A2.2 -kurssia. Keväällä ensimmäistä kertaa järjestetty kurssi sai jatkoa syksyllä kahden kurssin verran. Syksyn ensimmäinen kurssi päättyi marraskuun alussa ja seuraava 15 hengen ryhmä starttasi heti sen perään.

Kuntakokeilun asiakkaille tarkoitetun kurssin pituus on kolme kuukautta. Sen aikana moni on kehittänyt suomen kielen taitoaan hurjasti, mutta asiakkaat myös toivovat, että kurssi olisi pidempi.

Paikkoja kurssilla on yhteensä 15 ja tulijoita olisi enemmänkin. Ensimmäisellä kurssilla kaksi kurssille valittua jätti kuitenkin osallistumatta eikä paikkoja ehditty antaa eteenpäin.

Kurssin tavoitteena on oppia käyttämään suomea itsenäisesti niin, että kurssin päättyessä taitotaso on B1.1. Syksyn ensimmäisen kurssin 13 asiakkaasta vain kaksi ei yltänyt tälle tasolle. Markelovan oma tavoite kurssille on, että jokainen pärjäisi työssään suomen kielellä.

"Pyrin siihen, että jokainen osaisi kertoa työ- ja kouluhistoriastaan ja osaa kertoa mielipiteensä. Eli pärjää työssään", Markelova kertoo.

Kurssilla harjoitellaan työnhakua ja suomalaisen työelämän pelisääntöjä

Yksi tärkeä kurssin osa-alue on työnhaku, joka pitää sisällään ansioluettelon ja työhakemuksen tekemisen sekä sähköpostien kirjoittamista ja puhelimessa puhumista. Myös uudessa työssä aloittamista käydään läpi esimerkiksi työsopimuksen tekemisen, työajan, lomien ja työterveyshuollon osalta. Lisäksi harjoitellaan uusiin työkavereihin tutustumista. 

"Puhumme myös ammatinvaihdosta, koska monet opiskelijat haluavat opiskella tai vaihtaa alaa. Kielioppia opettelemme tietysti myös", Markelova kertoo.

Ainakin kolme syksyn ensimmäisen kurssin asiakkaista on saanut kurssin päätyttyä opiskelupaikan ja yksi löysi kurssin aikana vakituisen työpaikan.

"Suurin osa on ollut pitkään työttömänä. Syksyn ensimmäisellä kurssilla oli kymmenen opiskelijaa, joilla on korkeakoulututkinto. Heistä viisi oli opettajia ja viisi insinöörejä. Heidän on kuitenkin vaikea työllistyä, kun he eivät osaa suomea tai englantia", Markelova kertoo.

Keskustelut ovat tärkeä osa oppimista

Markelovan mukaan kurssilla puhutaan paljon. Moni osaa kurssin alussa kertoa itsestään jo jonkin verran ja toisinaan aika meinaakin loppua kesken, kun puheensorina täyttää luokkahuoneen.

"Teemme ryhmä- ja keskustelutehtävät samojen parien kanssa ja heillä on todella hyvä yhteys. Ilmapiiri on todella hyvä ja tiedän, että jotkut ovat saaneet kavereitakin", Markelova kertoo.

Ensimmäisten asiakkaiden palautteet kurssista olivat lähes kaikki positiivisia. Harmistusta aiheutti ainoastaan kurssin liian lyhyt kesto ja oppikirjan puuttuminen. Yhden asiakkaan mielestä läksyjä oli liian vähän. Kurssin ajankohta kello 12–15 välillä oli asiakkaiden mielestä hyvä ja keskusteluja käytiin riittävästi. Markelova sai asiakkailta kiitosta kärsivällisyydestä ja ystävällisyydestä. 

"Meillä ei tosiaan ole oppikirjaa vaan käytän omia monisteita, jotka teen suomen kielen oppikirjojen pohjalta. Monisteita tuli joka kerralla paljon ja osa niiden määrää kauhistelikin", Markelova naurahtaa.

"Materiaalit olivat kaikkien mielestä kuitenkin hyvät ja tunneilla oli mukava olla. Sen myös huomasi", Markelova kertoo palautteita lukien.

Alkuvuodesta alkaa kaksi Käytä suomea työssä -kurssia. Lähtötason A2.2 kurssi käynnistyy 10.1.2022 ja lähtötason B kurssi käynnistyy 14.2.2022. Kursseille ilmoittaudutaan Työllisyys Espoon omavalmentajan kautta, joka tekee ilmoittautumisen URAn projektiin.

Teksti: Milla Granlund

Tutustu myös muihin maahanmuuttajien palveluihin
Omnian palvelut maahanmuuttajille
Takaisin ylös
Tagit:
Työtä ja tulevaisuutta
Monikulttuurisuus
Työllisyys