Hyppää pääsisältöön
Hei ammatillinen opiskelija! Katso tärkeät tiedot opintojesi aloittamiseksi

Ilon aiheita lahjapaketissa

Blogi | 15.12.2021
Tämä taideaineiden ja käsityön suunnittelijaopettajien blogikirjoitus on lahja Sinulle hyvä lukija. Se sisältää kertomuksia onnistumisista, joita olemme yhdessä kokeneet. Opinaarteet kannustavat meitä vuodenvaihteen jälkeen taas uuden äärelle.
Mökki trooppisten kasvien keskellä.

Kuvataide: Virtuaalimatkat 

Matkailuakin voi kierrättää! Kun rakkaat rannat, kulttuurikohteet, kohtaamiset ja arkiruoasta poikkeavat antimet olivat haavetta vain, avasimme virtuaalisia ikkunoita maailmalle. Kuusi taiteen ja kulttuurintäyteistä virtuaalista matkaa Italian, Sisilian ja Väli-Amerikan kohteisiin tempaisi osallistujansa istuimiltaanYli seitsemänkymmentä taiteesta ja vieraista kulttuureista kiinnostunutta kurssilaista nousi virtuaalisille siiville aistimaan ja kokemaan matkan tunnelmaa.  

Kursseilla maalattiin, opittiin tekniikasta ja vierailtiin kiinnostavissa kohteissa. Virtuaalimatkalla paistaa aina aurinko, jollei syystä tai toisesta ole tarpeen virittyä varjoiseen, sumuiseen, sateiseen tai tuuliseen maailmaan. Videot ja kuvat avaavat innostavia kurkistusaukkoja maailman kohteisiin. Pääsimme perille säästäen maapallon resursseja, kun matkustimme opettajien kuvaamien materiaalien ja oman mielikuvituksen siivin. Maailman merkittävimmissä museoissa vieraili 160 henkeä virtuaalisesti Liisa Väisäsen johdolla neljässä eri luentokokonaisuudessa.   

Menneen vuoden ilonaiheiksi nousivat ne kohtaamiset etäkursseilla, jotka toimivat henkireikänä ja luovuuden ylläpitäjänä tilanteessa, missä muita vaihtoehtoja ei ollut. Saimme kohdata myös uusia opiskelijoita, jotka eivät lähiopetukseen olisi koskaan uskaltautuneetkaan. Taide- ja taitoaineiden opettajat ovat avanneet kotiensa työpisteet, ateljeenurkkaukset, viritelleet kameroita ja monenlaisia apukeinoja, jotta kokemus yhdessä tekemisestä voisi syntyä myös etänä. Syksyn lähiopetuksessa olemme myös osanneet arvostaa ihmisten konkreettista läsnäoloa ja ryhmässä tekemisen voimaa taas aivan uudella tavalla.  

Valokuvaaja kuvaa taideteosta studiossa.

Käsityö: Luonto ja laser 

 Yksi ehdottomista käsityön ainealueen kohokohdista on Käsityön taiteen perusopintojen opiskelijoiden valmistuminen. Kolmivuotiset opinnot saadaan vihdoin päätökseen ja todistukset päästään jakamaan vuoden alusta. Silloin julkaisemme teoksista myös virtuaalinäyttelyn. 

Viimeisen vuoden teemana opinnoissa on ollut Suomen luonto ja mystiset eläimet. Suomen luonto on inspiroinut opiskelijoita monin tavoin. Eläinten, puiden ja kasvien lisäksi valolla on monen teoksen kohdalla erityinen merkitys. Maaginen valo piirtää muotoja ja hohtaa teosten sisällä luoden salaperäistä tunnelmaa tai heittäen varjokuvia ympäristöön. 

Laserleikkaus on ollut yksi käytettävistä tekniikoista, mutta laserleikkaukseen on yhdistetty myös muita tekniikoita esim. tilkkutöitä, lumivärjäystä ja huovutusta. Laserilla voi leikata tai kaivertaa tai näitä kahta tekniikkaa pystyy myös yhdistämään. Laserilla voi työstää paperia, nahkaa, tekokuituhuopaa, akryylilevyä ja kankaita vain muutamia materiaaleja mainitakseni. Monissa teoksissa pienet leikatut palat yhdistyvät isommiksi kokonaisuuksiksi. 

