Hyppää pääsisältöön

Eksyksissä elämässä? Pienryhmässä saa voimaa ratkoa arjen solmuja

Blogi | 14.06.2022
Pakki-valmennuksesta saatava apu on konkreettista: kalenterin väliin sujautettu muistilappu, yhdessä kirjoitettu työpaikkahakemus ja jutteluhetki teen äärellä. Vaikka kyse on pienryhmätoiminnasta, tavataan ohjaajan kanssa ensimmäisellä kerralla yksin.
""

Pakki-valmennuksen tavoitteena on yksilöllisen ohjauksen ja pienryhmätoiminnan avulla auttaa löytämään omat vahvuudet ja kiinnostuksenkohteet. Pakki-valmennukseen osallistuneet Veera ja Jenna kertovat Pakki-luokan olleen heille turvallinen tila, johon on helppo saapua.

Vaikka valmennuksesta on aikaa, tekevät Veera ja opettaja Minna Mäkinen haastattelua ennen harjoituksen, joka auttaa Veeraa seuraavien askeleiden ottamisessa. Veera on päättänyt hakea opiskelemaan jatkuvassa haussa, mutta pohtii kahden eri suuntautumisvaihtoehdon välillä.

Jenna saapuu haastatteluun hieman myöhässä työkiireiden vuoksi. Pakki-valmennuksen jälkeen hän on työskennellyt henkilökohtaisena avustajana.

Valmennus antaa itsevarmuutta tarttua toimeen

Kun tekemättömät asiat alkavat kasaantua, muuttuvat pienetkin jutut helposti kokoaan isommiksi. Pakki-valmennuksessa opetellaan arjenhallintataitoja omien voimavarojen tunnistamisen kautta.

Arjen rytmin löytyminen ja ryhmässä toimiminen tuovat itsevarmuutta. Pikkuhiljaa myös elämän solmut alkavat avautua ja suunta löytyä.

”En saanut asioita tehtyä. Ne vain jäi. Pakki-valmennuksesta sain itsevarmuutta hoitaa asioita. Siitä tuli varmempi mieli”, Jenna kuvailee.

Veera huomasi valmennuksen aikana, että sosiaaliset kontaktit ovat tärkeä osa hyvinvointia ja jaksamista.

”Huomasin, että jos ei ole tarpeeksi merkityksellistä kanssakäymistä, löytää itsensä helposti jumista eikä saa tehtyä mitään”, hän toteaa.

Pakki-valmennuksen tekevät osallistujat

Valmennuksessa käsiteltävät teemat liittyvät arjenhallintaan, motivaatioon, työnhakuun ja koulutuspolkuihin. Valmennuksen aikana käsitellään myös tunnetaitoja ja kiinnitetään huomiota kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

Pakki-valmennus muotoutuu sellaiseksi, millaiseksi osallistujat sen tekevät. Jos ryhmässä on paljon taiteellisia ihmisiä, täyttyvät Pakki-luokan seinät taideteoksista. Jos taas osallistujat viihtyvät luonnossa, suunnataan ulos. Tärkeintä toiminnassa on, että jokainen saa pohtia tulevaisuuttaan turvallisessa ilmapiirissä itseä miellyttävän tekemisen parissa.

Pakki-valmennuksessa tavataan kolme kertaa viikossa, mutta apua ja tukea on saatavilla muulloinkin. Jos edessä on vaikea valinta, voi soittaa opettajalle.

”Kun oli tehtävänä etsiä B-lausunto, oli Minna laittanut kalenterini väliin muistilapun. Minna on myös soitellut perään ja kanaemoillut”, Veera naurahtaa.

Pakki-luokan ovet ovat tarpeen mukaan avoinna myös valmennuksen jälkeen, jos tie kohti seuraavaa vaihetta on kesken.

”Olen sanonut, että tänne voi tulla, jos asiat jää kesken. Esimerkiksi tekemään portfoliota. Täällä on tutut paikat, tänne on helppo tulla ja täällä on rauhallista”, opettaja Minna toteaa.

Vaikka jännittää, kannattaa Pakki-valmennukseen hakea

Vaikka Pakki-valmennus on pienryhmävalmennusta, ovat ensimmäiset tapaamiset aina yksilötapaamisia opettajan kanssa.

Ryhmässä luottamus on ensisijaisen tärkeää eikä muiden asioita kerrota eteenpäin. Valmennuksessa saatu vertaistuki auttoi Veeraa ja Jennaa.

”Meillä oli hyvä ryhmähenki ja kannustava ilmapiiri. Ilman sitä en olisi alkanut itse hoksaamaan asioita eikä omat jutut olisi mennyt eteenpäin”, Veera kuvailee.

Veera ja Jenna kertovat Pakki-valmennuksen antaneen aikaa pohtia seuraavia askeleita.

”Pakki-valmennukseen kannattaa hakea, jos kaipaa aikaa miettiä millä tavalla haluaisi päästä elämässä eteenpäin ja kaipaa tukea ja tekemistä arkeen”, Veera pohtii.

”Täältä kyllä löytyy sitä tekemistä”, Jenna lisää naurahtaen.

Teksti: Milla Granlund

Takaisin ylös
Tagit:
Työtä ja tulevaisuutta
Hyvinvointi
Osallisuus
Työllisyys