Hyppää pääsisältöön

Harrastuksesta voi löytyä uusi ura ja ammatti

Blogi | 14.12.2021
Anita Penttisen ja Sini Erosen elämässä käsillä tekeminen on aina ollut osa arkea, ja harrastuksesta on lopulta tullut ammatti. Penttinen työskenteli aiemmin myyntitehtävissä ja perusti Ambito Finlandin vuonna 2011. Eronen puolestaan haki Omniaan opiskelemaan vaatetusalan tutkintoa haluttuaan oppia kaavoittamista ja perusti Design Sinivuokon vuonna 2016 valmistuttuaan mittatilausompelijaksi.
Anita Penttinen istuu teollisuusompelukoneen takana ja laittaa lankaa paikalleen koneeseen.

"Olen ensimmäisen kerran tarttunut äidin vihreään Husqvarnaan kymmenvuotiaana, ja siitä sitten erinäisin ottein ja taitotasolla lähtenyt tekemään", Anita Penttinen kertoo jo lapsena alkaneesta harrastuksesta.

Penttisellä on takanaan 20 vuoden ura myyntityössä. Palkkatyön ohella hän työskenteli sivutoimisena yrittäjänä vuosien ajan. Vuonna 2017 hän kuitenkin päätti jättää palkkatyön ja hypätä yrittäjän arvaamattomaan arkeen eikä ole päätöstään katunut.

"Minulle tuli sellainen tilanne, että palkkatyöni ideologia ei istunut ajatusmaailmaani. Se soti sitä vastaan, että myydään ja myydään ihmisille, joilla on jo ennestään ja tuotetaan tavaraa lisää", Penttinen kertoo.

Penttinen valmistui Mikkelin Käsi- ja Taideteollisuusoppilaitoksesta vuonna 1992. 23 vuotta myöhemmin hän hakeutui Omniaan teatteripuvustuksen ompelijakisällin koulutukseen. Vaikka opintojen aloittaminen jännitti, olivat kaavat ja kirjat samoja, joista Penttinen oli aiemmin opiskellut. Pienen muistuttelun jälkeen tekeminen palasi mieleen ja oppia karttui lisää.

Penttinen suoritti Omniassa teatteripuvustuksen ompelijakisällin koulutuksen lisäksi tuotekehitystyön ammattitutkinnon sekä työpaikkaohjaajakoulutuksen. Penttiselle on tärkeää saada siirtää osaamistaan eteenpäin. Ambito Finland (ambito.fi) tarjoaakin työelämässä oppimisen paikan tuleville ammattilaisille.

Anita Penttinen pitää käsissään keltaista paitaa ja esittelee sitä.

Verkostoista saa tukea läpi yrittäjyyden

Penttisen päätös hypätä turvallisesta palkkatyöstä yrittäjäksi ei ollut helppo.

"Se oli aikamoinen kynnys. Suurin ero palkkatyössä ja yrittäjyydessä on se, että palkka tulee ajallaan, mutta yrittäjänä et koskaan tiedä milloin rahaa tulee", Penttinen kertoo. 

Yrittäjänä toimiminen vaatii jatkuvaa aktiivisuutta, uusiin ihmisiin tutustumista ja itsensä esille tuomista. Markkinointi onkin tasapainoilua sen kanssa, että kuinka paljon jakaa itsestään ja millä tavalla. Verkostoista saa myös apua ja tukea. Omnian kestävän kehityksen myymälä OmniaShop toimii oppimisympäristönä yrittäjille. Penttinen kertookin saaneensa paljon apua myös myymälää pyörittävältä Kati Aulénilta.

Yrittäjyyteen Penttinen ei hypännyt suunnittelematta askeliaan. Osana Business Espoota toimivasta Yritys Espoosta hän sai apua esimerkiksi tavaramerkkiasioihin ja verotukseen liittyvissä asioissa.

"Olen ihminen, joka ottaa selvää ennen kuin tekee. Yrittäjän ammattitutkinnon jälkeen meni parisen vuotta suunnittelussa ja asioiden selvittämisessä", Penttinen kertoo.

Penttiselle yrittäjänä toimimisessa on hienointa mahdollisuus tehdä rakastamaansa työtä ja vapaus   vaikuttaa aikatauluihin ja työn sisältöön sekä päätöksiin.

