Hyppää pääsisältöön
Hei ammatillinen opiskelija! Katso tärkeät tiedot opintojesi aloittamiseksi

Etäopetuksen satoa

Blogi | 20.09.2021
Noin vuosi on kulunut siitä, kun pidin ensimmäisen etäkurssini kirjonnasta. Vuoden aikana Zoomit, Collaboratet, Teamsit ja Padletit ovat tulleet tutuiksi.
Kirjottu tekstiilikirja
Tekstiilikirja Päivi Pelkonen

Olen oppinut videoiden tekoa ja kuvan editointia. Tutuksi ovat tulleet erilaisten piuhojen yhdistäminen tietokoneeseen, valojen asettelu ja kahden kameran käyttö.

Suhtauduin aluksi vähän epäluuloisesti siihen, miten käsitöitä voi opettaa verkossa. Miten onnistun näyttämään pieniä yksityiskohtia niin, että kuvasta saa selvää.

Pikkuhiljaa ongelmat ja epäluulo poistuivat ja huomasin, että itseasiassa videoiden avulla ja kameraa lähelle zoomaamalla opetusta pystyy seuraamaan, jopa paremmin kuin luokkahuoneessa.

Tästä etäopetuskaudesta jää paljon hyvää oppia, jota on mahdollista soveltaa myös lähiopetuksessa. Jatkan ehdottomasti videoiden tekoa ja haluan näyttää yksityiskohtia kameralla lähelle zoomaamalla. Kerran kuvatusta videomateriaalista on apua myös, kun saman kurssin vetää useampaan kertaan. Opiskelijat pääsevät myös katsomaan videot uudelleen silloin, kun heille parhaiten sopii.

 

OPiskelija Raija Tähkiön kirjottu tekstiilikirja
Tekstiilikirja Raija Tähkiö

Nyt syksyllä on päättynyt kolme etäkurssia, joiden satoa pääset katsomaan virtuaalinäyttelyissä. Kurssit toteutettiin Zoom-virtuaalisessa luokkahuoneessa sekä Moodle-oppimisympäristössä.  Opetuksessa käytimme myös Padlet alustaa, jonka kautta pystyimme jakamaan kuvia tekeillä olleista töistä. Yhteiset keskustelut töistä olivat todella antoisia. Oli ihanaa kuulla opiskelijoiden näkemyksiä ja kokemuksia kulloinkin tekeillä olleesta työstä.  Innostuneena odotin jokaista virtuaalista opetuskertaamme ja olen iloinen siitä, mitä opiskelijamme ovat saaneet aikaan.

Kirjottu tekstiilikirja (Flickr)

Haaveet ja muistot on kirjottu kankaalle ja paperille. Kuvat on koottu tekstiilikirjaksi. Kirjottu tekstiilikirja kurssilla herkuttelimme muodoilla, tekstuureilla ja väreillä. Kuvissa ja tarinoissa on yhdistetty applikointia ja kirjontaa luovasti ja käytetty monenlaisia materiaaleja.

 

Kirjottu kasvi
Kirjottu kasvi Nella Ekman

Kirjotut kasvit (Flickr)

Kirjotut kasvit kurssilla kirjottiin kesän kasvit talteen. Kokeilimme erilaisia pistoja ja yhdistelimme materiaaleja luovasti. Kokeilimme myös erilaisia tapoja siirtää kuvioita kankaalle.

 

Kirjottu ja applikoitu lammas lehtikuvio taustalla
Kirjo ja applikoi kurssilta Marja Englundin työ

Langoilla ja kankailla maalattua (Flickr)

Kirjo ja applikoi kurssilla kirjoimme luovasti, kokeilimme erilaisia pistoja ja yhdistelimme materiaaleja. Kokeilimme myös, miten paperi taipuu kirjontaan ja miten teepussien herkkää pintaa voi kuvioida langalla.

Teksti: kurssien opettaja Katriina Leppänen
Kuvat: (c) tekijöiden

Takaisin ylös
Tagit:
Oppia ja iloa
Digitalisaatio
Pedagogiikka
Taide ja käsityöt