Hyppää pääsisältöön

Kahvilatyöntekijän koulutus palautti itseluottamuksen

Blogi | 08.09.2022
Kahvilatyöntekijän koulutuksessa oppii perusasiat. Kuinka prikkaa kannetaan, erikoiskahveja valmistetaan ja päivän päätteeksi kahvila suljetaan. Ammattiosaamisen lisäksi työvoimakoulutuksesta saa luottamusta omaan osaamiseen. Tavoitteena on työllistyminen tai jatko-opinnot.
Päivi Järvinen seisoo kahvikoneen takana ja katsoo kameraan.
Päivi Järvinen työssään Iso Roobertinkadun Espresso Housessa.

Päivi Järvinen, 57, tervehtii iloisesti jokaista Iso Roobertinkadun Espresso Houseen saapuvaa, vaikka kello ei ole vielä kahdeksaa aamulla. Aamukahvia tulee hakemaan kanta-asiakas, jota Järvinen kannustaa varovaisuuteen.

”Ettei käy niin kuin eilen”, Järvinen hymyilee ja asiakas vastaa naurulla.

Järvinen suoritti keväällä 2022 Omnian Kahvilatyöntekijän työvoimakoulutuksen. Hän on työskennellyt aiemmin ravintoloissa ja korona-ajan alkaessa Helsingissä Annantalon kahvilassa. Korvapuustien paistaminen on tullut tutuksi, mutta erikoiskahvit olivat hänelle uusi tuttavuus.

Työsuhde Annantalon kahvilassa kesti 1,5 vuotta. Järvinen viihtyi työssään, mutta koronan vuoksi väkeä jouduttiin vähentämään, ja vuosi sitten kahvila sulki ovensa. Järvinen jäi työttömäksi.

”Tavallaan jumituin kotiin. Työvoimatoimiston kautta pääsin tapaamaan uravalmentajaa, jonka kanssa kävimme läpi eri vaihtoehtoja. Sitten tuli vastaan tämä Omnian Kahvilatyöntekijän koulutus”, Järvinen kertaa.

Järvinen kertoo jännittäneensä koulutuksen aloittamista. Opettajien tuki ja innostunut asenne auttoivat kuitenkin karistamaan epävarmuudet.

”Kun pari vuotta on kotona, tulee araksi. Tulee olo, että onko minusta enää mihinkään. Koulussa sain varmuuden, että pystyn tähän. Opettajia on kauniilla tavalla ikävä”, Järvinen kertoo.

Työpaikka löytyi sattuman kautta

Iso Roobertinkadun Espresso Housesta Järvinen löysi työpaikan silmälääkärikäynnin yhteydessä. Tapansa mukaan hän oli reippaasti etuajassa paikalla ja päätti käydä kahvilla aikaa kuluttaakseen.

”Katsellessani siinä ympärilleni mietin, että tämä voisi olla ihan kiva kahvila harjoittelupaikaksi. Kahvilapäällikkö ei ollut paikalla, joten pyysin hänen yhteystietonsa. Kävin haastattelussa ja ravintolapäällikkö ilmoitti, että tervetuloa”, Järvinen kertoo.

Espresso Housella Järvinen on päässyt harjoittelemaan kahvien tekoa turvallisessa ympäristössä. Harjoittelun aikana paikalla oli aina toinen työntekijä auttamassa ja neuvomassa.

”Olen oppinut työssä valtavasti uutta. Paitsi erikoiskahvien tekemisestä, myös ison paikan pyörittämisestä. Välillä työharjoittelun aikana tuli olo, etten osaa. Laitoin silloin viestiä opettaja Jaana Karviselle ja hän tsemppasi, että hyvin menee”, Järvinen kertoo.

Ravintola-alan työ vaatii joustavuutta ja paineensietokykyä. Erilaisten ihmiset kanssa on tultava toimeen, sillä sekä työyhteisö että asiakkaat ovat taustaltaan moninaisia.

Järvinen kokee, että elämänkokemuksesta ja pitkästä työhistoriasta on hyötyä myös kahvilatyössä.

”Sieltä jää aina sellaista elämänkokemusta, joka auttaa esimerkiksi ihmisten kohtaamisessa. Uskon, että myös työkaverit saavat työskentelyäni seuratessaan uutta näkökulmaa omaan työhönsä”, Järvinen pohtii.

Onko työvoimakoulutus seuraava askeleesi?
Tutustu työvoimakoulutuksiin ja suuntaa uudelle uralle
Takaisin ylös
Tagit:
Työtä ja tulevaisuutta
Ammattitaito
Osallisuus
Työllisyys