"Tähän liittyy tietysti myös enemmän vastuuta kuin palkkatyössä. Yrittäjyyttä ei kuitenkaan kannata pelätä, mutta draivia on oltava", Penttinen kannustaa.

Sini Erosen päätös yrittäjyydestä syntyi hetkessä

Sini Eronen sovittaa valkoista pitsikangasta mallinuken päälle.

Sini Eronen on ommellut lapsesta asti äitinsä opastuksella. Halu oppia ymmärtämään vaatteiden muotojen kaavoittamista sai hakemaan Omniaan mittatilausompelijan koulutukseen. Yrittäjäksi lähdettyään hän opiskeli lisäksi Omniassa yrittäjän ammattitutkinnon.

Eronen valmistui mittatilausompelijaksi keväällä 2015 ja perusti Design Sinivuokon (designsinivuokko.com) vuotta myöhemmin. Päätös lähteä yrittäjäksi syntyi hetkessä, mikä on Eroselle luonnollista. Yrittäjyyttä kohti ohjasi halu vaihtaa pois ravintola-alan töistä. Yrittäjäksi ryhtyneen opiskelukaverin esimerkki antoi rohkeutta kokeilla miten käy.

Kysymykseen siitä, jännittikö yrittäjäksi lähteminen, Eronen vastaa kyllä ja ei. Hän on tottunut tekemään asioita spontaanisti, mikä helpotti jännitystä.

"Se oli niin hyppy tuntemattomaan, etten edes ajatellut sitä loppuun asti", hän kuvailee.

Eronen on aiemmin opiskellut liiketaloutta, mikä auttoi yrittäjyyden alkutaipaleella. Hänen lähipiiristään löytyy muitakin yrittäjiä, joten Eronen tiesi mitä yrittäjyys on. Vaikka hän kertoo nähneensä yrittäjyydestä pahimmankin puolen, lähti hän yrittäjäksi reppu täynnä ideoita ja inspiraatiota.

Sini Eronen katsoo kameraan ja hymyilee. Taustalla on myyntiseinä, jossa on Design Sinivuokon myynnissä olevia tuotteita.

Yrittäjän ammattitutkinnossa on mentori tukena

Alkuun Design Sinivuokko toimi Erosen kodissa viidennen kerroksen kaksiossa ajanvarauksella. Ensimmäisen vuoden aikana viivan alle ei jäänyt mitään ja starttiraha oli suuri taloudellinen apu. Erosella kesti myös hetki totutella ajatukseen, että yrittäjänä hän on itsensä pomo ja määrittää sen, mitä yrityksessä tehdään.

"Ensimmäiset kuukaudet oli sellaista haahuilua muutenkin, että mitä tämä on ja mitä kaikkea pitäisi tehdä", hän kertoo.

Yrittäjän ammattitutkinnon suorittamisesta on ollut Design Sinivuokon toiminnan kehittämisessä suuri apu. Eronen suoritti tutkinnon oppisopimuksella omaan yritykseen mentorin tuella.

"Ammattitutkinnossa kävimme läpi yritykseni asioita: mitä kaikkea on ja mitä voisi kehittää. Se auttoi vahvistumaan", Eronen kuvailee.

Kaksi vuotta sitten Eronen olisi nostanut yrittäjyyden parhaaksi puoleksi vapauden. Työ on kuitenkin aina työtä, jolloin myös ajatus vapaudesta muuttuu. Omien aikataulujen määrittäminen on kuitenkin edelleen Erosen mielestä selkeä plussa.

"Sitten myös se, että saa tehdä sitä mistä tykkää ja määrittää tavoitteet sen mukaan", Eronen kertoo.

Yrittäjyyden vaikeimmilla hetkillä Eronen ajattelee, että pitää vain yrittää enemmän ja ajatella positiivisesti. Hän kannustaa uskomaan omaan juttuun ja unelmoimaan isosti. Kun ensin jaksaa rakentaa vankkaa kivijalkapohjaa, menestys tulee myöhemmin.

"Kokeile, testaa, luo oma juttusi. Tee laskelmat ja liiketoimintasuunnitelma. Kovaa työtä, mutta kukapa ei haluaisi unelmansa eteen tehdä töitä", Eronen summaa.

Teksti ja kuvat: Milla Granlund

Takaisin ylös
Tagit:
Työtä ja tulevaisuutta
Taide ja käsityöt
Työllisyys