Hyppää pääsisältöön
Koronaohjeet Omniassa

Ammattitutkinto antoi lisää varmuutta baarimestarin työhön

Blogi | 08.10.2021
Otaniemen Fat Lizardissa työskentelevä baaripäällikkö Elli Kaila löysi ravintola-alasta oman juttunsa. Työkavereiden suosituksesta Kaila haki Omniaan opiskelemaan ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkintoa. Oppisopimus oli sekä Kailan että työantajan näkökulmasta hyvä tapa kehittää osaamista.
Elli Kaila seisoo ravintolassa kassakoneen takana. Hänellä on päällään essu ja kauluspaita. Hän katsoo sivulle.

Jaloviinapohjainen Omenapiirakkasour on Elli Kailan erikoisuus. Sitä on päässyt maistamaan Otaniemen Fat Lizardissa, jonka cocktail-lista vaihtuu kahdesti vuodessa. Osana baarivastaavan työtä Kaila suunnittelee listat ja kehittää juomien ainesosia, kuten siirappeja. Kaila aloitti uransa ravintola-alalla 2,5 vuotta sitten työskentelemällä Fat Lizardissa avustavissa tehtävissä. 

"Aloitin tässä samassa ravintolassa aputarjoilijana. Siitä etenin tarjoilijaksi ja sitten baarin puolelle. Baaripäällikkönä aloitin elokuussa", Kaila kertoo.
 

Ravintola Fat Lizardin logolla varustettuja kosteuspyyhepaketteja on puisessa rasiassa.
Fat Lizard työllistää monia Omniassa alaa opiskelleita.

Kollegoiden kokemukset innostivat koulunpenkille

Kaila ei ole työpaikkansa ensimmäinen Omniassa tarjoilijan tai baarimestarin koulutuksen suorittanut työntekijä. Kollegoiden positiiviset kokemukset ammattitutkinnon suorittamisesta saivat hänet innostumaan oman osaamisensa kehittämisestä tutkinnolla.

"Olin vihdoin ja viimein löytänyt oman alan ja kollegat sanoivat, että opiskelu oli ollut kivaa ja hyödyllistä", Kaila kertoo opiskelupäätöksen tekemisestä.

Tarjoilijan on tunnettava ravintolan ruoka- ja juomatuotteet kokonaisuutena

Ravintola-alan osaajia tarvitaan tällä hetkellä kenties enemmän kuin koskaan. Jos aiempaa osaamista alalta ei ole ja työ ruoan ja juoman parissa kiinnostaa, kannattaa hakeutua opiskelemaan ravintola- ja cateringalan perustutkintoa.

Kailan suorittama ammattitutkinto on tarkoitettu perustutkinnon suorittaneille henkilöille, joilla on alan työkokemusta. Ammattitutkintoa suorittamaan voi hakea myös ilman perustutkintoa, jos työkokemusta on ehtinyt kertyä tarpeeksi. Lisäksi tulee olla tutkintoon sopiva työpaikka, sillä suuri osa opinnoista tapahtuu työelämässä oppimisena.

Ravintolan asiakaspalvelijan ammattitutkinnossa on kaksi suorituspolkua: baarimestarin polku tai ala carte -tarjoilijan polku. Kaila opiskeli baarimestariksi.

Koulutuksen anti näkyy Kailan mukaan arjen pienissä asioissa. Molemmille suorituspoluille yhteinen tutkinnon osa on ravintolan tarjoilutyössä toimiminen. Sen aikana käydään läpi ravintolan eri ruoka- ja juomatuotteet ja opitaan suosittelemaan tuotteita asiakkaiden toiveiden ja tarpeiden pohjalta. Kun oppiminen tapahtuu omassa työssä, tulee opittua peilattua myös oman työpaikan konseptiin. 
 

Elli Kaila seisoo baaritiskin takana ja hymyilee. Hänellä on päällään esiliina ja kauluspaita.
Elli Kaila nauttii työstään baarivastaavana.

Osaamispolku muodostuu urasuunnitelmien mukaan

Opinnoissa Kailaa kiinnosti erityisesti cocktail-puolen osaamisen kehittäminen. Baarityössä toimiminen on pakollinen osa baarimestarin suorituspolkua. Valinnaisiin opintoihin kuuluvat esimerkiksi cocktailbaarissa toimiminen tai viinibaarissa toimiminen. Opinnoissa käydään läpi päivittäiset baarityön tehtävät ja syvennetään osaamista eri juomatuotteiden kautta sekä cocktailien teon tekniikoita harjoittelemalla.

Jo opintojensa aikana Kaila oli mukana suunnittelemassa cocktail-listoja. Koulussa hän sai lisää ymmärrystä listojen tekemisestä.

"Cocktail-puolella varsinkin tekniikat olivat kiinnostavimpia koulutuspäiviä. Itselleni oli myös antoisaa käydä viinejä läpi, sillä nyt osaan paremmin suositella niitä asiakkaille." 

Koulutukseen sisältyy myös oman työpisteen kehittämisen tehtävä sekä tilitysten ja inventaarioiden tekemistä. Yritysvierailun kautta pääsee puolestaan kurkistamaan myös oman työpaikan ulkopuolelle.

"Yksi omista suosikkikoulutuspäivistä oli se, kun kävimme VIP Bartendersilla kokeilemassa flairtendingiä. Vaikka ei itse lähtisi flairaamaan, siinä oppi erilaista työvälineiden käyttöä", Kaila kuvailee.

Teksti ja kuvat: Milla Granlund
 

Takaisin ylös
Tagit:
Työtä ja tulevaisuutta
Ammattitaito
Työelämäyhteistyö