Opiskelijat ovat suunnitelleet mallit ja työstäneet niitä eteenpäin Photoshop- ja Illustrator-ohjelmilla. Vektoroidut kuvat on leikattu Omnian Makerspacessa (oppiva.omnia.fi), joka on avoin teknologiakehittelyn ja verkostoitumisen tila Espoon Otaniemessä, A Grid -yhteisössä. Tilassa on käytettävissä mm. laserleikkuri, vinyyli- ja 3 D-tulostin. Tilassa on myös valokuvastudio, jossa kuvasimme teokset. 

Viimeinen vuosi, joka lopulta venyi puoleksitoista, on opettanut meille paljon uudesta tekniikasta ja siitä, miten teos muotoutuu pikkuhiljaa ajatuksesta eteenpäin ja saa konkreettisen muotonsa. Alussa ei osannut edes kuvitella, mikä lopussa ajatuksista on syntynyt.  Pääset tutustumaan todistustenjakotilaisuuden jälkeen virtuaalinäyttelyssä, joka avautuu 20.1. 

Valaistu lyhty valokuvastudiossa.

Musiikki: Yksin ja yhdessä  

“Jos haluat edetä nopeasti, mene yksin. Jos haluat mennä pitkälle, mene yhdessä.” - Näin sanoo afrikkalainen sananlasku. Musiikkia ja muuta taidetta voi tehdä yksin ja yhdessä, eikä mikään ole toista vähäisempää. Mutta kylläpä melkein kaikki ideat ja luomukset taitavat saada jonkinlaisen alkusysäyksensä vuorovaikutuksessa toisiin ihmisiin ja ympäröivään maailmaan. Menneen syksyn onnenpotku musiikin opiskelijoillemme on ollut mahdollisuus fyysisiin kohtaamisiin. Samalla, kun etäopetus on avannut innovatiivisia reittejä uuden oivaltamiseen, on saatu kokea valtava synergia, kun kuorot ovat jälleen hioneet harmonioita yhdessä, kokonainen opiskelijaryhmä on hakenut yhteistä sykettä rytmiikan kurssilla, ja esiintymistä on harjoiteltu selfiekameran sijaan vuorovaikutuksessa kurssitovereiden kanssa. Tätä oli jo ehditty kaipaamaan; yhteistä pulssia ripotelleita tonttuja on kiittäminen, ja samat lahjatoiveet ovat toivelistalla tulevallekin vuodelle!  

Teatteritaide: Resepti jouluun 

Kun pyryttää ja toivoisit, että taivas on sees, voit avata kuusen alta pikkuruisen paketin. 
Sieltä kuoriutuu Rauhaisan puheen resepti - jouluna voit tarvita sitä. 
Reseptiin on kirjattu seuraavaa: Olkoon äänensävysi jouluna lempeä, lämmin. Kun maalaat puhettasi lämpimin, 
lempein äänensävyin matala sävelkorkeus luo rauhaisaa tunnelmaa, korkeissa raikaa joulun riemu.  
Sävelkorkeutta voit muunnella vapaasti leikkien sillä. Ripeä rytmi puheessasi innostaa, hidas luo levollisuutta. 
Sointiväri olkoon aina omasi. Ole muutenkin aito oma itsesi. 

Jouluna valitse puheeseesi hunajaisia sulosanoja, katso kuitenkin, että ne ovat tosia. 
Muista puhujan tärkein oppi: kuuntele herkällä korvalla ja anna muiden tulla kuulluiksi. 
Mikäli äänesi on kireä, äänensävysi kylmä ja sanatkin käskeviä, mene metsään tai meren rannalle.
Avaa siellä ääntäsi ärräpäitä äristen ja päästä ilmoille barbaarinen karjahduksesi. 
Kun aikas tätä teet ja lopuks haukottelet, on äänensävys taas rauhaisa.
Kotona puheesi soljuu sulosanoin ja voit viettää rauhaisan joulun. 

Hyvää joulua toivottavat:
Minna Kattelus, kuvataide
Taija Rahikkala, kuvataide
Katriina Leppänen, käsityö
Eeva-Maria Kopp, musiikki
Sari Tenhunen, kirjallisuus ja teatteri

Takaisin ylös
Tagit:
Oppia ja iloa
Kestävä kehitys
Kulttuuritoiminta
Oppimisympäristöt
Taide ja käsityöt